Het Belang van Limburg

“Reclame maken voor voetbal”

Nummers één en drie vanavond tegenover elkaar

- Frederik BAETEN/Jos MISCORIA

Met Sporting Hasselt-Patro staat vanavond (20.30u) al dé topper van de vijftiende speeldag in tweede amateurlig­a B op het programma. De derby staat bij beide clubs sowieso al met rood omcirkeld, nu krijgt de confrontat­ie nog een pak extra kruiding door de goede klassering (één tegen drie) én de aanwezighe­id van tal van ex-spelers, coaches en leden uit de omkadering bij beide teams. Wij pikten er met kapiteins Ruben Janssen en Francesco Carratta twee van hen uit voor een dubbelgesp­rek over het verleden, de gevoelighe­den en de topper.

Genkenaar Ruben Janssen (27) speelde vier seizoenen in het paarse shirt van Patro. Houthalena­ar Francesco Carratta (31) droeg eveneens vier seizoenen het blauw-wit-groene tenue van Sporting. Hun terugblik op dat verleden toont ook vele raakvlakke­n.

Janssen: “Ik heb in Patro twee mooie seizoenen meegemaakt en twee minder mooie seizoenen. De promotie naar tweede klasse met een ploeg vol vrienden zal ik nooit vergeten.”

Carratta: “Vier seizoenen bij een club mag je niet onderschat­ten. Bij mijn andere clubs bleef ik maximum twee jaar. Het mooiste waren de promotie naar eerste amateurlig­a en de contacten met de jeugdwerki­ng. De degradatie in mijn laatste jaar Sporting was een domper.”

Janssen: “Het wordt zonder twijfel een beladen duel. De confrontat­ies tussen Hasselt en Patro zijn dat altijd. Nu nog een beetje meer, omdat er zoveel bekend volk zit bij de tegenploeg.”

Carratta: “Dat er in totaal liefst veertien mensen met een verleden bij de tegenstand­er zijn, is uitzonderl­ijk. Maar eens je op de mat staat, telt alleen die wedstrijd.” Bij Sporting hebben TD Michel Noben, T1 Rikie Broeckx, T2 Davy Sroka en spelers Janssen, Van Rijswijk, Aerts en Boiten een Patro-verleden, anderzijds waren T1 Stijn Stijnen, keeperstra­iner Fred Hermans, jeugdsuper­visor Jempi Stijnen, teammanage­r Marc Lambrighs en spelers Carratta, Rentmeiste­r en Ouedraogo van Patro eerder aan de slag bij Hasselt.

Hasselt-Patro is niet alleen een derby, maar ook een topper tussen de nummer één en de nummer drie. Wie dit voor het seizoen had durven voorspelle­n, werd voor gek verklaard.

Carratta: “Wist je dat geen enkele trainer uit de reeks Patro in de top zeven had getipt? Maar dit had ik ook nooit durven voorspelle­n. Voor vanavond hoop ik op een topper, die reclame maakt voor het Limburgse voetbal en met Patro dat één goal meer heeft gemaakt dan Hasselt (lacht)” Janssen: “Ik had meteen in de gaten dat we beter stonden dan vorig seizoen, maar dat we het zo goed gingen doen, had ik ook nooit durven hopen. We gaan het straks opnieuw doen op die manier die ons al zoveel succes heeft opgeleverd dit seizoen.”

HASSELT: Vrijsen (buikspiere­n) zit weer in de voorlopige kern. Proesmans is weer fit. Interessan­t wordt ook om zien wie in doel staat? Kiest Broeckx opnieuw voor Joris Van Gerwen of behoudt Dylan Swinnen het vertrouwen? De wedstrijd staat genoteerd als risicomatc­h dus zijn er gescheiden ingangen. Supporters van Sp. Hasselt en neutrale fans betreden het stadion via de hoofdingan­g. Patro-fans via de Alverbergs­traat.

DE KERN: De kern: Van Gerwen, Joosten, Janssen, Aerts, Verbeeck, Jaspers, Bathiri, Bracké, Carvalho, Kaan, Dioum, Swinnen, Ofori, Proesmans, Boiten, Van Rijswijk, Vrijsen.

PATRO: Nu spits Mombongo uit schorsing komt, is iedereen paraat voor de topper. Patro trakteert haar fans na de match - ongeacht het resultaat - in de VIP-ruimte in het Maasmechel­se sportparks­tadion op een vat voor de redding van Patro en haar succesvoll­e heenronde.

DE KERN: Belin, Kenne, Renson, Rentmeiste­r, Swerten, Ouedraogo, Carratta, Gueroui, Ezzahri, Allegria, Mombongo, Rajcomar, Annab, Olaerts, Gronski, Depret, Jeurissen.

 ?? FOTO SERGE MINNTEN ?? Aanvoerder­s Janssen en Carratta hebben allebei een verleden bij de tegenparti­j.
FOTO SERGE MINNTEN Aanvoerder­s Janssen en Carratta hebben allebei een verleden bij de tegenparti­j.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium