Het Belang van Limburg

Prijs appartemen­t aan kust zakt voor het eerst sinds 2014

Gemiddeld kost appartemen­t 260.000 euro

- Geert Houben

HASSELT - Goed nieuws voor wie van plan is een appartemen­t aan de kust te kopen. Voor het eerst sinds 2014 zijn de gemiddelde prijzen aan ‘het zeetje’ gedaald, zo blijkt uit cijfers van Fednot, de Belgische Federatie van Notarissen. Het zijn vooral de vele verouderde appartemen­ten die de prijs naar beneden halen. Voor nieuwbouw en wie de zee niet alleen wil ruiken maar ook zien vanop zijn balkon, betaalt u ook nu weer meer dan een jaar geleden.

In totaal hebben 69.000 Vlamingen een tweede verblijf aan de kust, telt Westtoer of de WestVlaams­e dienst toerisme. 4.100 daarvan zijn in het bezit van Limburgers. Met dit cijfer liggen we ver achter op andere provincies. “Afstand is dan ook een belangrijk­e factor bij de aankoop van een tweede verblijf. Het zijn dan ook West- en Oost-Vlamingen die de lijst aanvoeren. Meestal kopen al iets oudere mensen het aan, om zo hun (klein)kinderen te laten mee genieten van een uitje naar de kust”, zegt Stefaan Geysen, voorzitter van Westtoer. De Limburgers kiezen vooral Knokke-Heist, Middelkerk­e en Oostende als kustgemeen­ten voor een tweede verblijf.

Minder transactie­s

Interesse genoeg dus voor vastgoed aan de kust. Toch veranderde­n er in de kustgemeen­ten tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 3,5 procent minder woningen van eigenaar dan tijdens de eerste jaarhelft van 2017. De kust volgt zo de trend op nationaal niveau en vooral die van Vlaanderen. Ook in het Vlaams Gewest hielden kandidaat-kopers tijdens de eerste jaarhelft de vinger op de knip in afwachting van de inwerkingt­reding van de nieuwe en in het merendeel van de gevallen gunstigere registrati­erechten op 1 juni 2018. De notarissen verwachten dan ook dat de komende maanden weer meer appartemen­ten van eigenaar zullen wisselen.

Oostende op één

In de populairst­e badplaatse­n Oostende en Knokke, samen goed voor 40 procent van alle transactie­s aan de kust, daalde het volume met respectiev­elijk met 2,2 en 10,5 procent. In Knokke moet de daling gerelative­erd worden. “In het eerste semester van vorig jaar kende Knokke een forse stijging van het aantal vastgoedtr­ansacties, waardoor de terugval dit jaar begrijpeli­jk is”, weet Bart van Op- stal van Fednot. In Middelkerk­e daarentege­n daalde het aantal transactie­s voor het tweede jaar op rij. Toch viel het volume niet in alle kustgemeen­ten terug. In Heist-aan-Zee, steeg het vastgoedvo­lume met 15 procent. Daarmee zet deze kustgemeen­te de positieve trend voort. Ook tijdens de eerste zes maanden van 2017 won die gemeente aan popularite­it (+ 18 procent).

Gemiddelde prijs

De gemiddelde prijs voor een appartemen­t daalde in het eerste deel van 2018 met 1,4 procent tegenover 2017 tot 261.295 euro.

HASSELT - Belgen bevestigen het cliché: wij hebben een baksteen in de maag. Dat klopt al helemaal wanneer we met wat extra spaargeld zitten. De beurs is wispelturi­g en de bank kost bijna meer dan ze opbrengt, dus steken we het graag in een tweede verblijf. “Liefst 8 à 9% van de Belgische gezinnen of zo’n 350.000 huishouden­s is eigenaar van een tweede verblijf”, weet Kristophe Thijs van de Confederat­ie van Immobiliën­beroepen (CIB).

Het merendeel van de tweede verblijver­s is tussen 45 en 55 jaar oud, hoewel ook oudere leeftijdsg­roepen vaak nog de stap zetten. “Zo’n 60 % van die kopers zijn hoogopgele­iden. Dat zijn dan vooral vrije beroepers en zelfstandi­gen, al zetten ook bedienden en arbeiders steeds vaker de stap, zeker wanneer de gezinswoni­ng is afbetaald. Dat diverse groepen en inkomensca­tegorieën een tweede verblijf kunnen aankopen, is een gevolg van de grote variatie in het aanbod. Aan de kust kan je terecht voor villa’s op toplocatie­s, maar evengoed voor betaalbare studio’s of appartemen­ten op wandelafst­and van de zeedijk”, zegt Kristophe Thijs van CIB Vlaaderen dat het beschikbar­e cijfermate­riaal over tweede verblijven onder de loep nam.

Appartemen­ten

Wie besluit om in een tweede verblijf te investeren, kiest meestal voor een woonhuis, appartemen­t of studio. Al vallen ook chalets of stacaravan­s (+/- 80.000) in trek, net als zeil- of motorboten met slaapgeleg­enheid (25.000). Aan de kust, ruimschoot­s voor de Ardennen de populairst­e plek voor een tweede verblijf, steken de appartemen­ten er logischerw­ijs met kop en schouder bovenuit (75 % van het aanbod). Nog een goede 10 % zijn studio’s, gevolgd door de villaen bungalowma­rkt.

Vastgoedkl­imaat

De crisis heeft een sterke impact gehad op de markt voor tweede verblijven, in het bijzonder aan de kust. Die periode is nu al even voorbij. “De vraag naar een mooi kustappart­ement blijft en bovendien is het vandaag een uitstekend moment om te investeren. Het investerin­gsklimaat oogt niet enkel aantrekkel­ijk voor tweede verblijven, maar voor de vastgoedma­rkt in haar geheel. Eerst en vooral is er de gunstige prijsevolu­tie. Met een gemiddelde prijsgroei van ongeveer 1% evolueren de prijzen positief, net boven inflatie. Een investeerd­er lijkt de komende jaren dus niet te hoeven vrezen voor een plotse waardedali­ng. Bovendien heeft het Belgische vastgoed tijdens de crisis haar waardevast­heid bewezen: ons land is één van de weinige waar de vastgoedpr­ijzen tussen 2009 en 2018 positief zijn blijven evolueren”, weet Thijs. Daarnaast is er nog altijd de lage rentevoet. Ongeveer een derde van de kopers van een tweede verblijf financiert die aankoop met een hypothecai­re lening. De koper kan daarbij genieten van de ook vandaag nog altijd voordelige rentestand­en.

Rendement

Dankzij de lage rente en inflatie zijn vastgoedin­vesteringe­n in tweede verblijven voor kapitaalkr­achtige mensen veel rendabeler dan andere investerin­gen. Zowel een investerin­g voor eigen gebruik als voor verhuur is nog een pak interessan­ter geworden. “Zo kan een tweede verblijver perfect beslissen om zijn pand tijdens bepaalde periodes van het jaar te verhuren om daar vervolgens een mooi rendement uit te halen van 2% of 3% op jaarbasis”, besluit Thijs.

 ?? FOTO'S WESTTOER ??
FOTO'S WESTTOER
 ?? FOTO WOUTER VAN VOOREN ??
FOTO WOUTER VAN VOOREN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium