Het Belang van Limburg

Limburgse politie heeft nood aan financiële speurders

- Nancy VANDEBROEK/Roel DAMIAANS

HASSELT -

“Als politie en gerecht de georganise­erde misdaad in Limburg willen bestrijden, dan moet de mankracht omhoog”, zegt de Limburgse procureur Guido Vermeiren. “Maar de Limburgse politie heeft op dit moment een groot tekort aan financiële speurders.”

Afgelopen week raakte bekend dat in het kader van een Europese gerechteli­jke actie tegen de ‘ndrangheta - de Calabrese maffia - er ook kopstukken zijn opgepakt in Limburg. Tijdens de internatio­nale persconfer­entie werden de Limburgse speurders nog bewierookt omdat ze cruciale informatie hadden geleverd. De Limburgse procureur is blij met die lof, maar trekt ook aan de alarmbel. “Financieel onderzoek is cruciaal in de bestrijdin­g van de georganise­erde misdaad. Maar op dit moment heeft de Limburgse politie te weinig financiële speurders.” De procureur wijt dat aan het grote voetbaldos­sier Propere Handen. “Dat onderzoek slorpt quasi alle mankracht op. Daardoor blijven andere, dringende dossiers al maanden liggen.”

Voetbaldos­sier blokkeert andere dringende onderzoeke­n

De internatio­nale gerechteli­jke actie Pollino, gericht tegen de maffiaclan ‘ndrangheta, heeft afgelopen week aangetoond dat er ook kopstukken van de Italiaanse maffia actief zijn in deze provincie. De Italiaanse maffiabest­rijders loofden de Limburgse speurders voor hun werk, maar procureur Guido Vermeiren tempert het enthousias­me. “Het voetbaldos­sier Propere Handen eist alle mankracht op van onze financiële recherche. Daardoor liggen andere onderzoeke­n die dringend behandeld moeten worden al maanden stil. Er is grote nood aan extra speurders.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium