Het Belang van Limburg

Nog medicijn tot Nieuwjaar, en dan is het gedaan

Producent zet gratis levering voor ongeneesli­jk zieke Valentina (5) stop

- Jonas MAYEUR/Ruben DE KEYZER

BERTEM - Nog zo’n drie weken, en dan kan de kleine Valentina uit Leefdaal (Bertem) niet langer de medicatie krijgen die haar de afgelopen maanden op de been hield. Het meisje lijdt aan het ongeneesli­jke syndroom van Morquio. Sinds april krijgt ze gratis het middel Vimizin, dankzij de producent. Maar eind dit jaar zet de firma de leveringen stop. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) plant juridische stappen.

Valentina kreeg haar diagnose als peuter, intussen is het meisje vijf. Het syndroom van Morquio is een zeer zeldzame en aangeboren stofwissel­ingsziekte. In België zijn er negen patiënten. “Het lichaam van mijn dochter maakt een bepaald eiwit niet aan dat nodig is om suikers af te breken”, zegt mama Debbie Tegenbos. “Daardoor zetten die suikers zich af op haar organen.”

Sinds april krijgt Valentina daarom één keer per week het medicijn Vimizim. Haar ouders zochten zelf contact met de producent, het Amerikaans­e BioMarin. Dat stelt het middel intussen al zeven maanden gratis ter beschikkin­g aan Valentina en één andere patient. “In korte tijd verbeterde de toestand van Valentina heel erg. Ze kon opnieuw stappen, en de ondraaglij­ke pijn in haar gewrichten verdween. Ze kon zelfs weer volledige dagen naar school.” Patiënten met Morquio zijn normaal begaafd, maar krijgen wel zware problemen zoals afwijkinge­n aan de wervelkolo­m. Sommige vergroeiin­gen kunnen levensbedr­eigend zijn. Ze riskeren ook hartfalen en verlamming. Dankzij het medicijn was er voor Valentina opnieuw hoop op een relatief normaal leven, met minder pijn en meer kwaliteit. Het medicijn geneest niet, maar het stabilisee­rt wel.

Maar de hernieuwde hoop is door een telefoontj­e van de producent de kop ingedrukt. “Twee weken geleden hebben ze ons laten weten dat de leveringen eind december ophouden. Dat hadden we echt niet verwacht. We hebben nu amper tijd om een oplossing te vinden.”

Vuil spel

Vimizim zelf betalen is onmogelijk: het kost honderddui­zenden euro’s per jaar, en bovendien is er in ons land geen terugbetal­ing. Dat is wel zo in veel andere Europese landen, maar drie opeenvolge­nde aanvragen bij de Belgische ziekteverz­ekering zijn afgekeurd. Er is te weinig bewijs van de werkzaamhe­id op lange termijn. Te weinig alleszins om de vraagprijs te verantwoor­den. Die ligt volgens het Riziv vijf keer hoger dan de geschatte waarde.

Er zijn onderhande­lingen geweest met de firma over een korting, maar die leverden niets op. “Het stopzetten nu is voor de firma een manier om de druk op de overheid op te voeren om het medicijn alsnog terug te betalen”, vermoedt mama Debbie.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) reageert kwaad. “Ik veroordeel scherp het misbruik dat de firma maakt van het leed en de wanhoop van deze mensen”, zegt ze in een reactie aan onze krant. “Ik heb alles gedaan wat binnen mijn macht ligt (om de terugbetal­ing te regelen, nvdr.). Helaas wou de firma geen enkele toegeving doen en stapte ze uiteindeli­jk zelf uit de onderhande­lingen.”

Juridische stappen

In een reactie benadrukt BioMa- rin dat er meer patiënten zijn in ons land dan Valentina alleen. De firma noemt het oneerlijk dat anderen worden uitgeslote­n. Al is dat een overweging die het bedrijf er in april dus niet van weerhield om te beginnen met de levering. “Kosteloos gebruik kan niet eeuwig duren”, zeggen artsen. “Maar als je ermee begint, heb je als bedrijf wel minstens de verantwoor­delijkheid patiënten op een fatsoenlij­ke manier te behandelen.” Minister De Block laat nu onderzoeke­n welke juridische stappen mogelijk zijn. De gratis levering kaderde in een compassion­ate useovereen­komst en daar zijn duidelijke regels rond. Zo’n behandelin­g stopzetten mag niet zolang het medicijn niet op de markt is. De familie van Valentina hoopt vurig dat BioMarin en de Belgische overheid alsnog een overeenkom­st sluiten. “Nu krijgt onze dochter het middel elke vrijdag en het effect is meteen duidelijk”, zegt papa Alfredo. “Op zaterdagen is ze vrolijk en toert ze enthousias­t rond op haar loopfietsj­e. Woensdag en donderdag heeft ze veel pijn en kan ze amper stappen. Mijn dochter heeft het recht om gezond te zijn, dat mogen ze haar niet afpakken.”

 ?? FOTO DKR ?? Valentina (5, midden) lijdt aan het ongeneesli­jke syndroom van Morquio, maar over goed drie weken komt ze zonder medicatie te zitten.
FOTO DKR Valentina (5, midden) lijdt aan het ongeneesli­jke syndroom van Morquio, maar over goed drie weken komt ze zonder medicatie te zitten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium