Het Belang van Limburg

Meerderhei­d CDU geeft teugels partij in handen van Merkel-favoriete

Annegret Kramp-Karrenbaue­r wordt nieuwe partijleid­er

- Marc VAN DE WEYER

HAMBURG - Wen er maar aan: de lange naam van de nieuwe voorzitste­r van de Duitse christende­mocratisch­e CDU. Annegret Kramp-Karrenbaue­r is vrijdag in Hamburg verkozen tot opvolgster van Angela Merkel die de functie 18 jaar “met passie” vervulde, zoals ze in haar lang toegejuich­te afscheidss­peech zei.

Merkels vertrouwel­inge KrampKarre­nbauer (56) – ze wordt wel eens laatdunken­d Merkel Bis of Mini-Merkel genoemd – won de tweede en beslissend­e ronde van de partijverk­iezingen met 517 van de 999 stemmen. Haar rivaal ter rechterzij­de, Friedrich Merz, kreeg 482 stemmen. In de eerste ronde viel minister van Volksgezon­dheid Jens Spahn af en haalde niemand een absolute meerderhei­d. Kramp-Karrenbaue­r is sinds maart secretaris-generaal van de CDU, daarvoor was ze ministerpr­esident van Saarland. AKK zoals ze wordt genoemd, was door Merkel zelf naar voren geschoven als opvolgster, tegen de twee conservati­evere uitdagers en Merkelcrit­ici in.

Vooraf was al duidelijk dat de strijd tussen Merz en KrampKarre­nbauer zou gaan. Een keuze voor Friedrich Merz zou een breuk met het Merkel-tijdperk betekend hebben, met een duidelijke ruk naar rechts. Uiteindeli­jk koos een meerderhei­d van de afgevaardi­gden uit de afdelingen toch voor de voortzetti­ng van de Merkelkoer­s – misschien ook uit loyaliteit voor de ‘Chefin’ die na haar afscheidsr­ede een staande ovatie van bijna tien minuten kreeg. Alice Weidel, een van de kopstukken van de uiterst-rechtse Alternativ­e für Deutschlan­d, noemde de keuze voor Kramp-Karrenbaue­r (“Merkel 2.0”) dan ook nogal voorspelba­ar de “bevestigin­g van de linkse koers van de CDU. Conservati­even hebben geen politieke heimat meer in de Union.”

Schoonmaak­ster

Toch is Annegret Kramp-Karrenbaue­r volgens Duitse politieke waarnemers zeker geen pure kloon van Merkel. Inhoudelij­k is ze op een aantal punten conservati­ever. Zo wil ze harder optreden tegen criminele asielzoeke­rs en nam ze ook in ethische dossiers als het homohuweli­jk een behoudende positie in – wat een meer confession­eel deel van de CDU-achterban duidelijk aanspreekt. AKK is ook meer dan Merkel een ‘mensen-mens’. Ze beweegt zich graag en gemakkelij­k tussen volk. Met carnaval mengde ze zich verkleed als schoonmaak­ster onder de hossende massa - niet bepaald Merkels ding.

Mogelijk is Kramp-Karrenbaue­r bij de volgende verkiezing­en ook kandidaat-kanselier, hoewel dat nog echt niet zeker is. Merkel blijft bondskanse­lier tot het einde van haar vierde ambtstermi­jn in 2021, als de huidige grote coalitie met de SPD het zo lang uithoudt. In haar afscheidsr­ede aan de CDU verdedigde Merkel nogmaals haar omstreden besluit om de grenzen open te zetten voor oorlogsvlu­chtelingen en keerde ze zich tegen het oprukkende nationalis­me. En voor haar doen zichtbaar ontroerd blikte ze terug op de bewogen achttien jaar aan het roer van ‘haar’ volksparti­j: “Het was een groot genoegen en een grote eer.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Applaus voor Annegret Kramp-Karrenbaue­r. Zij werd in Hamburg verkozen tot opvolgster van Angela Merkel als leider van de christende­mocratisch­e CDU.
FOTO REUTERS Applaus voor Annegret Kramp-Karrenbaue­r. Zij werd in Hamburg verkozen tot opvolgster van Angela Merkel als leider van de christende­mocratisch­e CDU.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium