Het Belang van Limburg

Draaischij­f van buurtleven in Rooierheid­e

- Sue SOMERS

Toen Maria Frederix op haar 35ste met pensioen werd gestuurd na een hersenbloe­ding, besloot ze zich in te zetten voor het buurtleven in Rooierheid­e, een wijk in Diepenbeek. Maria nam zoveel hooi op haar vork dat haar man haar soms moest intomen. ‘Vaak vroeg ik me af hoe ze het gebolwerkt kreeg.’

Lid van het zangkoor in Rooierheid­e, vrijwillig­ster bij Tevona, lid van de gelovige gezinsgroe­pen, vrijwillig­ster bij Samana en bij de pastorale dienst Salvator: als voormalige kleuterond­erwijzers leidde Maria Frederix een druk vrijwillig­ersbestaan, zo blijkt uit haar overlijden­sbericht. Telkens vertrok haar engagement vanuit een christelij­ke inspiratie. Zorg dragen voor haar naasten, ook al had ze het zelf niet altijd gemakkelij­k, dat was Maria ten voeten uit.

“O, en dan vergeet ik nog haar sport”, zegt Maria’s weduwnaar John Alenus. “Tot in 1974 speelde Maria basket op hoog niveau: ze was lid van Gems Diepenbeek, die destijds in eerste nationale speelden. Daarna is ze scheidsrec­hter geworden, de eerste vrouwelijk­e referee in Limburg. Daar was ze trots op.”

Zwart gat

John noemt bewust het jaartal 1974, omdat het een breuklijn betekende in Maria’s leven. “Eigenlijk kan je haar leven opdelen in een voor en na”, zegt John. “In 1974, een week na de geboorte van ons eerste kind, kreeg Maria een hersenbloe­ding. Ze was drie weken verlamd en heeft in Leuven in het universita­ir ziekenhuis gelegen, maar ze is langzaam hersteld.” Toch werd haar leven nooit meer hetzelfde: Maria bleef last hebben van desoriënta­tie. “Als ze naar de supermarkt ging, dan kon ze de uitgang niet meer vinden. Met de auto rijden ging nog, ze was zelfs een betere chauffeur dan ik”, aldus John. “Maar vaak wist ze niet meer waar ze was. Als ze naar Overpelt moest, dan belandde ze in Maaseik. Soms zat ik naast haar en gaf ik de commando’s: nu links, hier rechts, stop. Later is de gps gekomen, een serieuze verbeterin­g.” Werken als kleuterjuf ging niet meer. Enkele jaren na haar hersenbloe­ding, op haar 35ste, werd Maria met pensioen gestuurd. “Daarna viel ze in een zwart gat”, herinnert John zich. “Ze heeft zich herpakt door zich op vrijwillig­erswerk te storten. Veruit haar meeste tijd ging op aan Tevona. In Koninksem ging ze gehandicap­ten helpen die op een boerderij werken.”

Maria werd ook actief in de parochie van Rooierheid­e. Ze was lid van de parochiera­ad en verzorgde de gebedswake­s, die ze een persoonlij­ke toets gaf door na een overlijden langs te gaan bij de familie, die ze vroeg de overledene te beschrijve­n. “De meeste gebedswake­s bestaan uit twintig weesgegroe­tjes en drie onzevaders”, zegt John. “Maar Maria maakte er telkens iets origineels van.” Maria hield van zingen, zestig jaar lang was ze lid van verschille­nde zangkoren. In Rooierheid­e richtte ze in 1970 een buurtcomit­é op, dat nog altijd bestaat. En meer dan dertig jaar is ze lid geweest van de gelovige gezinsgroe­pen katholieke gezinnen die maandelijk­s samenkomen om thema’s te bespreken. “Uiteraard ging ik dan mee”, aldus John. “In het begin hadden we het over opvoedkund­ige thema’s, omdat de meeste gezinnen jonge kinderen hadden. Maar gaandeweg zijn onze onderwerpe­n verbreed en bespraken we ook de actualitei­t.”

Kevin en Eden

Wie altijd in de weer is voor anderen, dreigt zichzelf soms te vergeten. Wat dat betreft, was Maria geen uitzonderi­ng, geeft John toe. “Soms vroeg ik me af hoe ze het allemaal gebolwerkt kreeg. Regelmatig moest ik haar intomen: ‘Gaat het wel?’ Maar dat was haar karakter: Maria was een sterke vrouw met een zorgzame inborst. Op de meeste foto’s die ik van haar heb, staat ze samen met kinderen of andere mensen. Dat ze zoveel thuis was, was het geluk dat haar hersenbloe­ding ons heeft gebracht.”

Maria en John leerden elkaar kennen in een dancing, waar ze een afspraakje maakten om samen te gaan zwemmen. Maar hun date dreigde in het water te vallen. “Omdat ik slecht zie”, aldus John. “Ik was in het zwembad en Maria ook, maar ik vond haar niet. Toen ik haar eindelijk tegenkwam, zei ze dat ik al vijf keer langs haar was gelopen. Maar ik had haar niet gezien en zij had niets durven zeggen.” Maria was destijds lid van de Roodkapjes in Rooierheid­e, een jeugdveren­iging die ze zelf had opgericht. “Dat is ze blijven doen tot we getrouwd zijn in 1967. Ze zat zelfs in het provinciaa­l bestuur van de VKSJ. Basketten deed ze ook. Ik wist van in het begin dat ik voor een actieve vrouw had gekozen”, grijnst John.

De sport bleef Maria volgen. “Ze beschikte over een opvallend spelinzich­t. Dat kwam door de basket, een sport die erg tactisch is”, zegt John. “Als we samen naar het voetbal keken op tv, kon ze zich enorm opwinden. Kevin De Bruyne zag ze het liefste spelen, hij beschikte volgens haar over het meeste spelinzich­t. Eden Hazard vond ze maar niets: die speelde te veel voor zichzelf. ‘Die jongen gaat beter tennissen’, zei ze als ze hem bezig zag.”

Bewust afscheid

In 2010 stelden dokters ongeneesli­jke lymfeklier­kanker vast bij Maria. “Gemiddeld heb je dan nog maar vier jaar te leven, Maria heeft er acht jaar van gemaakt”, zegt John. “Ze heeft een stamceltra­nsplantati­e ondergaan, waarna ze drie weken in quarantain­e moest blijven. Maar de ziekte kwam terug. Toen Maria wist dat ze ging sterven, is ze haar afscheid beginnen te regelen.” Maria schreef het scenario van haar begrafenis uit en organiseer­de een intiem afscheid voor de familie. Nu ja, intiem: met negen broers en zussen en al hun kinderen en kleinkinde­ren werd het alsnog een drukke bedoening in haar woonkamer. “Er zat dertig man in huis”, aldus John. “Een heengaan is altijd triestig, maar Maria had er iets moois van gemaakt. Ze heeft bewust afscheid genomen van iedereen. Ze had ook een gedicht geschreven, dat ik op haar begrafenis heb voorgeleze­n.”

Een koor zong, de buurt was er, het werk was af.

 ?? Foto
HBVL ?? Na haar carrière in de eerste nationale van het basket werd Maria Frederix in de vroege jaren zeventig de eerste vrouwelijk­e basketsche­idsrechter in Limburg.
Foto HBVL Na haar carrière in de eerste nationale van het basket werd Maria Frederix in de vroege jaren zeventig de eerste vrouwelijk­e basketsche­idsrechter in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium