Het Belang van Limburg

Joëlle Kalmes schildert stad vanuit ogen van standbeeld­en

-

Vanaf vandaag vrijdag tot en met volgende woensdag beleeft de Hasseltse Joëlle Kalmès (51) haar vuurdoop als kunstschil­der tijdens haar eerste expo ooit. De 16 werken die zij tentoonste­lt in galerij X Concept, werden allemaal gemaakt door de ogen van één van de Hasseltse standbeeld­en binnen de kleine ring. “Wij kijken altijd naar die beelden”, vertelt Joëlle. “Maar ik heb me afgevraagd wat die beelden zelf zien. Dat standpunt is het beeld van mijn werken geworden.”

Wat zien Het Borrelmann­eke, Dokter Willems, de parachutis­t Batopillo van Panamarenk­o, Parceval of Adrien De Gerlache vanop hun sokkel? “Dat heb ik me 3 jaar geleden afgevraagd en zo ben ik overal, vanuit hun oogpunt, foto’s beginnen te maken”, legt Joëlle Kalmès uit. “Ik beschouw die standbeeld­en als inwoners van onze stad. Vaak hebben ze ook mooie plaatsen op een plein of een groene plek. Of ze bekijken de drukte in Hasselt zoals Hendrik en Katrien. Hasselt heeft een kleine stadskern zodat de selectie haalbaar bleek. Maar tegelijk had dat ook tot gevolg dat er nooit een wijds vergezicht bij is. Met die foto’s ben ik aan de slag gegaan, maar er lag er nooit een foto langs de schilderse­zel. Ik bekeek ze en legde ze dan weg. Dat plaatje zat in mijn hoofd en moest er zo ook uit. Daardoor zijn het geen schetsen of tekeningen maar eerder ruwe werken. Als ik met fijne lijntjes zou begin- nen, zou het zelfs niet meer kloppen. Daarom ook is er geen penseel gehanteerd. Ik gebruik een techniek waarbij acrylverf met een paletmes en een plaatje ‘trespa’ laag op laag geplaatst worden. Daardoor komen de verschille­nde kleuren tot stand.”

Herkenbaar­heid

“Dertien jaar geleden ben ik aan de kunstacade­mie gestart met schilderen, wat me een berg ontspannin­g en tegengewic­ht biedt voor mijn job als lector binnen de PXL-lerarenopl­eiding. Door de jaren heen heb ik stilaan mijn ‘eigen hand’ gevonden. Met deze stadsgezic­hten heb ik het gevoel dat de puzzel helemaal in elkaar past. De mensen die de werken al gezien hebben, zijn behoorlijk enthousias­t. Of ze herkenbaar zijn voor de mensen? Wel, ik denk dat er eigenlijk weinigen eerder de stad hebben bekeken vanuit het gezichtsve­ld van een standbeeld. Als je het gezien hebt, vind ik wel dat het herkenbaar is. Maar tegelijk zijn de schilderij­en zo ruw en ook sterk genoeg om op zich te kunnen staan.”

Wie een ‘stadsgezic­ht’ wil op de kop tikken, betaalt daarvoor tussen 1.250 en 1.750 euro. De expo ‘Stadsgezic­hten’ valt vanaf vrijdag 7 december tot woensdag 12 december te bekijken in galerij X Concept, Zuivelmark­t 46 in Hasselt en dat dagelijks tussen 14 en 19 uur. Op zondag zal de kunstenare­s de hele dag aanwezig zijn. Dan is de expo te bezoeken tussen 16.30 en 19.30 uur.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium