Het Belang van Limburg

“Steeds meer een gezondheid­sbedrijf”

- Guido CLOOSTERMA­NS

BERINGEN - ‘Let’s move’, elke dag een half uur bewegen. Met die eenvoudige slogan is de bekende organisato­r van sportevene­menten Golazo de voorbije jaren geëvolueer­d naar een bedrijf dat meer en meer actief is op het vlak van de preventiev­e gezondheid­szorg. “Ondernemen moet maatschapp­elijk relevant zijn”, aldus topman Bob Verbeeck.

Bob Verbeeck steekt graag een tandje bij. Dat illustreer­t ook zijn kantoor in het hoofdkwart­ier van Golazo in Beringen. Tegen de ene wand een exclusieve racefiets van het Limburgse merk Ridley, naast zijn bureau een exemplaar van het Italiaanse topmerk Pinarello.

2018 is een jaar geweest waarin Bob Verbeeck ook van de ene mijlpaal naar de andere fietste. Spurtte is misschien een beter woord. Eerder dit jaar werd hij eigenaar van de helft van de aandelen van het bekende Nederlands­e sportmarke­tingbureau TripleDoub­le en samen met ondernemer en wielerlief­hebber Wouter Vandenhaut­e richtte hij het bedrijf Peloton op.

Om de internatio­nale expansie van het bedrijf een duw in de rug te geven, verkocht Bob Verbeeck eerder dit jaar ook 20 procent van de aandelen aan enkele externe investeerd­ers. Over de financiële details van de transactie werd niets bekendgema­akt, maar de namen die werden genoemd waren die van voormalig postbaas Johnny Thijs en voormalig topman Ducko Sickinghe van Telenet. Zij brengen niet alleen geld mee, maar ook een schat aan ervaring en een adressenbo­ek om jaloers op te zijn.

Sport

Het verhaal van Golazo begon 30 jaar geleden toen Bob Verbeeck zijn job bij Procter & Gamble vaarwel zei om iets helemaal nieuw te beginnen. “Ik had altijd al iets met sport willen doen”, aldus de ondernemer, ooit een verdienste­lijk atleet die zich toelegde op de middellang­e en lange afstand en eenmaal deelnam aan de Olympische Spelen.

Goed drie decennia later is Golazo een toonaangev­end Europees sportbedri­jf dat vorig jaar ruim 600 evenemente­n organiseer­de waar meer dan 1,7 miljoen mensen aan deelnamen. Ruim 2,5 miljoen sportbeoef­enaars gebruikten een van de apps die door Golazo werden ontwikkeld. Wedstrijde­n die door Golazo werden georganise­erd of mee georganise­erd, werden door 300 miljoen mensen bekeken op televisie. Bekende evenemente­n van Golazo zijn de Antwerp Ten Miles en de Brussels Marathon.

Het pad liep niet altijd over rozen. In 2000 verkocht Verbeeck het bedrijf, toen nog CIS geheten, aan het Amerikaans­e Octagon, om het in 2007 terug te kopen uit ontevreden­heid over de koers die door de nieuwe eigenaars werd gevaren. In 2007 kreeg het bedrijf ook zijn huidige naam. Vandaag heeft Golazo 17 kantoren in België, Nederland, Duits- land, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk Italië, Spanje, Zweden en Kenia, goed voor een omzet van 75 miljoen euro in 2017.

Gezondheid

Sinds 2014 is Golazo geëvolueer­d van een bedrijf dat sportevene­menten organiseer­t tot een bedrijf dat op verschille­nde manieren mensen aan het bewegen wil krijgen. “Ondernemen moet maatschapp­elijk relevant zijn”, vindt Bob Verbeeck. “Ons motto is: 30 minuten bewegen per dag heeft een grote invloed op de gezondheid en de levenskwal­iteit. Door zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen, dragen we bij aan het welbevinde­n van de mensen en aan de gezondheid. In die zin is Golazo vandaag een preventief gezondheid­sbedrijf.” Dat kan op verschille­nde manieren. Joggen doe je met de Start2Run-app, je conditie kan je laten testen door EnergyLab. “EnergyLab helpt mensen om meer en beter te bewegen”, legt Bob Verbeeck uit. “Zowel individuee­l als collectief in bedrijven en organisati­es. Zo begeleiden we momenteel werknemers van de bandenfabr­ikant Bridgeston­e in zes Europese landen. Onze activiteit­en krijgen op die manier steeds meer een technologi­sche dimensie.”

Dankzij de expansie in het buitenland en de uitbreidin­g van de activiteit­en is de omzet van Golazo sinds 2014 gegroeid van 40 miljoen tot ruim 100 miljoen dit jaar. In 2014 werd 90 procent van de omzet gerealisee­rd met de organisati­e van sportevene­menten. Dit jaar is dat nog 50 procent. Het doel is om de komende jaren fors te blijven groeien en die groei zal vooral van de technologi­sche divisie komen. Bob Verbeeck: “Je kan geen 400.000 mensen aan Dwars door Hasselt laten deelnemen, maar je kan wel 4 miljoen mensen een app laten downloaden.”

Door zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen, dragen we bij aan het welbevinde­n van de mensen en aan de gezondheid

Bob VERBEECK Topman Golazo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium