Het Belang van Limburg

U2 pakte afgelopen jaar meeste poen

Welke sterren verdienden er het voorbije jaar het meest? Dat blijken vooral mannen te zijn. Ed Sheeran en Coldplay deden goeie zaken, maar de ouwe rotten van U2 boerden het best.

- Tom VETS

Met dank aan hun wereldtour waarmee het dertig jaar oude album ‘The Joshua Tree’ werd gevierd, staat U2 aan de top van de best verdienend­e artiesten. Volgens zakenblad Forbes verdiende de Ierse band tussen juni 2017 en juni dit jaar 104 miljoen euro. Bovendien maakte de groep rond frontman Bono een veertiende album: ‘Songs Of Experience’. In totaal kwamen er in een jaar 2,7 miljoen fans naar concerten van de band.

Zes vrouwen

Op de tweede plaats staat Coldplay, dat goed was voor 102 miljoen euro. De groep van Chris Martin verdiende vooral dankzij de ‘A Head Full Of Dreams’-tour vier miljoen euro meer dan hitmachine Ed Sheeran, maar die heeft uiteraard wel het grote voordeel dat hij de koek voor zich alleen kan houden. Sheeran teerde ver- der op zijn derde plaat die al in maart 2017 uitkwam. Ook op de vierde plaats staat een man: Bruno Mars. Helemaal onderaan de top 5 staat pas de eerste vrouw: Katy Perry. Met zo’n zeventig miljoen euro deed ze net iets beter dan de vooral in de Verenigde Staten populaire Taylor Swift. Perry gaf gedurende het jaar van de meting zowat tachtig concerten, wat veruit het hoogste aantal van alle acts in de top 30 was, en verdiende 900.000 euro per avond. Perry en Swift steken er bij de vrouwen met kop en schouders bovenuit. In de hele top dertig staan overigens maar zes vrouwen.

Hiphop

Forbes stipt ook nog de verscheide­nheid aan qua muziekgenr­es. Behalve pop- en rockmuziek is er in de top 30 ook plaats voor hiphop (Jay-Z op plaats 7), country (Luke Bryan op plaats 16), elektronis­che muziek (Calvin Harris op plaats 20) en zelfs heavy metal (Metallica op plaats 25).

Vorig jaar zag het lijstje er in de hogere regionen helemaal anders uit, met de Amerikaans­e hiphopper Diddy bovenaan de rangschikk­ing, gevolgd door Beyoncé en Drake. Het moet wel gezegd dat Diddy die torenhoge score toen kon behalen via enkele zeer lucratieve reclamedea­ls. Opvallende afwezigen dit jaar in de jaarlijkse lijst van Forbes zijn Dr. Dre en Rihanna.

 ?? FOTO AP
FOTO AFP ?? De Ieren van U2 verdienden het voorbije jaar 104 miljoen euro volgens zakenblad Forbes. De lijst telt amper zes vrouwen, met Katy Perry als best verdienend­e artieste op de vijfde plaats.
FOTO AP FOTO AFP De Ieren van U2 verdienden het voorbije jaar 104 miljoen euro volgens zakenblad Forbes. De lijst telt amper zes vrouwen, met Katy Perry als best verdienend­e artieste op de vijfde plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium