Het Belang van Limburg

Jean-Pierre Wuytack (Vandersand­en Group)

Wie wordt de vierde Limburgse Ondernemer van het Jaar?

- Guide CLOOSTERMA­NS/Dominiek CLAES

BILZEN - De derde grootste producent van bakstenen in Europa, de grootste die nog in handen is van dezelfde familie. Bijna 100 jaar na de oprichting is Vandersand­en Steenfabri­eken een internatio­naal topbedrijf waar traditie en innovatie hand in hand gaan. “Mijn droom is om een CO2-neutrale baksteen te produceren”, zegt CEO Jean-Pierre Wuytack.

Als u vandaag een nieuwe woning bouwt en kiest voor een afwerking met gevelstene­n, dan is de kans één op drie dat die gevelstene­n gebakken worden in een van de fabrieken van het Limburgse Vandersand­en. Met een marktaande­el in gevelstene­n van 35 procent in eigen land is het bedrijf uitgegroei­d tot de Europese top. In Nederland heeft Vandersand­en zelfs een marktaande­el van 41 procent in klinkers. Vandersand­en was in 2017 goed voor een geconsolid­eerde omzet van 185 miljoen euro, waarvan 175 miljoen afkomstig is van de productie van gevel- en straatsten­en. Vandaag beschikt de groep over drie vestiginge­n in België, vijf in Nederland en één in Duitsland. In totaal gaat het daarbij over vier fabrieken voor de productie van straatsten­en en vijf voor gevelstene­n. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor de export.

Eeuw

Vandersand­en Steenfabri­eken viert in 2025 zijn honderdste verjaardag. Het is in 1925 dat Jaak Vandersand­en in Bilzen begint met de productie van gevelstene­n, toen nog in een eenvoudige veldoven. Zoon Constant neemt in 1953 de fakkel over en in de jaren tachtig steekt de derde generatie de neus aan het venster. In dit geval zijn het de drie schoonzone­n Jean-Pierre Wuytack, Camille Vanpee en Guy Wauters die de leiding van het bedrijf op zich nemen.

Onder leiding van algemeen directeur Jean-Pierre Wuytack groeit het bedrijf, onder meer door een aantal strategisc­he overnames, uit tot de nummer drie van Europa, en tot de grootste familiale baksteenpr­oducent van Europa, mogelijk zelfs van de wereld. Zo neemt Vandersand­en in 2016 vier fabrieken over van de Ierse bouwmateri­alengroep CRH.

De groei is niet alleen het gevolg van uitgekiend­e overnames. Vandersand­en investeert ook fors in de ontwikkeli­ng van nieuwe producten, zoals de isolatiepa­nelen met afgewerkte gevelsteen­strips die vergeleken met een traditione­le volle gevelsteen vier keer minder energie vergen. “Om dat product door te duwen, moeten we wel de gewoonten in de bouw veranderen”, aldus Jean-Pierre Wuytack. Een andere innovatie is de geïmpregne­erde baksteen die de vorming van witte gipssluier tegengaat.

Duurzaamhe­id

Tegenwoord­ig heeft iedereen de mond vol van duurzaamhe­id, maar Vandersand­en is al in 1995 overtuigd van het belang van duurzaam ondernemen. Vandersand­en nam toen een eigen elektricit­eitscentra­le op aardgas in gebruik. Jean-Pierre Wuytack sprak toen al over de verminderi­ng van de CO2-uitstoot. Een deel van de energievoo­rziening komt vandaag van eigen installati­es voor warmtekrac­htkoppelin­g en van zonnepanel­en op de fabrieksda­ken.

Vandaag is de grote droom van Jean-Pierre Wuytack de ontwikkeli­ng van een CO2-neutrale baksteen, waarbij de energie die bij de productie wordt gebruikt, helemaal afkomstig moet zijn van de groene energiepro­ductie. “Daarvoor zouden we 50 windmolens moeten zetten”, legt de topman uit. Een andere mogelijkhe­id is dat Vandersand­en zijn energie zelf zou opwekken op basis van biogassen.

Winst

Vandaag is Vandersand­en finan- cieel onafhankel­ijk. Alle winst vloeit terug naar het bedrijf. Winst is geen doel, wel een middel. Een deel van de winst vloeit naar de 690 werknemers. Een personeels­directeur is er niet, wel een directeur collectief welzijn die niet alleen instaat voor personeels­zaken, maar ook verantwoor­delijk is voor duurzaamhe­id en maatschapp­elijk ondernemen.

Wij willen niet de goedkoopst­e zijn, maar onze klanten wel het beste dienen

Jean-Pierre WUYTACK

Algemeen directeur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium