Het Belang van Limburg

BESLISSEND­E UREN VOOR MICHEL I

Zal premier in Marrakech zeggen dat zijn regering verdeeld is?

- Liliana CASAGRANDE

Zal Michel I dit weekend stranden? Die kans is groot, al doet de premier er alles aan om de regering samen te houden. Een mogelijke uitweg is dat Charles Michel in Marrakech openlijk zegt dat hij wel een mandaat heeft van het parlement voor de goedkeurin­g van het Migratiepa­ct, maar dat zijn regering verdeeld is. Vraag is of regeringsp­artners Open Vld en CD&V zo’n compromis willen aanvaarden. Normaal gezien komen de vicepremie­rs vanochtend samen.

BRUSSEL - Zal Michel I het weekend overleven? Of niet? Een reddingspl­an dat vrijdag de ronde deed, is dat de premier op de VN-conferenti­e in Marrakech gewoon eerlijk zal zeggen hoe de toestand in zijn land is. Dat hij dus een mandaat heeft van het parlement om het VN-migratiepa­ct te tekenen, maar dat zijn regering verdeeld is.

Premier Charles Michel (MR) haalt het onderste uit de kan om zijn regering toch samen te houden. Een val over het VN-migratiepa­ct ziet hij als een mislukking, en hij doet er alles aan om die te vermijden.

Een mogelijk scenario voor een uitweg dat vrijdag circuleerd­e, was dat de premier in Marrakech gewoon een eerlijke stand van zaken zou geven. Met de uitleg dat hij wel het mandaat van het parlement heeft om het Migratiepa­ct te tekenen, maar dat zijn regering verdeeld is. Vicepremie­r Jan Jambon (N-VA) vertelde na de ministerra­ad ook al dat als de premier in Marrakech zwijgt, dat een impliciete toestemmin­g is voor het pact. Maar de premier kan natuurlijk ook spreken en op dat moment kan hij ook uitleg geven. Vraag is natuurlijk of Michels aanwezighe­id alleen niet al genoeg is om het pact aan te nemen. Bovendien is de vraag van coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld al lang duidelijk: de premier moet namens het land naar Marrakech gaan en België binden.

Bilaterale gesprekken

Vrijdag hield de premier bilaterale gesprekken met de vicepremie­rs. Of dit scenario daar besproken werd, is niet duidelijk. Vandaag (zaterdag) is er een ministerra­ad waar er verder wordt gepraat. Als dit scenario het zou halen, koopt Michel amper tien dagen tijd. Want tegen 19 december is er weer een nieuw probleem. Dan is er de Algemene Vergaderin­g van de VN in New York. Daar moet ons land wél stemmen, en kom je niet weg met halfslacht­ige verklaring­en of “een stand van zaken” geven. Een goedkeurin­g in New York zal N-VA trouwens ook nooit pikken.

Harde woorden

Blijft de vraag wie bereid is de stekker uit de regering te trekken. Als de premier maandag in Marrakech het land echt bindt, kan N-VA niet anders dan opstappen. Maar tot nu toe hebben de N-VA’ers – ondanks de harde woorden van CD&V en Open Vld in de Kamer donderdag – geen aanstalten gemaakt om op te stappen.

Bij N-VA zijn die woorden wel hard aangekomen. “Ik ben geschrokke­n van de agressie gisteren in de Kamer”, zei staatssecr­etaris Theo Francken aan VRT. “De gretigheid waarmee naar opengrenze­npartijen gekeken werd. Dat was geen fraai schouwspel, vooral van Open Vld en CD&V. Het nieuwe cordon tegen N-VA is precies al begonnen.”

Werkgevers

De werkgevers­organisati­es vragen intussen om de regeringsc­risis snel op te lossen en om een val te voorkomen. Ze vragen een snelle goedkeurin­g van de arbeidsdea­l, het energiedos­sier, het mobiliteit­sbudget en de verhoging van de uitkeringe­n voor zieken en gepensione­erden. “Het is in het belang van iedereen dat de noodzakeli­jke sociaaleco­nomische beslissing­en genomen worden”, luidt het.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium