Het Belang van Limburg

“Niet doen alsof ik nu

Club Brugge-aanvoerder RUUD VORMER over zijn moeilijk seizoen

- Bart LAGAE

Met een 0-0 tegen Dortmund en 3-0 tegen Standard blies Club Brugge een wenkende crisis weg. Ook aanvoerder Ruud Vormer (30) herademt, al geeft hij toe dat hij niet meer brengt wat hij vorig seizoen liet zien. “Ja, mijn statistiek­en zijn een werkpunt. Maar we moeten nu niet doen alsof ik superslech­t ben.”

Ruud Vormer maakt een opgeruimde indruk als hij ons voorgaat op de trap in het administra­tief gebouw van Club. Al ligt er toch iets op zijn maag. 13 goals en 18 assists in de competitie vorig jaar, 1 goal en 3 assists in diezelfde competitie dit jaar. “Iedereen verwacht van mij assists en goals. Maar dat kan niet elk jaar. Daarmee zal ik moeten leven. Voor mij is dat ook moeilijk, want ik word er iedere dag mee geconfront­eerd op straat.”

Je begint er nu zelf over.

“Omdat de vraag toch wel zou komen. Dat balletje valt gewoon even niet lekker. (knipt met de vingers) Maar dat kan zo omgedraaid worden. Vorig jaar was alles wat ik aanraakte goud. Kijk naar Hans Vanaken nu. Ze zeggen dat alle Gouden Schoenen het jaar daarna iets minder zijn omdat de lat steeds hoger wordt gelegd. Mensen verwachten nu weer zo’n seizoen van mij. Maar geloof me: het zal niet weer zijn zoals vorig jaar.”

Heeft dat te maken met je nieuwe positie? Je speelt nu meer vanaf rechts.

“Dat is heel anders, inderdaad. Ik sta niet in de as. Die statistiek­en zijn een werkpunt, maar we moeten niet doen alsof ik superslech­t ben. Dat lees ik nu overal. Maar dat valt heel goed mee. Als ik mijn loopstatis­tieken bekijk, zijn die beter dan vorig seizoen. Ik loop meer en vaker aan hogere intensitei­t dan vorig jaar. Alleen valt dat balletje net niet goed. Ik stoor me daar ook aan. Maar ik heb geen andere keuze dan gas te blijven geven op training en tijdens de wedstrijde­n. Die goals en assists komen wel terug.”

Ruud VORMER

Je scoorde dit seizoen op Antwerp en in Monaco.

“Twee goals is te weinig. Maar die 0-4 op Monaco maakte veel goed. Het was een beloning voor mijn harde werk op training. Als je zo’n goal maakt, ben je blij. Ook omdat mijn vrouw op de tribune zat. Ik liep meteen naar de fans. Het was een gekkenhuis. Op dat moment viel het allemaal van me af. Want je hoort dat er over je gebabbeld wordt. Nu ja, dat mag. Dat is voetbal.”

Voor die goal tegen Monaco had je op de bank gezeten tegen Genk. Nadien stond je op je strepen als aanvoerder: “Als kapitein vlieg je er normaal niet uit, maar bij deze coach wel.”

“Ik heb het er met hem over gehad. Hij zei: ‘Ik wilde je reactie kunnen zien’. Ik had een contract van vier jaar getekend en hij wilde weten of ik op mijn lauweren ging rusten. Maar zo ben ik niet. Ik blijf knokken.”

Vond je dat fair van de coach?

(haalt zijn schouders op) “Dat hoort erbij. Dat is een spel.”

Maar je vond wel dat je er te snel was uitgezet.

“Ja.”

Had de coach daar een zinnige reactie op?

“Hij vond me te soft, zei hij. Dat mag. Dan is het aan mij om te reageren. En dat heb ik gedaan.”

Was je te soft?

“Die agressie om de bal af te pakken, was even wat minder. Daarmee was ik het eens. Ik zat in een mindere periode. Maar het is niet leuk als je eruit gaat.”

Ben je op training andere dingen beginnen doen?

“Nee, ik ging door. Dat moet, want ik ben de aanvoerder. Het kan niet altijd in stijgende lijn gaan. Vorig jaar was fenomenaal. Ik voel me hier nog steeds heel goed, ondanks het feit dat het iets minder gaat. De fans blijven mij steunen. Toen ik zondag werd gewisseld, hoorde ik het publiek mijn naam scanderen. Ik sta er nog goed op.”

Leko vond me te soft. Dan is het aan mij om te reageren. En dat heb ik gedaan

Ook tegen Standard werd je gewisseld. Het lijkt dat de coach je niet honderd procent vertrouwt.

“Daarvoor moet je bij de coach zijn.”

Hoe ervaar jij dat?

“Niemand wil gewisseld worden, toch? Zeker niet als je 3-0 voorstaat. Maar de coach vond dat de beste keuze.”

Opvallend: je knuffelde Michel Preud’homme en gaf Ivan Leko een hand toen je van het terrein stapte.

“Ik had Michel nog niet gezien, daarom deed ik dat. Leko zie ik elke dag. Mijn band met Leko is goed. Geloof je me niet? Het is gewoon goed.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium