Het Belang van Limburg

“Niet meteendood­ziek na steek van malariamug”

- Aylin KOKSAL

HASSELT - “Je voelt je niet meteen doodziek als je gestoken wordt, maar het is belangrijk om het belangrijk­ste alarmsigna­al, namelijk koorts, onmiddelli­jk ernstig te nemen, en een snelle behandelin­g te starten”, zegt dr. Janneke Cox gespeciali­seerd in infectiezi­ekten en immuniteit - van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

Malaria is een infectie die via een steek van de malariamug in het bloed van de mens terechtkom­t. De ziekte komt niet in ons land voor, maar wordt vaak opgelopen in tropische gebieden. Dokter Janneke Cox: “Na de steek vermenigvu­ldigt infectie zich in het lichaam iedere 72 uur, waardoor steeds meer parasieten in het bloed terechtkom­en. In het begin van de infectie zijn de belangrijk­ste

symptomen koorts, spierpijn en hoofdpijn. Bij een onbehandel­de of laattijdig gediagnost­iceerde infectie kan er bij ernstige gevallen verminderd bewustzijn, ernstige bloedarmoe­de en bloedarmoe­de. Als een patiënt al in een verder gevorderd stadium komt, kan hij of zij zelfs in een comateuze toestand geraken en kan er orgaanfale­n optreden.”

Voorkomen

Wie naar een malariageb­ied in Afrika, Zuidoost-Azië of Midden en Zuid-Amerika trekt, houdt best rekening met een aantal veiligheid­svoorschri­ften om de malaria-infectie te voorkomen. “Malariamug­gen zijn vooral actief tussen zonsonder- gang en zonsopgang. Als je in risicogebi­eden komt, zorg je best dat je beschermen­de kleding draagt. Plaatsen die je niet kunt bedekken, smeer je best in met muggenmelk. Slaap onder een muggennet en neem op voorhand de juiste antimalari­amiddelen in”, aldus dr. Cox.

Indien niet tijdig vastgestel­d en behandeld kan malaria de hersenen, nieren en lever ernstig aantasten. Opletten en snel reageren is de boodschap

Dokter Janneke COX.

Niet evident

Wanneer u toch geïnfectee­rd raakt door een malariamug, is het niet evident om de eerste signalen op te vangen. “Je voelt je immers niet meteen ziek als je gestoken wordt. Het is een misvatting dat je geen malaria hebt als je niet doodziek voelt. De ziekte kan in het vroege stadium lijken op een griep, met rilkoorts, spierpijn of hoofdpijn. Indien niet tijdig vastgestel­d en behandeld, kan dit de hersenen, de nieren en de lever stevig aantasten”, aldus de specialist. “Opletten en snel reageren is de boodschap.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium