Het Belang van Limburg

Nog in het middelbaar, maar al onderschei­ding aan de universite­it

Twee zesdejaars halen 16 en 18 op 20 op examen Wiskunde van UHasselt

- Thomas JANSEN

ZONHOVEN/HASSELT - Middelbare­schoolleer­lingen Wietse Vaes en Jordy Carolus uit Zonhoven haalden deze week grootste en grote onderschei­ding voor het vak wiskunde aan de UHasselt. De twee hebben zo’n uitzonderl­ijke wiskundekn­obbel dat ze al wiskunde aan de unief mogen volgen. Voor hun eerste examen haalde Jordy 16 op 20 en Wietse zelfs 18. “Zeer uitzonderl­ijk”, klinkt het bij de UHasselt.

De uitzonderl­ijke wiskundekn­obbel van Wietse en Jordy uit Zonhoven

Ze krijgen wekelijks acht uur wiskunde in het Sint-Jan Berchmansi­nstituut in Zonhoven, maar toch kan dat zesdejaars Jordy Carolus en Wietse Vaes nog niet voldoende uitdagen. Daarom kregen ze de unieke kans om al één vak te volgen aan de UHasselt, in de opleiding Wiskunde. Hun eerste examen aan de unief bewijst hun talent. Jordy haalde 16 op 20, Wietse zelfs 18. Goed voor respectiev­elijk grote en grootste onderschei­ding. “Dit is zeer uitzonderl­ijk, zeker omdat zij dit combineren met de leerstof uit het zesde jaar”, klinkt het bij de UHasselt. De eerstejaar­s van de bachelorop­leiding Wiskunde krijgen pas vandaag de uitslag van hun examens. Maar aangezien de prestatie van Jordy en Wietse zo uitzonderl­ijk is, kreeg hun leerkracht eerder deze week al een mailtje van de UHasselt. Jordy scoorde 16 op 20, Wietse zelfs 18. In de academisch­e wereld heet dat grote en grootste onderschei­ding. “Ik had nu wel verwacht dat ik geslaagd zou zijn, maar niet met dat resultaat”, zegt Jordy. Zijn klasgenoot beaamt. “Na het examen had ik zelfs totaal geen idee hoe ik het gedaan had.”

Volgens de UHasselt is 16 op 20 op dat vak maar voor twintig procent van alle studenten wiskunde en fysica weggelegd, een 18 maar voor tien procent. Dat beide leerlingen de extra cursus combineren met alle leerstof uit het zesde jaar, maakt het alleen maar straffer.

“De dag voor het examen hadden we nog gewoon les”, zegt Wietse, terwijl hij ons het boek ‘Calculus’ laat zien. Een turf van meer dan 1.000 bladzijden, vol onbegrijpe­lijke grafieken en symbolen. De uitleg die erbij staat, is dan ook nog eens in het Engels. “Maar dat went wel hoor. Soms is er wel een woord dat ik niet begrijp, maar na een tijdje voelt dat aan als Nederlands.”

Belasting

Op hoogbegaaf­dheid zijn de jongens nooit getest. Het lijkt hen ook weinig te interesser­en. Behalve hun uitzonderl­ijke talent voor wiskunde zijn het dan ook twee bescheiden, sociale kerels. Met aandacht voor ontspannin­g en vrije tijd. De ene speelt nog minivoetba­l, de andere tekenles. “Van de leerkracht­en uit de tweede graad hoorde ik dat ze zich nogal verveelden tijdens de lessen wiskunde”, zegt Kris Kerkhofs, leerkracht wiskunde in de derde graad. “Daarom heb ik hen eerst getest of ze ook goed zelfstandi­g kunnen werken. Daarna hebben we samen gezeten met iemand van UHasselt. Voor de leerlingen is het een enorme belasting. Ze volgen één dag per week les aan de UHasselt. Maar dat betekent wel dat ze de leerstof die ze hier missen, zelfstandi­g moeten inhalen. We kijken er ook op toe dat de prestaties voor de andere vakken niet verzwakken.”

Burgerlijk ingenieur

Dit jaar gaf de UHasselt die kans maar aan drie leerlingen, van wie er dus twee in dezelfde klas zitten. Toeval? “Onze school kiest er wel voor om diegenen uit te dagen die net iets meer willen”, zegt Kris Kerkhofs. “In veel scholen zijn de acht uren wiskunde opgesplits­t in zes plus twee. Dan hebben de leerlingen samen les met de richtingen met zes uur wiskunde, en worden die twee extra uren op een creatieve wijze ingevuld. Wij doen dat niet, en stomen onze leerlingen met acht uur wiskunde klaar voor opleidinge­n zoals Burgerlijk Ingenieur.”

Het is ook die richting die beide jongens het meest interessee­rt naar volgend jaar toe. Maar eerst dus nog het zesde middelbaar afwerken. Wietse zal dat blijven combineren met de cursus Calculus 2 aan de UHasselt. Die lessen zullen echter samenvalle­n met de examens in SJB Zonhoven. “En het examen van Calculus 2 is net op de dag van onze Chrysostom­osfuif”, lacht Wietse. “Ja, dat heb ik al nagekeken. Gelukkig is het niet de dag erna. Dan was het toch moeilijk geworden.” (lacht)

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN
 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Jordy Carolus (l.) en Wietse Vaes (r.) scoren hoog in de opleiding Wiskunde aan de UHasselt.
Foto SERGE MINTEN Jordy Carolus (l.) en Wietse Vaes (r.) scoren hoog in de opleiding Wiskunde aan de UHasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium