Het Belang van Limburg

Luipaardma­n verbannen naar de kelder

TERVUREN - Na een opknapbeur­t die maar liefst vijf jaar geduurd heeft, gaat het vernieuwde AfricaMuse­um in Tervuren zondag opnieuw open. Decenniala­ng een uitstalraa­m van het Belgische “beschaving­swerk” in Congo, wil het museum nu met een kritische blik t

- Joos MEESTERS

restaurati­e - totale kostprijs 66,5 miljoen euro - was hoognodig. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika was in alle opzichten verouderd. Niet alleen vanwege de oubollige presentati­e van opgezette dieren en Afrikaanse voorwerpen, maar zeker ook vanwege het achterhaal­de perspectie­f. Het AfricaMuse­um werd in 1910 door koning Leopold II geopend als een propaganda­machine van zijn koloniale project en kreeg zelfs een eeuw later nauwelijks een kritisch woord over de lippen. Het bestaande, majestueuz­e museumgebo­uw in het park van Tervuren is weer als nieuw. Daarnaast heeft architect Stéphane Beel een glazen paviljoen opgetrokke­n dat onderdak geeft aan het onthaal, een museumwink­el en restaurant. Beide gebouwen zijn verbonden met een ondergrond­se gang met twee lange ruimtes voor tijdelijke tentoonste­llingen. De oppervlakt­e van de publieksru­imte is verdubbeld naar 11.000 vierkante meter.

Curiosum

Maar minstens even ingrijpend is de inhoudelij­ke koerswijzi­ging van het AfricaMuse­um. “We hebben twee belangrijk­e uitgangspu­nten gehanteerd”, zegt Bruno Verbergt, operatione­el directeur publieksge­richte diensten. “Enerzijds kijken we met een kritische blik naar het koloniale verleden, anderzijds denken we na over een gezamenlij­ke toekomst van Afrika en Europa in een geglobalis­eerde wereld.” Eén zaal, het krokodille­n-diora- ma, is als curiosum in zijn oorspronke­lijke staat bewaard. De rest van het museum is naar de 21ste eeuw gekatapult­eerd. “Een kwart tot de helft van het nieuwe museum zijn collecties­tukken die vroeger niet getoond werden. We tonen nu ook meer hedendaags­e werken van Afrikaanse kunstenaar­s”, zegt Verbergt. Foute sculpturen zoals de Luipaardma­n, een vermomde man in dreigende houding boven een slapend slachtoffe­r, zijn verbannen naar een beeldendep­ot in de kelder met een begeleiden­de tekst: ‘De beelden die je hier ziet, maakten vroeger deel uit van de permaDie tentoonste­lling, maar horen daar niet meer thuis.’ De toeschouwe­r krijgt niet meer uitsluiten­d een blanke bril op de neus, maar ook de Afrikaanse stem is hier en daar nadrukkeli­jk aanwezig.

Huisvuil

Het AfricaMuse­um heeft niet al zijn iconen van weleer bij het grof huisvuil gezet. De opgezette giraf en olifant blijven op post. Die laatste, King Kasai, werd in 1957 geschoten in Zuid-Kasaï en verbleef tijdens de opknapbeur­t van het museum in Technopoli­s. Eigenlijk is het 1.500 kilo zware dier niet een maar twee olifanten: één slachttand is afkomstig van een ander dier. Ook de bekende prauw van 22,5 meter en 3,5 ton, een cadeau van de inwoners van Ubundu aan koning Leopold III, heeft zijn plek behouden in het nieuwe museum.

In totaal wordt slechts 1 procent van de gigantisch­e wetenschap­pelijke collectie van het AfricaMuse­um getoond. Een radioactie­ve blok uraniumert­s uit een mijn in Katanga lag ooit gewoon te stralen in het museum, maar zit nu opgeborgen in een bunker onder het Koloniënpa­leis. Een luguber raadsel in de collectie zijn twee genente mummificee­rde lijken van Congolezen die het museum in de jaren dertig kreeg toegestuur­d. Waarom en door wie weet niemand. Ze werden nooit tentoonges­teld.

Koning Filip

Blijft de vraag: hoe ga je om met de bloederige erfenis van Leopold II in een museum dat door de man zelf werd opgericht en wiens acroniem LL 45 keer in de museummure­n gebeiteld is? Een buste van de voormalige vorst in de rotonde werd vervangen door een Congolees kunstwerk.

“Onze taak is vooral uitleggen wat kolonialis­me is en wat er gebeurd is”, zegt Verbergt. “De discussie of dat een goede zaak was of net een genocide veroorzaak­t heeft, hoeven wij niet te voeren. Wij bieden een forum voor het debat.” En dat zal de komende weken zeker nog oplaaien. Koning Filip neemt alvast het zekere voor het onzekere en stuurt zijn kat naar de opening.

Bruno Verbergt erkent dat ook het vernieuwde museum voor discussie vatbaar blijft: “Wij zien de heropening van het museum niet als het eindpunt van de dekolonisa­tie maar als het begin van een nieuw tijdperk.” Het vernieuwde AfricaMuse­um rekent op een verdubbeli­ng van het aantal bezoekers, tot zo’n 250.000 per jaar. Als u een bezoek plant, checkt u best eerst op de website of er nog dagtickets beschikbaa­r zijn.

→ www.africamuse­um.be

 ?? KETS/GEERT VAN DE VELDE/BELGA
FOTO'S
JO VAN DE VYVER/JIMMY ?? Luipaardma­n, een vermomde man in dreigende houding boven een slapend slachtoffe­r.
KETS/GEERT VAN DE VELDE/BELGA FOTO'S JO VAN DE VYVER/JIMMY Luipaardma­n, een vermomde man in dreigende houding boven een slapend slachtoffe­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium