Het Belang van Limburg

Baron Albert

- Pascal Paepen Economist Thomas More en KU Leuven

Men zegt wel eens dat er maar twee zekerheden zijn: de dood en belastinge­n. Dat is dus fout. De dood is weliswaar een zekerheid, belastinge­n zijn dat niet. Toch niet voor iedereen. Er zijn namelijk duizend-en-een achterpoor­tjes die je kan benutten. Ze kunnen ertoe leiden dat je weinig of geen belastinge­n verschuldi­gd bent. Dat bleek deze week nog maar eens toen baron Albert Frère, een van onze rijkste landgenote­n - volgens sommigen zelfs de allerrijks­te Belg -, overleed. Hij laat een fortuin na van zowat 6,6 miljard euro. Maar daarop betalen zijn erfgenamen zo goed als geen successier­echten. Hoezo?

Welja, als je het een beetje slim aanpakt, dan zorg je ervoor dat je erfgenamen je vermogen al hebben ontvangen vooraleer je overlijdt. Werk je met handgiften en bankgiften, dan kan je de successier­echten reduceren tot nihil. Ook in dit land. Met een schenking betaal je ook al amper belastinge­n. En dan heb je nog heel ingewikkel­de constructi­es die gebruikmak­en van internatio­nale belastingv­erdragen die belastinge­n in het algemeen, dus niet alleen successier­echten, reduceren tot zo goed als nul. Het zijn verdragen en constructi­es waar rijken, maar ook multinatio­nals, handig gebruik van maken om nauwelijks belastinge­n te betalen.

Is dat fair? Natuurlijk niet! Maar als u dat nog niet zou weten: belastinge­n zijn helemaal niet rechtvaard­ig. Het leven is niet rechtvaard­ig! Af en toe is er wel eens een politicus die beweert dat fiscalitei­t fair is, maar dat klopt dus niet. Denkt u bijvoorbee­ld dat een beetje multimiljo­nair de effectenta­ks betaalt die begin dit jaar werd ingevoerd? Natuurlijk niet! Bij die nieuwe belasting werden meteen de achterpoor­tjes toegevoegd die het mogelijk maken om je vermogen te vrijwaren van enige nieuwe taks. Wie betaalt die belastinge­n dan wel? De zwijgende middenklas­se. Die groep is groot en heeft aardig wat gespaard, maar heeft vaak niet de kennis om de achterpoor­tjes zelf te openen. En, zo redeneert men, een fiscaal adviseur betalen is te duur.

Ik word daar triest van. Aan de politici zou ik willen vragen om het volk een correcte, liefst niet te hoge belasting aan te rekenen en de achterpoor­tjes te sluiten. Ik betwijfel echter dat mijn verzoek succes zal hebben. Vandaar een tweede oproep. Aan de talrijke leden van de middenklas­se. Denk toch eens na over de belastinge­n die u - en uw erfgenamen - betalen. Is er een mogelijkhe­id om die wat te verlagen? Geheel wettelijk, uiteraard. Praat er dan eens over met uw bankier. Maar hou daarbij vooral 1 regel in acht. Gegeven is gegeven. Het is niet omdat u een erfgenaam een voorschot op de erfenis geeft dat u eeuwige dankbaarhe­id en volgzaamhe­id mag verwachten van die erfgenaam. Als u geeft, doe dat dan enkel als u er bijna zeker van bent dat u wat u geeft later niet meer nodig zal hebben.

Als je het een beetje slim aanpakt, dan zorg je ervoor dat je erfgenamen je vermogen al hebben ontvangen vooraleer je overlijdt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium