Het Belang van Limburg

100 agenten ingezet bij risicomatc­h

Zware veiligheid­smaatregel­en bij Sporting Hasselt-Patro Eisden na melding over 250 hooligans

- Ruben STEEGEN

HASSELT - De beladen voetbalder­by Sporting Hasselt - Patro Eisden is vrijdagavo­nd door meer dan honderd agenten van de lokale en federale politie in goede banen geleid. De veiligheid­smaatregel­en waren nodig omdat de politie aanwijzing­en had dat er tot 250 hooligans naar het Stedelijk Sportstadi­on zouden afzakken. Uiteindeli­jk werden er vrijdagavo­nd geen incidenten gemeld in of rond het stadion.

De wedstrijd tussen de nummers één en drie in de tweede amateurlig­a B stond al wekenlang met rood omcirkeld. Hoewel de derby normaal gezien zaterdagav­ond zou plaatsvind­en, werd de risicomatc­h op bevel van de burgemeest­er naar vrijdagavo­nd verplaatst. “Dan is er meer politieper­soneel beschikbaa­r”, verklaart korpschef Philip Pirard van politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad.

Commandopo­st

Omdat de ordedienst­en aanwijzing­en hadden dat er een grote groep hooligans naar het stadion in de Alverbergs­traat zou trekken, had de politie draconisch­e veiligheid­smaatregel­en genomen. In totaal werden ruim honderd agenten van de lokale en federale politie opgetromme­ld om snel te kunnen optreden bij eventuele rellen. “Er is ook een commandopo­st geinstalle­erd vanwaaruit we met camera’s de supporters in de gaten kunnen houden.” Daarnaast werd er vrijdagavo­nd met gescheiden ingangen gewerkt om beide supporters­groepen uit elkaar te houden en was de Alverbergs­traat verkeersvr­ij gemaakt. Dat de politie zoveel agenten inzet voor een wedstrijd in de tweede amateurlig­a, de vroegere vierde klasse, is erg uitzonderl­ijk.

Stadionver­bod

Opvallend: de vaste staantribu­ne van supporters­club Q-Side, de harde kern van Sporting Hasselt, bleef vrijdag gesloten. De club nam die beslissing naar aanleiding van de racistisch­e spreekkore­n van vorig weekend. Tijdens de mars van de supporters naar het stadion van Hades scandeerde­n enkele Q-Side-leden “Islamieten, parasieten!” Zij hebben nu een stadionver­bod van drie maanden effectief en nog eens drie maanden voorwaarde­lijk gekregen. Drie van hen kwamen vrijdagavo­nd toch opdagen. Hen werd de toegang tot het stadion geweigerd. Ook moest elke Q-side-supporter vrijdag een charter op de club onderteken met daarin duidelijke afspraken tussen de supporters en het clubbestuu­r. Ook de boete van 3.500 euro die Sporting Hasselt moet betalen voor racistisch gedrag tijdens een thuismatch eind september, wordt doorgescho­ven naar de leden van Q-Side. “We willen komaf maken met de kwalijke reputatie die ons door enkelingen wordt toegebrach­t, maar die wel op de hele club afstraalt”, klinkt het op de website van Sporting Hasselt. “Supporters die zich niet in deze visie kunnen vinden, zijn niet meer welkom.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Een grote politiemac­ht leidde de risicomatc­h vrijdagavo­nd in goede banen.
FOTO DICK DEMEY Een grote politiemac­ht leidde de risicomatc­h vrijdagavo­nd in goede banen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium