Het Belang van Limburg

PS wil een cordon sanitaire rond N-VA

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Paul Magnette heeft zijn entree als woordvoerd­er voor de PS- verkiezing­scampagne niet gemist: hij legt meteen een cordon sanitaire rond de N-VA, een partij die voor hem hetzelfde is als het Vlaams Belang. In Wallonië zien ze voor de hele regeringsc­risis maar één schuldige: N-VA. “Niemand in Wallonië vindt dat MR schuldig is”, zegt RTL-journalist en columnist Christophe Deborsu. “N-VA en PS zijn elkaars beste bondgenoot”, zegt Hendrik Vuye (Vuye&Wouters).

“Niemand in Wallonië begrijpt waar het

Migratiepa­ct precies over gaat en ik neem aan in Vlaanderen ook niet”, zegt

Deborsu. “Magnette speelt daar op in. Hij beweert nu dat N-VA schadelijk is voor België. De uitleg van N-VA is ook zeer verwarrend en niemand in Wallonië vindt dat MR schuldig is. Een krant als La Meuse bijvoorbee­ld geeft Theo Francken de zwarte piet, hij is volgens hen de grote schuldige van de crisis. Maar: alles is relatief in België. In mijn straatinte­rviews donderdag waren 4 op de 10 inwoners van Namen tegen het Migratiepa­ct.” Kan dit betekenen dat MR volgende keer niet meer met N-VA in zee gaat? “Ik hoor bij MR dat ze zich koud gepakt voelen en dat ze niet opnieuw naar zo’n experiment als deze regering zouden gaan. Maar dat moet je met een korrel zout nemen. De waarheid van vandaag is niet die van morgen. De kans om volgende keer met een tripartite van liberalen, socialiste­n en oranje te regeren, groeit. Misschien nemen ze er nog Groen-Ecolo bij als ze geen meerderhei­d hebben.”

Elkaars beste bondgenoot

“In Wallonië is er veel minder interesse voor het Migratiepa­ct”, zegt ook Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) die in Wallonië woont en ook werkt. Daar zijn ze bezig met de gele hesjes en de hoge brandstofp­rijzen. De mensen zijn daar armer en die prijzen wegen zwaarder door. Net als de hervorming van de werklooshe­idsvergoed­ing die eraan komt. Dat pact is maar zijdelings aan bod gekomen, toen Michel in de problemen kwam. De schrik voor migratie is in elk geval minder dan in Vlaanderen, ze noemen zich ook ‘le pays d’acceuil’. Tot 2014 was N-VA ook de grote vijand in Wallonië, maar dat is daarna geminderd. Maar nu is N-VA weer de grote boosdoener. Het krediet dat ze hadden opgebouwd zijn ze weer kwijt. In Wallonië is het de mensen ook opgevallen dat N-VA woensdag niet tegen de resolutie van het Vlaams Belang heeft gestemd. Ze hebben zich onthouden.”

Of het cordon sanitaire dat Magnette rond de N-VA wil leggen verstandig is? “PS en N-VA zijn elkaars beste bondgenoot. Hoe meer ze op elkaar kappen, hoe meer ze groeien.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium