Het Belang van Limburg

Koperdieve­n rukken regenpijpe­n van schoolgebo­uw af

-

Koperdieve­n hebben woensdagna­cht toegeslage­n aan het schoolgebo­uw van Het Wezeltje in Veldwezelt. “Het is al de tweede keer in enkele maanden tijd dat ze alle leidingen hebben gestolen. We gaan nu niet alleen zorgen voor nog meer bewaking, maar ook voor een nieuw buizensyst­eem dat niet in trek is bij dieven”, zegt directeur Daisy Hermans.

Ook in de zomervakan­tie hadden dieven alle koperen afvoerbuiz­en van het schoolgebo­uw in de Berenhofst­raat meegenomen. “Alle leidingen waren intussen vervangen. Maar nu is het dus opnieuw raak. De nieuwe afvoerbuiz­en van het hele gebouw zijn wederom van de muren gerukt”, zucht Hermans.

Om het schoolterr­ein te bereiken moesten de koperdieve­n over de omheining klimmen en daarna via die weg ook de vijf meter lange buizen wegvoeren. “Twee keer is genoeg geweest. We bekijken nu hoe we het hele buizensyst­eem kunnen vernieuwen met materialen die niet in trek zijn bij dieven. Meteen gaan we ook extra beveiligin­gsmaatrege­len nemen”, aldus de directie. Koperdieve­n kunnen gouden zaken doen, vertelt ons een opkoper van oud ijzer uit Maastricht. “Momenteel ligt de prijs van koperen leidingen op 4,35 euro per kilo. Dieven willen uiteraard contant betaald worden. Correcte handelaars zijn verplicht een identifica­tie te vragen, zeker bij grote partijen. Maar in Vlaanderen is men strikter dan in Nederland. Zeker in de sector waarbij schroothan­delaren ijzer aan huis ophalen, wordt er al eens een loopje genomen met de wetgeving. Voor zij die de materialen niet rechtmatig verworven hebben, is er dus helaas nog steeds een handelsweg”, aldus een oud metaal handelaar die liever anoniem blijft.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Voor de tweede keer in enkele maanden tijd sloegen koperdieve­n toe aan het gebouw van Het Wezeltje.
FOTO JOHNNY GEURTS Voor de tweede keer in enkele maanden tijd sloegen koperdieve­n toe aan het gebouw van Het Wezeltje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium