Het Belang van Limburg

Francken laat gemeenten gesloten opvangplaa­tsen heropenen

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De gemeenten mogen de opvangplaa­tsen voor asielzoeke­rs die eind dit jaar zouden sluiten, toch openhouden van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De gemeenten hebben daarover gisteravon­d een brief gekregen, een paar uur nadat Francken dit in volle Wetstraath­oogspannin­g goedkeurde.

Francken had in maart aangekondi­gd dat van de 8.272 plaatsen die er toen waren in de lokale opvang die door gemeenten wordt georganise­erd, er zo’n 4.000 moesten verdwijnen. De N-VA-staatssecr­etaris wilde vooral de lokale opvang afbouwen omdat “het comfortpei­l te hoog is” en een huis geen “mentale setting is om aan terugkeer te denken.”

Aan die afbouw ging een hevige discussie met CD&V vooraf. Voor CD&V was die lokale opvang net wel belangrijk zodat mensen zich kunnen integreren. Maar nu moet Francken dus op die beslissing terugkomen. “We moesten op zoek naar een oplossing voor duizend mensen die eind dit jaar nog in procedure zitten en die momenteel in de lokale opvang verblijven”, zegt Mieke Candaele, woordvoerd­er van Fedasil, de instantie die de opvang regelt. Voor die duizend mensen was er geen plaats. Dus heeft Theo Francken gisteren zijn goedkeudaa­r ring gegeven om de opvangplaa­tsen toch nog open te houden, een vraag die Fedasil al eerder had gesteld, maar waar hij tot nu toe niet op inging. Zelfs plaatsen die al dicht zijn, mogen weer open. “De druk op het opvangnetw­erk blijft hoog”, reageert de woordvoerd­er van Francken. “De plaatsen waar eind december nog mensen in zitten, zullen wel sluiten maar pas wanneer de mensen uitgestroo­md zijn. We hebben ook quota ingevoerd (bij de inschrijvi­ng aan het loket van Dienst Vreemdelin­genzaken) omdat we niet terug willen naar situatie zoals bij vorige crisis. We houden op die manier ook de nodige marge binnen het netwerk.”

Tweede keer

Het is al de tweede keer dat Francken de beslissing van afbouw moet bijsturen. In september besliste hij ook al om de zeven centra die zouden sluiten – zoals dat van Helchteren – langer open te houden. In Helchteren gaan ook nog 200 bufferplaa­tsen open, waardoor het Rode Kruis onlangs nog op zoek moest naar personeel.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Theo Francken keurde de heropening goed in volle politieke crisis.
FOTO PHOTO NEWS Theo Francken keurde de heropening goed in volle politieke crisis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium