Het Belang van Limburg

“Ik heb veel aan Hagi te danken, hij overtuigde me naar België te komen”

ROEMEENS VOETBALLER VAN HET JAAR RAZVAN MARIN WERD GEVORMD DOOR LEGENDARIS­CHE LANDGENOOT

- Bob FAESEN

Tegenover ons zit de kersvers Roemeens voetballer van het Jaar. Razvan Marin. Zoon van een ex-internatio­nal en draaischij­f van Standard. Bescheiden, maar ambitieus in zijn vak. “Spanje, Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk… in die topcompeti­ties wil ik ooit spelen.” De levenswand­el van een van de chouchous van de Roemeense voetballeg­ende Gheorghe Hagi. “Hij overtuigde me om naar België te komen.”

Omhoog, omlaag en weer omhoog gaat de hand van Razvan Marin. Zijn seizoen loopt zoals dat van Standard. Daar is hij het wel mee eens. Het is al bijna twee jaar geleden dat de middenveld­er het Roemeense Constanta inruilde voor Luik. In die tijd is hij ogenschijn­lijk volwassene­r geworden. “Ja, dat zeggen ze. Maar ik voel me nog dezelfde persoon. Ik denk dat het een kwestie van zelfvertro­uwen is.”

We beginnen bij het begin. Je bent opgegroeid in Boekarest, maar opgeleid bij Viitorul in het kleinere Constanta.

“Inderdaad. Ik ben geboren en getogen in Boekarest en begon daar te voetballen bij een klein clubje. Op mijn dertiende ben ik naar Constanta verhuisd. Ik verbleef er met andere voetballer­tjes op internaat. Niet altijd even makkelijk, maar het heeft me wel gevormd: ’s morgens naar school, eten, de bus op, trainen en slapen. En dat jaren aan een stuk. Gelukkig is het een mooie stad, gelegen aan de zee.”

Razvan MARIN

Razvan MARIN

Je vader speelde nochtans voor recordkamp­ioen Steaua.

“Zes jaar lang. Hij scoorde zelfs ooit tegen Standard in de voorronde van de Champions League. Hij was een linksback, een heel ander type dan ik. Agressieve­r, maar wel goed met beide voeten. Waarom ik dan bij Viitorul belandde? Het was de beste academie. Die van Gheorge Hagi. Hij is bij Ajax en Barcelona in de keuken gaan kijken en richtte naar hun filosofie een club op. Het is mooi wat hij heeft neergezet.”

Jullie waren close?

“Tegen Sevilla was hij nog op Sclessin. Bij de eerste ploeg van Viitorul heb ik twee jaar met hem gewerkt, maar vooral op persoonlij­k vlak heb ik veel aan hem te danken. Hij adviseerde me om naar Standard te komen. Ik weet het nog goed. We waren op stage op Cyprus en ik werd naar de lobby van het hotel geroepen. Ik werd ingelicht over het bod van Standard, maar ik twijfelde. We stonden eerste met een vriendenpl­oeg. Jongens die ik al door en door kende van mijn dertiende. Hagi zei: ‘Dit is een goeie kans. In België kun je je verder ontwikkele­n.’ Dus ik ging. Dat ook zijn zoon met Standard in verband is gebracht? Ianis is een goede vriend. Ik zou hem graag naast me willen, maar ik weet niet of het iets is.”

Jij had hier een aanpassing­speriode nodig.

(Knikt) “In Luik zit ik ver van mijn familie. Iedereen probeerde me goed op te vangen, maar in de eerste zes maanden heb ik drie coaches gehad. Dat was echt moeilijk. Ik ben van nature wat verlegen, zal niet snel gekke dingen uithalen voor de groep. Als je iemand hebt om mee te praten, valt het al mee.”

Met Stanciu en Chipciu had je bij Anderlecht twee landgenote­n in België voetballen. Mis je hen?

“Toen ze nog bij Anderlecht speelden, spraken we vaak af om iets te gaan eten. Ik ben blij voor hen, want ze doen het goed bij Sparta Praag. Bij Genk speelt nu Vladimir Screciu. Helaas is hij geblesseer­d. Verder heb ik hier toevallig twee Roemenen leren kennen. Mijn ouders gingen voor een match van mij op restaurant in Luik en de kok, een fan van Dinamo Boekarest, herkende mijn vader. ‘Ga daar maar eten, het vlees is top’, zei hij me erna. Het klikte. Ondertusse­n zijn we boezemvrie­nden. Ze zijn hier opgegroeid, waardoor ik mijn Frans met ze kan oefenen. Gaat steeds beter.”

Tegen Sevilla was Hagi nog op Sclessin. Ik heb veel aan hem te danken. Hij adviseerde me om naar Standard te komen

Op mijn 13de verhuisde ik van Boekarest naar Constanta. Ik verbleef er met andere voetballer­tjes op internaat. Niet altijd even makkelijk, maar het heeft me wel gevormd

Mijn vader scoorde ooit voor Steaua Boekarest tegen Standard. Hij was een linksback, een heel ander type dan ik. Agressieve­r, maar wel goed met beide voeten

Spreek je ook al Italiaans?

“Nee?”

In de zomer linkten Italiaanse media je aan Roma, Fiorentina, Atalanta, …

“Daar heb ik niet te veel over nagedacht. Ik doe mijn job. Als iets concreet wordt, spreken we wel. Ik wou het liefst hier blijven. Stapje per stapje, maar ooit wil ik natuurlijk naar een topcompeti­tie.”

Maar eerst de titel met Standard?

Razvan MARIN

“Dat zou mooi zijn.”

Denk je dat dat lang zal duren?

“Het kan snel gaan. Dat heeft vorig seizoen bewezen. In de rust van de laatste match van de reguliere competitie stonden we niet eens in play-off 1. En op het einde pakten we nog bijna de titel. Stel

je voor dat we toen met 1-0 hadden gewonnen van Brugge. Iedereen bij ons begon er echt in te geloven. Erna was de teleurstel­ling groot, maar achteraf bekeken was het een goed seizoen. We pakten de beker en eindigden als tweede.”

En toch moest Sa Pinto plaatsmake­n voor Preud’homme en moesten jullie herbeginne­n.

“Het is normaal dat het even tijd nodig heeft. Onder Sa Pinto speelden we heel direct. Lange ballen en proberen de tweede bal te winnen. Mister Preud’homme wil zelf de bal hebben en kansen creëren. Dat is meer mijn spel, ik ben een Barça-fan. Overschake­len van het een naar het ander doe je niet op enkele maanden. Ik denk dat dit op lange termijn toch beter is.”

Voor we het vergeten, gefelicite­erd nog met je uitverkiez­ing tot Roemeens voetballer van het Jaar.

“Dank je, ik ben erg trots op die prijs. Het inspireert me om nog harder te werken.”

De supporters zullen het graag horen, net voor de belangrijk­e match tegen STVV.

“We gaan voor de drie punten, dat is zeker.”

Pocognoli out voor STVV -

Net als een dag eerder kon Sebastien Pocognoli ook gisteren op training niet aanpikken bij de groep. De verdediger hield het bij individuee­l werk en zal niet fit geraken voor de clash tegen STVV. Ook Orlando Sa (rug) trainde niet. Cavanda en Mpoku oefenden apart, zij raken mogelijk wel speelklaar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TWITTER ?? Marin werd begin deze week verkozen tot Roemeens Voetballer van het Jaar.
FOTO TWITTER Marin werd begin deze week verkozen tot Roemeens Voetballer van het Jaar.
 ?? Foto JEFFREY GAENS/INSTAGRAM ?? Sinds zijn periode bij Viitorul Constanta heeft Razvan Marin een speciale band met Gheorghe Hagi (inzet).
Foto JEFFREY GAENS/INSTAGRAM Sinds zijn periode bij Viitorul Constanta heeft Razvan Marin een speciale band met Gheorghe Hagi (inzet).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium