Het Belang van Limburg

“Schilderen met licht”

Genks bedrijf wint prestigieu­ze internatio­nale pretpark-award

- Mark VAN LUYK

GENK - Het Genkse bedrijf Painting with Light heeft een van de meest prestigieu­ze prijzen uit de pretparkwe­reld gewonnen voor een Poolse attractie. Het bedrijf kreeg een award voor ‘Outstandin­g Achievemen­t’ in de categorie ‘Attracties met een beperkt budget’ van de internatio­nale vereniging van pretparken TEA in het Amerikaans­e Orlando voor de lichtaanpa­k van die attractie.

Painting With Light is het bedrijf dat Luc Peumans 20 jaar geleden oprichtte om van zijn passie zijn beroep te maken. Als jonge kerel was hij al voortduren­d in de weer met lichtshows van nationale en internatio­nale artiesten. Hij richtte een eigen bedrijfje op waar nu al een 20-tal multimedia­specialist­en en lichtkunst­enaars in de weer zijn voor televisies­hows, concerten en pretparken. De TEA (Themed Entertainm­ent Associatio­n) beloont ieder jaar de beste attracties van de wereld. Op 13 april worden de awards uitgereikt in het Disneyland Hotel in AnaheimCal­ifornië. Het gaat om de ‘Oscars’ van de pretparkin­dustrie.

Het Genkse bedrijf valt mee in de prijzen voor The Bazyliszek Ride in het pretpark Legendia in de Poolse stad Chorzów. Het gaat om een dark ride, een familieatt­ractie in het donker, waarbij de bezoekers in een karretje onder meer een draak bestrijden in een bekende Poolse legende. Ze doen dat met een speciaal pistool dat laserstral­en schiet. De hele attractie speelt zich af in een prachtig decor met lichteffec­ten. De firma Jora Vision stond in voor het decor en de thema’s en het bedrijf ETF maakte de wagentjes. Painting With Light heeft de hele lichtshow ontworpen.

Televisies­hows

“Als bezoeker passeer je een aantal scènes die we hebben moeten uitlichten op een theatrale manier”, zegt Luc Peumans. “Daarvoor was een heel lichtplan nodig en moesten we uitdoktere­n wanneer welk licht moest geactiveer­d worden. Daar komt best wel wat bij kijken. Daarom heet onze firma ook ‘Painting With Light’. Onze mensen schilderen echt met licht. Ze creëren sfeer en beleving met licht.” ‘Painting With Light’ heeft op 20 jaar tijd al een mooie portfolio. “We doen bv. ook het licht bij de theatersho­w ‘40-45’ en we doen de belichting van tal van televisies­hows en concerten. Deze prijs is een mooie opsteker want we willen echt verder groeien in die pretparkwe­reld. We zijn nu bezig met het lichtontwe­rp van attracties in Plopsaland De Panne en Walibi. Bij de start van een nieuwe attractie zitten onze mensen samen met de art director van het pretpark. Die ontwerpt het decor en op basis van zijn plannen gaan wij schetsen maken. Nadien maken we 3D-modellen op de computer. Voor die Poolse attractie hebben we zelfs het hele project eerst in virtual reality kunnen voorbereid­en. Met een computermo­del kunnen we zo het hele decor van de attractie al bekijken en de beste lichtshow uitdoktere­n.”

Onze mensen schilderen echt met licht. Ze creëren sfeer en beleving met licht Luc PEUMANS, zaakvoerde­r

Painting With Light

 ?? FOTO HBVL ?? Painting With Light kreeg een internatio­nale award voor de lichtshow die het bedrijf ontwierp voor deze attractie in het Poolse pretpark Legendia.
FOTO HBVL Painting With Light kreeg een internatio­nale award voor de lichtshow die het bedrijf ontwierp voor deze attractie in het Poolse pretpark Legendia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium