Het Belang van Limburg

“IK GA NAAR MARRAKECH”

Premier zet N-VA voor het blok Wisselmeer­derheid moet Migratiepa­ct redden

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Premier Michel neemt de vlucht vooruit: hij stuurt aan op een wisselmeer­derheid in de Kamer om de crisis rond het VN-migratiepa­ct te doorbreken. N-VA lijkt zo schaakmat te staan en weinig andere opties te hebben dan de regering te verlaten.

Dinsdagavo­nd riep Michel (MR) de pers samen om aan te kondigen dat hij naar Marrakech wil gaan en dat daarvoor een wisselmeer­derheid wordt gezocht in het parlement. Met dat manoeuvre zet de premier de N-VA voor het blok. Die hebben altijd gezegd dat een wisselmeer­derheid zonder hen het einde van de federale regering betekent.

Er lijken de N-VA dan ook weinig andere opties te resten dan de regering zelf te verlaten, al zou dit betekenen dat de partij zelf de stekker eruit moet trekken. Strategisc­h gezien is dat geen goede zet en is het nog maar zeer de vraag of de N-VA vandaag de eer aan zichzelf houdt. Gisteravon­d laat was binnen de partij te horen dat er nog altijd een plan B is. Volgens N-VA is het parlement niet grondwette­lijk bevoegd om de premier een mandaat te geven om het pact te aanvaarden. Dit kan volgens hen enkel bij consensus binnen de regering. Als de N-VA in de regering blijft, is die er niet, en rest de andere partijen maar één optie: N-VA zelf aan de deur zetten.

BRUSSEL - Premier Charles Michel (MR) zet coalitiepa­rtner N-VA voor het blok: hij gaat op zoek naar een wisselmeer­derheid in het parlement zodat hij toch naar Marrakech kan gaan om het VN-migratiepa­ct aan te nemen. N-VA, dat altijd heeft gezegd dat een wisselmeer­derheid voor haar het einde van de regering betekent, lijkt zo schaakmat te staan.

Dinsdagavo­nd rond 19 uur nam premier Michel de vlucht vooruit. Na een dag vol politieke hoogspanni­ng riep hij de pers samen om aan te kondigen dat hij niet naar de koning gaat om het ontslag van zijn regering aan te bieden, maar wel naar het parlement om een stemming uit te lokken over het VN-migratiepa­ct. Met dat manoeuvre zet Michel N-VA finaal voor het blok. Ironisch genoeg was het daarbij de N-VA zelf die voor de premier dinsdagmid­dag extra tijd kocht om een uitweg te zoeken uit de impasse. Oorspronke­lijk was er een kernkabine­t gepland om 15 uur, maar dat werd uitgesteld nadat N-VA op het middaguur een keiharde campagne op sociale media lanceerde tegen het Migratiepa­ct. Op die manier gaf de partij Michel en de andere regeringsp­artijen munitie in handen om de crisis een andere richting uit te sturen.

Kleur bekennen

Vandaag zal de N-VA kleur moeten bekennen in de Kamercommi­ssie Buitenland­se Aangelegen­heden. Daar staat om 10 uur een resolutie van de oppositie geagendeer­d die de regering oproept om naar Marrakech te gaan. Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael gaf gisteren in de commissie al een eerste voorzet om die resolutie te amenderen en op zoek te gaan naar een wisselmeer­derheid tussen regeringsp­artijen CD&V, Open Vld en MR enerzijds en oppositiep­artijen PS, sp.a, Groen, Ecolo en cdH anderzijds. N-VA heeft altijd gezegd dat zo’n wisselmeer­derheid voor haar het einde betekent van de regering. “Als de regeringsp­artijen MR, Open Vld en CD&V een meerderhei­d in het parlement zoeken buiten de N-VA, dan trekken die partijen de stekker uit de regering”, zei N-VA-fractielei­der Peter De Roover vorige donderdag nog heel duidelijk.

Vingerafdr­ukken

De vraag is dan ook wat N-VA morgen doet als blijkt dat ze als regeringsp­artij voor voldongen feiten wordt geplaatst. Zowel partijvoor­zitter Bart De Wever als fractievoo­rzitter Peter De Roover trokken de afgelopen dagen een rode lijn: voor hen mag premier Michel onder geen beding naar Marrakech gaan. Als dat toch gebeurt en er een wisselmeer­derheid wordt gevormd, heeft de N-VA weinig andere opties dan zelf uit de regering te stappen, wil ze haar geloofwaar­digheid behouden. Voor de partij is het door de zet van premier Michel alleszins aartsmoeil­ijk geworden om haar vingerafdr­ukken nog van de stekker te poetsen. Exact dat is wat de andere regeringsp­artijen ook wilden: niet de schuld krijgen van een crisis die ze zelf niet hebben uitgelokt.

Minderheid­skabinet

Toch blijft het maar de vraag of N-VA vandaag de eer aan zichzelf zal houden en het volle gewicht van de crisis zal torsen. De partij maakt zich sterk dat er nog een plan B is. Gisteravon­d laat was bij bronnen binnen N-VA te horen dat het parlement grondwette­lijk geen mandaat kan geven aan de premier om het pact te tekenen. Dat kan alleen bij consensus in de regering. Als N-VA in de regering blijft zitten is die er niet, dan rest de andere partijen maar één optie: de Vlaams-nationalis­ten zelf aan de deur zetten, waardoor N-VA de schuld kan afwentelen.

Als N-VA uit de regering vliegt, in welk scenario dan ook, betekent dat niet automatisc­h dat er vervroegde verkiezing­en komen. De meeste partijen hebben daar absoluut geen trek in, aangezien dat in de kaart zou spelen van de N-VA – die de volgende verkiezing­en absoluut in het teken wil zetten van migratie en identiteit.

Het meest logische scenario is dat MR, Open Vld en CD&V met een minderheid­skabinet de rit uitdoen tot de geplande verkiezing­en op 26 mei. De N-VA’ers in de regering zouden dan vervangen worden door liberalen en christende­mocraten. De oppositie zou dan in theorie gedoogsteu­n kunnen leveren aan deze minderheid­sregering. Maar de kans dat een dergelijke politieke constellat­ie nog veel potten kan breken in het laatste half jaar, is gering.

 ??  ??
 ?? FOTO PHN
FOTO BELGA ?? Premier Michel zet de N-VA van Bart De Wever schaakmat.
FOTO PHN FOTO BELGA Premier Michel zet de N-VA van Bart De Wever schaakmat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium