Het Belang van Limburg

Wil van het volk

- Door Timmie van Diepen

De laatste uren lijken geslagen voor de regering-Michel, die dit weekend tot een vergelijk moet komen over het Belgische standpunt op de VN-conferenti­e in Marrakech. Voorspelle­n wanneer de regering echt valt, durven we na de coups de théâtre van de afgelopen dagen niet meer, maar dat het buigen of barsten wordt voor N-VA is duidelijk. De partij wil dat premier Michel in Marrakech zegt dat ons land het pact niet zal goedkeuren, terwijl CD&V, Open Vld en MR net het omgekeerde willen. Een compromis lijkt onmogelijk, hoe creatief de premier ook is in het vinden van ontsnappin­gsroutes om zijn eigen hachje te redden.

Dat niemand zijn verantwoor­delijkheid durft te nemen - de N-VA in het bijzonder - doet het vertrouwen in de politiek geen goed. De roep om ‘de wil van het volk’ te respectere­n, klinkt in de maatschapp­ij steeds luider, vooral bij tegenstand­ers van het Migratiepa­ct. De indruk ontstaat dat conservati­eve krachten naar een Vlaanderen der gelijkgezi­nden streven, waarin afwijkende meningen niet welkom zijn. Wat het volk echt wil, weet niemand. Een referendum kan dat oplossen, maar het is geen ideaal instrument om over ingewikkel­de thema’s als migratie een genuanceer­d oordeel te vellen. Een volksraadp­leging zou in de huidige tijdgeest alleen maar uitdraaien op een stem voor of tegen migratie. En daar gaat het Migratiepa­ct nu net he-le-maal niet over. De enige democratis­che weg is die via het parlement en de regering. Een ruime tweederdem­eerderheid in de Kamer steunt het pact. Over de grondwette­lijke geldigheid kan worden gediscussi­eerd, maar het signaal is duidelijk. Het zijn deze volksverte­genwoordig­ers die door u en mij zijn verkozen. Wie het democratis­che gehalte daarvan in twijfel trekt, kant zich tegen de parlementa­ire democratie in zijn geheel. En we weten uit het verleden waar dat is geëindigd.

Dan komen we tot de kern van de zaak: wat verandert dit pact aan ons migratiebe­leid? Het gaat om niet-bindende engagement­en, waarvan ons land het overgrote deel nu al nakomt. Zelfs als het pact al tot soft law zou leiden, is de impact minimaal. Vergelijk het met tal van armoede-doestellin­gen die ons land onderschre­ef, maar waaraan we ons blijkbaar ook niet storen. Wie dus zegt dat we de poorten wagenwijd openzetten, doet bewust aan desinforma­tie. Dat de N-VA daarin meegaat, met een ranzige en ronduit racistisch­e campagne, toont alleen maar aan hoe wanhopig ze is om het lek op rechts te dichten. Dat is jammer, want de partij ondergraaf­t zo haar eigen boodschap. De zorgen over migratie, die bij brede lagen van de bevolking leven, zijn reëel. Europa moet zijn grenzen beter bewaken en illegale migratie strenger bestrijden. Het is aan politici om daar op een humane manier voor te zorgen, zonder te vervallen in populisme. Zo niet zullen we daar als ‘volk’ straks collectief de dupe van worden. Vlamingen, Belgen, oud en nieuw.

Wie zegt dat we met het Migratiepa­ct de poorten wagenwijd openzetten, doet bewust aan desinforma­tie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium