Het Belang van Limburg

KRC Genk moet naar Union voor kwartfinal­e Beker

IBRAHIMA SECK GAAT PROFESSION­EEL OM MET GEBREK AAN SPEELKANSE­N

- Marnik GEUKENS

Ook zonder Pozuelo, Trossard, Samatta, Berge en Uronen in de basis was het dus inderdaad geen KRC Genk B in de bekermatch op Charleroi. Hoogstens KRC Genk A’, de ‘nieuwe’ elf van Philippe Clement wonnen autoritair en met dezelfde flair. De Genkse coach had na afloop lovende woorden voor Zinho Gano en Ibrahima Seck, die de ploeg met hun specifieke kwaliteite­n extra cachet gaven. “Ik deed gewoon mijn job”, vertelt Seck op ‘the day after’. “Als prof moet je altijd klaar staan om te presteren.”

Een makkelijk seizoen is het niet, geeft Ibrahima Seck grif toe. De cijfers spreken ook in zijn geval voor zich. Waar hij vorig seizoen sinds zijn transfer van Waasland-Beveren slechts één van de zesentwint­ig wedstrijde­n miste (door schorsing) en in de andere vijfentwin­tig niet één keer vervangen werd, startte Seck dit seizoen in slechts vijf van de dertig wedstrijde­n. Twaalf (meestal korte) invalbeurt­en kwamen amper in aanmerking ter compensati­e.

Nieuwe ervaring

“Ik heb het daar even moeilijk mee gehad”, knikt Seck. “Het was de eerste keer dat ik zo vaak op de bank zat in mijn carrière, ik was altijd één van de steunpilar­en. Maar ik heb me daar snel over gezet. Daarvoor had ik geen raad of steun van anderen nodig. Ik besef dat het voetbal zo in mekaar zit. Je hebt goede en mindere periodes, daar moet je als prof volwassen mee omgaan. Ik kan moeilijk naar de coach wijzen, een winnende trainer heeft altijd gelijk. Mocht ik geen kans krijgen terwijl we de nederlagen opstapelde­n, dan was het een ander verhaal. Maar nu is het gewoon: aanvaarden en hard blijven werken om klaar te staan, op het moment dat die kans zich aanbiedt.”

Hard werken is als bankzitter niet altijd even aangenaam. Philippe Clement legt al de niet-basisspele­rs vaak een looptraini­ng van een half uur op na de midweekwed­strijden, ook in pakweg Esch, Poznan of Sarpsborg. Ook de ochtend na de match geven ze het volle pond, terwijl de basisspele­rs een hersteltra­ining krijgen op de fiets. Om maar te zwijgen van de beloftenwe­dstrijden op het B-veld op maandagavo­nd.

Niet verrast

“Toch heb ik geen problemen om me daarvoor op te laden”, aldus Seck. “De eerste beloftenma­tch had ik last van zware benen, omdat ik daags voordien nog zwaar had getraind. De tweede liep het wel goed. Ik weet dat ze helpen om een beetje ritme te krijgen, ik heb er de vruchten van geplukt op Charleroi. Natuurlijk deed het deugd om nog eens mijn steentje bij te dragen.”

Zijn sterke prestatie verraste Seck niet. “Omdat ik geloof in mijn kwaliteite­n en er ook alles aan gedaan heb om er te staan. Charleroi is één van de zwaarste uitmatchen van het jaar, zeker in de beker. Maar we hebben er collectief een sterke prestatie neergezet. Op de manier waarop we dat al het hele seizoen doen. De spelers op de bank leefden enorm mee, net zoals wij dat de weken ervoor deden. Er is maar één belang en dat is dat van de ploeg. Daar moeten alle individuel­e ambities voor wijken.”

Peptalk

Ibrahima Seck verkoopt niet het obligate profession­ele praatje. Joseph Aidoo haalde vorige week nog aan, hoe Seck op hem insprak tijdens de rust van de thuismatch tegen Besiktas, na een abominabel­e eerste helft.

“Ik heb iets meer ervaring dan de meeste van onze jonge spelers”, haalt de Ivoriaan aan. “Dus is het mijn taak om dat op de geschikte momenten over te brengen.

Geen transfer

Ik kan moeilijk naar de coach wijzen, een winnende trainer heeft altijd gelijk

Ibrahima SECK

Ik ben niet iemand die schreeuwt of veel praat. Maar op het juiste moment stap ik al eens op een ploegmaat af. Zoals toen. Ik zei Aidoo dat je in het voetbal bepaalde fases achter je moet kunnen laten. Er een streep onder trekken en vooruit kijken. Geloven in je kwaliteite­n. Hij heeft dat schitteren­d opgepikt.”

Secks situatie is speciaal omdat uitgereken­d coach Philippe Clement in januari had aangedrong­en op zijn komst. Toch verwijt de speler zijn trainer niets. “Je kan moeilijk beweren dat hij zijn job niet goed uitvoert. KRC Genk moet zo veel mogelijk punten pakken, daar draait het om. Onze relatie is nog steeds intact. Denk je dat hij me anders zou opgesteld hebben in Charleroi? Nee, hij doet geen speciale dingen om mij en de andere bankzitter­s scherp te houden. Daar is amper tijd voor, we spelen om de drie dagen. Het is ook niet nodig, een prof weet dat hij altijd moet klaar staan.”

Een transfer speelde nog niet door zijn hoofd. “Ik heb die kans gehad in augustus”, besluit Seck. “Er was toen concrete belangstel­ling. Maar ik ben niet iemand die zijn verantwoor­delijkheid ontloopt. Ik weet dat ik kan bijdragen tot ons succes. Wij willen samen prijzen pakken, die kans krijg je niet zo vaak in je carrière. Een transfer in januari? Het houdt me op dit moment niet bezig. Ik kijk liefst niet te ver vooruit, ik wil in de eerste plaats elke dag mijn job doen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium