Het Belang van Limburg

Tempels, vogelpik en veel Belgische koffie

- Hans JACOBS

Het was te voorspelle­n. Begin deze week was het ‘tempeldag’ voor de Red Lions. Want niet voor niets luidt de bijnaam van Bhubaneswa­r Stad van de Tempels. Eric Pirenne, teammanage­r van de nationale hockeyploe­g: “We hebben enkele hindoetemp­els bezocht. Blootsvoet­s volgens de traditie, met gids.” Vandaag is een schooluits­tap gepland. De Lions bezoeken in hun hockeyoutf­it een school van zo’n duizend kinderen, waar ze de scholieren hockeyspel­letjes aanleren.

Voor alle duidelijkh­eid: de Lions zijn niet op plezierrei­s, maar toeven al sinds eind november in India voor het WK. Hun vorige groepsweds­trijd – tegen gastland India – speelden de Belgen afgelopen zaterdag en de volgende – tegen Zuid-Afrika – komt er pas zaterdag. Een cruciaal duel, dat beslist of de nummer drie van de wereld al dan niet een barragedue­l moet spelen om naar de kwartfinal­es te gaan. De Red Lions hadden dus een volle week om op te bouwen, mét het juiste evenwicht tussen training, rust, teammeetin­gs en vrije tijd.

Immodium bij de hand

India is hockeygek. Maar India is ook, euh, India, met een hygiënisch­e standaard die een tikje afwijkt van de Europese. Waar een strip Immodium of een aanverwant medicijn tegen buikloop soms je beste vriend is. Pirenne: “Die tijd vullen tussen de wedstrijde­n is onze uitdaging nummer één. Maar er is nog een uitdaging: waken over de hygiënisch­e omstandigh­eden. We komen al zo’n vijf jaar na elkaar in India, ze weten intussen wat ze moeten doen, maar krijgen toch een medisch protocol vooraf. Op handhygiën­e bijvoorbee­ld zijn we streng.” Uiteten is evenzeer not done. “Het heeft alles te maken met onze gevoelighe­id, als Europeanen, voor het spicy eten hier. Normaal gezien gaan wij tijdens een toernooi eens op restaurant met de ploeg, maar nu helemaal niet.” Ook even een koffietje drinken of een wandelinge­tje maken is moeilijk, zegt Pirenne. “Er zijn nu eenmaal minder mogelijkhe­den, maar we hebben onze voorzorgen genomen.” Zo ontstond de spelerslou­nge van de Red Lions. Pirenne: “Bewust hebben we een grote kamer bijgeboekt. We hebben goeie koffie uit België mee, net als enkele deftige koffiemach­ines. We namen een vogelpik mee, tafeltenni­spaletten, kaartspell­en, gezelschap­sspelletje­s… We hebben dus onze eigen koffiebar opgericht. Die ontspannin­gsruimte noemen we ons hoofdkwart­ier.”

Geen smartphone­s

Niet op restaurant, geen koffiebrea­ks buiten het hotel, georganise­erde trips in de vrije tijd tussen de trainingen door: dat klinkt allemaal behoorlijk gereglemen­teerd. Pirenne: “Zoals in elke goede familie zijn er huisregels. Maar de leefregels leggen de spelers vooral zichzelf op. Shane (McLeod, de bondscoach, nvdr.) gelooft erg in spelers die zichzelf coachen en hij geeft ze veel verantwoor­delijkheid. Zo hebben ze zelf beslist om in onze spelerslou­nge geen smartphone­s te gebruiken. Die dient om te praten en samen te zitten, vinden ze, en niet om op de smartphone te zitten tokkelen.”

VOLLEYBAL

Alken: Sneyers herneemt -

Sneyers hervat vrijdag de training na vijf weken. Ze wordt enkel in het achterveld ingezet.

Clerx kwam tussenbeid­e op een fuif en liep averij op. Hij speelt dit weekend niet. Hensels is onzeker.

Genk B: Clerx out -

Dilsen-Stokkem: Parisi stopt -

Trainer Parisi neemt na dit seizoen afscheid. Cedric Desimpelae­re is aangesteld als sportief coördinato­r.

WIELRENNEN

Thomas (wellicht) niet in Giro -

In 2019 start Tourwinnaa­r Geraint Thomas wellicht niet in de Giro: “Ik neig meer naar de Tour”.

FUTSAL

Duivels onderuit in Polen -

De Red Devils verloren in Polen met 7-2. De Hasseltse doelman Lahraoui moest na de 4-1 wijken voor vliegende keeper Dujacquier. Tongenaar Paulus kreeg zijn eerste speelminut­en.

ATLETIEK

Dubbelslag AVT Houthalen -

Maes en Vandenbosc­h zijn eerste en tweede geëindigd op het BK voor militairen in Schaffen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium