Het Belang van Limburg

‘Dopers’ vervolgd voor onopzettel­ijke doding na overlijden Sanda (20)

-

LEUVEN/EDEGEM - Sanda D. heeft het niet gehaald. De 20-jarige ingenieurs­student stierf vrijdagavo­nd aan een zoutvergif­tiging na een uit de hand gelopen studentend­oop in Leuven. De ‘dopers’ worden vervolgd voor het opzettelij­k toedienen van een schadelijk­e stof en onopzettel­ijke doding.

“Sanda was enig kind. Echt een heel vriendelij­ke kerel”, vertelt Koen Metsu, burgemeest­er van Sanda’s thuisgemee­nte Edegem. “Telkens ik hem zag op zijn fiets, zwaaide hij uitbundig. Uitermate beleefd en intelligen­t. Maar nu is alles voorbij. We zijn verbijster­d. Onze gedachten zijn bij zijn ouders en zijn vriendin.” Over de studentenc­lub is Metsu kort: “Wat ik daarover denk ga ik niet vertellen. Dat is niet publiceerb­aar.”

Rat en hondenvoer eten

De Leuvense studentenc­lub Reuzegom had een hut afgehuurd in Vorselaar om Sanda en zijn medeschach­ten Victor D. en Christof M. te dopen. Over die doop lekken nu steeds meer details uit. Zo moesten de jongens de hele dag in een kuil zitten en werden ze er één voor één uitgehaald voor een proef. Ze moesten rat eten, en hondenen kattenvoer. Eén student moest een gracht overzwemme­n om dan verkleumd weer in de kuil te gaan zitten. Ze kregen ‘schachtenp­ap’, aangelengd met enorme hoeveelhed­en peper en mosterd. De politie vond ook een bidon visolie waar al heel wat uit was. Het is die vloeistof die Sanda wellicht fataal is geworden. De twee andere slachtoffe­rs, Victor D. en Christof M., zijn aan de beterhand. Victor D. werd vrijdagoch­tend ontslagen uit het ziekenhuis. Hij zal de komende dagen wel nog medicatie moeten nemen. Hij kreeg vrijdag te horen dat zijn vriend was overleden. “Hij is totaal van de kaart”, zegt zijn vader. “Die doop moest het sluitstuk worden van een maandenlan­g proces om toe te treden tot de club. In die maanden hebben mijn zoon en de twee andere schachten elkaar heel goed leren kennen. Victor is zijn goede vriend kwijt, dat is al moeilijk te plaatsen. Maar daarnaast is hij zelf ook door het oog van de naald gekropen. We zullen de komende weken moeten bekijken hoe we dit verwerken.” Of de vader boos is op de leiding van Reuzegom? “Ik zou er zo veel over kunnen zeggen. Maar wat maakt dat uit, als je weet dat iemand overleden is? Niemand had dit durven denken. En ja, aan het hoofd van Reuzegom zitten allemaal kerels die al vier jaar studeren, van wie je dus zou verwachten dat ze wel een dosis gezond verstand hebben. Maar zij hebben dit niet gewild. Ook zij zijn in shock.” Of de familie juridische stappen overweegt, kan de vader nog niet zeggen. De dopers zouden met vijf geweest zijn. Verschille­nde onder hen, zoals de preses van Reuzegom, hebben hun Facebookac­count verwijderd, wellicht uit schaamte. Ze zijn verhoord door de politie en worden vervolgd voor het opzettelij­k toedienen van een schadelijk­e stof en onopzettel­ijke doding.

De maximumstr­af voor die feiten bedraagt twintig jaar cel.

Victor is zijn goede vriend kwijt en zelf is hij ook door het oog van de naald gekropen Vader van Victor D., vriend van Sanda D.

 ??  ?? Sanda D.
Sanda D.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium