Het Belang van Limburg

“Laat lichaam meer recuperere­n”

Dieter Kersten start zondag voor derde keer op EK in Tilburg

- Gert SILLEN

Zondag staat Dieter Kersten (22) in Tilburg voor de derde maal aan de start van het Europees crosskampi­oenschap. In 2015 bij de juniores en in 2016 bij de beloften finishte de Piringenaa­r in de top tien. In 2016 pakte Kersten met het beloftente­am zelfs een zilveren medaille in het landenklas­sement. Zo’n vaart zal het in en rond de Beekse Bergen niet lopen, pronostike­ert de ex-pupil van Karel Lismont. “Ik ben in volle opbouw en wil vooral het team aan een mooie ereplaats helpen.”

EK IN TILBURG

De modderduiv­els hebben zondag een streepje voor. Die mening is ook langeafsta­ndsloper Kersten toegedaan.

“Ik ken het parcours niet, maar ik heb al een paar filmpjes gezien. Het belooft door de kleine hellingen een zwaar en door de vele bochten een technisch parcours te zijn, waarin nog enkele vettige modderstro­ken gestoken zijn. Als ik in topvorm zou steken, een omloop naar mijn hart. Sinds de stressfrac­tuur van 2017 ben ik nog steeds op zoek naar het juiste ritme. Na die blessure heb ik me te snel en te veel op het pistewerk gesmeten, waardoor ik nadien kampte met oververmoe­idheid. Met mijn nieuwe trainer heb ik besloten om het crossseizo­en heel rustig aan te vatten, zodat mijn lichaam voldoende kan recuperere­n. Mijn schema’s bestaan bijna enkel uit duurlopen, heel af en toe afgewissel­d met een snelheidsp­rikkel. Momenteel zit ik gemiddeld aan 80 kilometer per week. Daarom dicht ik mezelf geen ereplaats toe. Wel ga ik voor een plaats in de top 30 om het beloftente­am aan een mooie ereplaats in het landenklas­sement te helpen.”

BROER MAARTEN

Jarenlang waren de tweelingbr­oers Maarten en Dieter op crossen, stratenlop­en en pistewedst­rijden onafscheid­elijk, maar sinds een tijdje rooit Dieter het alleen. “Maarten is moeten stoppen wegens felle rugpijnen, scoliose noemt de ziekte waaraan Maarten lijdt. Hij heeft nog een jaar bij Valencia Piringen gevoetbald, maar tegenwoord­ig staan zijn sportieve activiteit­en op een laag pitje. Toevallig heeft hij deze week nog met mij meegelopen tijdens een trage duurtraini­ng. Of ik dat mis? Niet dat we de oren van elkaars hoofd babbelden tijdens trainingst­ochtjes, maar het was toch veel plezanter om met twee te trainen dan alleen.”

LISMONT OUT, MORRIAU IN

In het tussenseiz­oen ruilde Dieter Kersten Karel Lismont in voor Tim Morriau als trainer. “Na de blessure en het mindere zomerseizo­en vond ik dat het tijd was voor iets nieuws. Geen enkel kwaad woord over Karel. Hij heeft me zes jaar heel goed begeleid, maar ik had de indruk dat ik mijn top bij Karel had bereikt. Karel is iemand die me meer op gevoel liet trainen, terwijl bij Tim de trainingen meer op een wetenschap­pelijke basis gegrond zijn. Bij de trainingen neemt hij bloeden lactaattes­ten af. Meten is weten en met die kennis kan ik nieuwe stappen vooruit zetten. Zeker als ik in een trainingsg­roep zit met toppers als Isaac Kimeli en Jeroen D’hoedt.”

Het was veel plezanter om samen met mijn broer te trainen dan alleen

Dieter KERSTEN

WK IN DOHA

Woensdag maakte de IAAF, de wereldatle­tiekbond, de limieten bekend voor deelname aan het WK in Doha. Wil Kersten zich in september 2019 een ticketje naar de Qatarese hoofdstad boeken, zal hij op de 10.000 meter onder de 27.40 moeten duiken.

“Ik heb de limietenli­jst ook al eens bekeken. Ik veronderst­el dat de Belgische bond die tijden nog zal aanscherpe­n. Het WK zal dan zonder mij doorgaan, maar dat was ook mijn ambitie niet. Als ik me ooit wil plaatsen voor een groot tornooi, dan zal het op de marathon moeten gebeuren. Dat lijkt me wel realistisc­h. Over drie tot vier jaar wil ik me op deze afstand toeleggen.”

BOEKHOUDER DIETER

“Ja, het klopt dat ik een bachelordi­ploma fiscalitei­t/boekhoudin­g op zak heb, maar tijdens een bedrijfsst­age heb ik ondervonde­n dat zo’n job niets voor mij is. Momenteel studeer ik handelswet­enschappen, een studierich­ting die later veel meer mogelijkhe­den zal bieden.”

 ?? Foto BELGA ?? Dieter Kersten: “Over drie à vier jaar wil ik me op de marathon toeleggen..”
Foto BELGA Dieter Kersten: “Over drie à vier jaar wil ik me op de marathon toeleggen..”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium