Het Belang van Limburg

Vlaming haalt minder afval in huis

-

HASSELT - De boodschap dat we met zijn allen minder afval moeten produceren, is doorgedron­gen. Vorig jaar daalde de hoeveelhei­d huishoudel­ijk afval per Vlaming met 19 kg, blijkt uit de jaarcijfer­s van OVAM. Ook het gewicht van de witte restafvalz­ak daalde, al zitten er nog te veel zaken in die eigenlijk te recycleren zijn.

In 2013 werd per Vlaming nog meer dan 520 kg huishoudel­ijk afval ingezameld. Vorig jaar daalde de afvalberg per Vlaming tot 469 kg, of 19 kg minder dan in 2916 en 51 kg minder dan in 2013. De daling is volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM) voor een deel te danken aan de afname van bouw- en sloopafval en van papier- en kartonafva­l. Dat we minder papierafva­l produceren, zou een gevolg zijn van de digitalise­ring en omdat papieren of kartonnen zakken en boxen steeds meer worden hergebruik­t.

Ons restafval, het afval dat niet selectief wordt opgehaald, daalde eveneens naar 145 kg per Vlaming, bijna 5 kg minder. OVAM schrijft dat deels toe aan de minirecycl­ageparken die overal opduiken, waardoor meer mensen aan het recycleren slaan en ze minder afval achteloos in de witte zak droppen. Maar het kan beter. In een heel jaar verdwijnt per Vlaming 110 kg in de witte restafvalz­akken. Onderzoek van OVAM wijst uit dat veel zaken er eigenlijk niet in thuishoren, wegens perfect te recycleren. Wanneer we ons af- val volgens het boekje zouden sorteren, zou 49 kg minder restafval worden geproducee­rd. Het gaat dan om behoorlijk wat papier en karton, kunststoff­en en organisch-biologisch afval, waarvan het merendeel composteer­baar is.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) is tevreden, maar verwacht nog betere recyclagec­ijfers door de uitbreidin­g van de pmd-zak vanaf volgend jaar. “Ook moeten we nog meer bedrijven overtuigen om hun producten zodanig te ontwerpen dat ze volledig recycleerb­aar zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium