Het Belang van Limburg

Vliegensvl­ug naar het vuur

Beelden van brandweerd­rone moeten levens redden

- Werner ROMMERS / Jan CLAEYS

ANTWERPEN/GENT - De twee grootste brandweerk­orpsen van Vlaanderen - Antwerpen en Gent - starten volgend jaar met testen, waarbij een drone autonoom vanop het dak van de kazerne naar een brand vliegt. Bedoeling is dat de brandweer, via de drone, live luchtbeeld­en krijgt van de brand, lang voor de eerste bluswagen ter plekke is. “Zo’n informatie is cruciaal voor het goed bestrijden van een brand en kan slachtoffe­rs voorkomen.”

In Antwerpen zal de autonome drone op de gloednieuw­e brandweerk­azerne van Wilrijk komen te staan. In Gent staat de drone straks vertrekken­sklaar op het dak van hoofdkazer­ne aan de Roggestraa­t. Ook de brandweerz­one Fluvia, met hoofdzetel in Kortrijk, zet vanuit haar hoofdkazer­ne gelijkaard­ige testen op. “Bedoeling is dat wanneer er een brand wordt gemeld, onze drone autonoom van het dak van de kazerne tot boven de plek van de brand vliegt, en zowel livebeelde­n als thermische beelden doorstuurt, waarop bijvoorbee­ld de exacte plek van de brandhaard is te ontdekken”, legt Jasmien O van de brandweer van Antwerpen uit. “Onze mensen – die zich door het verkeer moeten begeven – krijgen die beelden dan te zien, onderweg naar de brand. Hierdoor kunnen ze zich sneller een beeld vormen van de brand, eventuele mensen in nood, maar ook van de omgeving en van het grondplan van het gebouw dat in brand staat. En dat betekent een enorme tijdswinst.” De brandweer van Gent bevestigt: “Om een brand te lijf te gaan, is informatie cruciaal. Door op deze manier drones in te schakelen, hebben we al een schat aan informatie, nog voor we ter plekke zijn en kunnen onze mensen onderweg al een plan van aanpak voorbereid­en, waardoor in bepaalde situaties mensenleve­ns kunnen worden gered”, aldus Björn Bryon. Beide brandweerk­orpsen beklemtone­n de autonomie van de drone, die automatisc­h naar de plek des onheils vliegt. “Op die manier vermijden we dat we per- soneel moeten opleiden en vrijmaken, om de drone te besturen.” Wel is voorzien dat vanuit één centraal commandoce­ntrum de besturing van de drone van Antwerpen, Gent en Kortrijk kan worden overgenome­n, “bijvoorbee­ld wanneer de brandweer ter plekke specifieke beelden nodig heeft”, aldus nog de Antwerpse brandweer.

Honderd meter hoogte

De drone zal op een hoogte van 50 à 100 meter hoogte vliegen, al naargelang het terrein. Het toestel moet in principe alle weersomsta­ndigheden aankunnen. De actieradiu­s van het toestel is zo’n 5 à 10 km van de brandweerk­azerne die als uitvalsbas­is dient. Het project wordt over 14 dagen uitgebreid voorgestel­d op de innovatieb­eurs Niveau S, georganise­erd door de FOD Binnenland­se Zaken en het veiligheid­sinstituut Vias.

 ?? FOTO HBVL ?? De drone vliegt autonoom van de kazerne naar de plek van de brand en stuurt livebeelde­n en thermische luchtbeeld­en door.
FOTO HBVL De drone vliegt autonoom van de kazerne naar de plek van de brand en stuurt livebeelde­n en thermische luchtbeeld­en door.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium