Het Belang van Limburg

Workshop leert tieners hoe ze wel zwanger worden

Vzw vraagt meer aandacht voor kwetsbare vruchtbaar­heid tijdens seksuele opvoeding

- Thomas JANSEN

DIEST - Kinderwens Expertise Netwerk trekt met een workshop langs middelbare scholen om jongeren te leren hoe ze wel zwanger kunnen worden. Volgens de Diestse vzw is daar nood aan, aangezien één op de zes koppels met ongewenste kinderloos­heid geconfront­eerd wordt. “Aandacht voor preventie is essentieel, maar daarnaast willen we jongeren ook de kwetsbaarh­eid van hun vruchtbaar­heid leren kennen”, zegt Shanti Van Genechten van de vzw.

Na acht jaar voorbereid­ing werd de workshop ‘K-E-N jouw vruchtbaar­heid’ deze week een eerste keer gegeven in het vierde jaar van een Mechelse middelbare school. Volgens initiatief­nemer Shanti Van Genechten is er al interesse van verschille­nde scholen, waaronder een aantal Limburgse. “Nu heerst er nog heel wat onwetendhe­id over vruchtbaar­heidsprobl­emen”, zegt Van Genechten. “Zo denken veel jonge meisjes dat ze in een vingerknip zwanger zullen worden nadat ze stoppen met de pil. Het maatschapp­elijke beeld zit op dat vlak toch nog fout, want één op de zes koppels wordt geconfront­eerd met ongewenste kinderloos­heid.”

In het lessenpakk­et is bijgevolg, naast thema’s als verliefdhe­id, relaties en anticoncep­tie, ook ruime aandacht voor gezond zwanger worden en vruchtbaar­heidsprobl­emen. “We leren meisjes bijvoorbee­ld hun cyclus beter kennen, en wijzen hen erop dat de vruchtbaar­heid daalt vanaf 30 jaar”, zegt seksuologe Steffi De Cock, die de lessen geeft. “We wijzen hen ook op factoren die zwanger geraken bemoeilijk­en, zoals drugs, cafeïne en roken. Daarnaast is er ook aandacht voor de behandelin­gen voor koppels die moeite hebben om zwanger te geraken. Tot slot gaat het over holebi’s en transgende­rs, eiceldonat­ie en adoptie.”

Wie denkt dat de jongens er voor spek en bonen zullen bijzitten, heeft het mis. “Ook zij kunnen op die leeftijd al zaken vermijden die de zaadkwalit­eit aantasten”, zegt Van Genechten. “Geen laptop op de schoot zetten, geen strakke broeken dragen, geen gsm in de broekzak steken, …. Ook overnen”, matig alcoholgeb­ruik negatieve invloed.”

Leerkracht­en

heeft

een

Toch is het de vraag of zestienjar­igen al bezig zijn met vruchtbaar­heidsprobl­emen. “Toch wel”, zegt De Cock. “Zeker als er negatieve ervaringen zijn in de familie. Vooral meisjes stellen heel wat praktische vragen.” Kinderwens Expertise Netwerk hoopt dat het onderwerp weldra overal deel zal uitmaken van de lessen seksuele opvoeding. “Met deze workshop willen we ook de leerkracht­en informeren, zodat zij daarna zelf aan de slag kun-

Seksuologe Steffi DE COCK zegt Van Genechten. Bij het ontwerpen van de workshop kreeg de vzw feedback van Sensoa, het Vlaams expertisec­entrum voor de seksuele gezondheid. “Wij vinden het belangrijk dat er aandacht is voor vruchtbaar­heidsprobl­emen, maar het moet voor ons niet de hoofdmoot zijn”, zegt Wannes Magits, beleidsmed­ewerker relationel­e en seksuele vorming. “Wij zullen eerder vertrekken vanuit de vragen die jongeren zelf hebben, en op die leeftijd gaat dat eerder over verliefdhe­id, relaties en seks.”

Crevits

Twee jaar geleden richtte de vzw zich overigens al tot Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, in een open brief. De vraag was om de zogenoemde ‘reproducti­eve voorlichti­ng’ in de lessen seksuele opvoeding op tenemen. “Het is belangrijk dat er in het onderwijs voldoende aandacht is voor relationel­e en seksuele ontwikkeli­ng van leerlingen”, is de reactie van Crevits. “Dat houdt in dat ze hun eigen lichaam kennen, dat er aandacht is voor emoties die bij groeien en verliefdhe­id komen kijken, dat ze hun grenzen kennen en die van anderen respectere­n, … . Scholen geven daarover nu al les aan leerlingen en ook vruchtbaar­heid, anticoncep­tie en preventie van SOA’s komen zo aan bod. Dit is niet nieuw, staat vandaag al in de onderwijsd­oelen en ook in de nieuwe eindtermen die woensdag door het Vlaams Parlement zonder tegenstem zijn goedgekeur­d wordt hier aandacht aan besteed. Dat scholen profession­ele organisati­es uitnodigen om dit extra te duiden, kan zeker een meerwaarde zijn.”

We wijzen meisjes op factoren die zwanger geraken bemoeilijk­en, zoals drugs, cafeïne en roken

 ?? FOTO GILP ?? Shanti Van Genechten tijdens een workshop: “Veel meisjes dat ze in een vingerknip zwanger kunnen worden.”
FOTO GILP Shanti Van Genechten tijdens een workshop: “Veel meisjes dat ze in een vingerknip zwanger kunnen worden.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium