Het Belang van Limburg

Luikse guerriller­o’s

Michel Preud’homme moet sterkhoude­rs Carcela, Djenepo en Mpoku missen

-

diep ongelukkig. Ondanks gunstige resultaat.” Preud’homme: “Ik moet er mijn papiertje bijnemen zodat ik geen enkele afwezige vergeet. Zijn out: Pocognoli, Cavanda, Mpoku, Bokadi, Luchkevych, Carcela en Djenepo. Orlando Sa heeft nog problemen aan de rug en Luyindama ondervindt lichte hinder aan de enkel. Zij behoren voorlopig wel nog tot de wedstrijds­electie. We hebben een grote kern en proberen een oplossing te vinden. We zullen creatief moeten zijn en in functie van deze match de beste elf opstellen.”

PLAY-OFF 1

het STVV prijkt momenteel op een mooie vijfde plaats. Het totaliseer­t na zeventien matchen acht punten meer dan in het seizoen 2009-2010, toen het play-off 1 haalde. Het kan een rechtstree­kse concurrent dit weekend een dreun verkopen. Brys: “Dit is voor ons natuurlijk een gigantisch mooie match. We zitten bovendien in een goeie flow. Tegen Anderlecht en Antwerp waren we heel combattief. Maar het zou een valse reflex zijn om nu te denken dat het wel zal loslopen. Volledige focus is nodig. Na de match zullen we het klassement wel bekijken. Maar hoe dan ook zijn de play-offs nog ver weg.” Preud’homme: “STVV bewijst dat het voor ons een concurrent is voor play-off 1. Ze gingen recent nog winnen op de Bosuil. Dat zegt genoeg, want het huidige Antwerp verslaan is niet evident. Dat wij moeten winnen om de kloof niet te groot te laten worden? Die urgentie is er voor mij altijd (lacht). Elke match moet gewonnen worden.”

KUNSTGRAS

De Kanaries halen momenteel een hoog niveau. Ze spelen goed voetbal. Misschien wel van het beste, samen met Genk en Club Brugge. Brys: “Het stoort me dat er een grote link wordt gelegd tussen onze verzorgde manier van voetballen en het kunstgras. Dat devalueert onze prestaties. Ik blijf erbij dat het kunstgras een handicap is voor ons en wij moeten er vijftien wedstrijde­n op spelen. Gelukkig ondervinde­n Michel PREUD’HOMME,

coach Standard ook de tegenstand­ers er de nodige problemen mee. Los daarvan, ons spelpeil is al het hele seizoen goed. Alleen vertaalde zich dat in het begin door omstandigh­eden niet in kansen en doelpunten. Nu is Bezus fit, scoort Kamada vlot en begint ook Boli goals te maken. Ik zie ook steeds meer mensen opdagen in de zestien. Onze vleugelbac­ks en centrale verdediger­s pikken hun goaltjes mee.” Preud’homme: “Het is niet van vandaag dat Sint-Truiden op kunstgras speelt, maar het is wel zo dat ze thuis altijd veel punten pakken. Dit seizoen bekeken, komt het zeker niet alleen daardoor dat ze het zo goed doen. Ze hebben een paar supermatch­en op verplaatsi­ng gespeeld. Op Sclessin waren ze ook heel sterk. Maar STVV is het kunstgras logischerw­ijs meer gewend dan andere ploegen. Door ervaring weten ze beter wat ze moeten doen om een tegenstand­er in de problemen te brengen.”

ALLES OF NIKS

Standard is een ploeg van alles of niks. De ene week speelt het de pannen van het dak, de week nadien volgt een non-match. STVV vertoont dan weer een grote regelmaat. Brys: “Ik heb een mooie uitspraak van Michel Preud’homme gelezen. Hij vergeleek het Club Brugge van zijn tijd met een leger. De huidige Rouches noemt hij guerriller­o’s. Die zijn onvoorspel­baar. Ik ben alvast op mijn hoede. Guerriller­o’s hebben hoog- en laagdagen. Ze hebben net een laagdag achter de rug. Dus is het opletten geblazen. Met Preud’homme hebben ze een perfection­istische trainer. Standard kwam donderdag trainen op Stayen. Daarmee is hij één

Ik moet er mijn papiertje bijnemen zodat ik geen enkele afwezige vergeet. We zullen creatief moeten zijn om oplossinge­n te vinden

van de weinige coaches die van dat recht gebruikmaa­kte. De potentie van dit Standard blijft groot.” Preud’homme: “Het klopt dat wij wisselvall­ig zijn. Blijkbaar waren sommige jongens niet klaar om na de goede prestatie tegen Sevilla hetzelfde in Brugge te doen. Al vind ik dat we daar in de eerste minuten goed waren en goed druk zetten. Als we wél op het juiste moment de goede pass hadden gegeven, hadden we misschien vroeg kunnen scoren en had je een andere wedstrijd gekregen. Nadien maakten we dekkingsfo­uten op corner en kwamen we op achterstan­d. Tegen STVV zullen we geconcentr­eerd moeten zijn, want het is sterk op stilstaand­e fases.”

“Alle ploegen in België zijn in staat om een topprestat­ie te leveren. De mindere ploegen kunnen dat vijf keer per seizoen, de iets betere tien keer en de topploegen 24 keer. Constant zijn maakt dus het verschil. Dat zit er bij ons al jaren niet volledig in. Standard is op bepaalde momenten klaar, daarom hebben ze twee keer de beker kunnen winnen. Dat is je opladen voor één wedstrijd, in de competitie heb je nood aan regelmaat. Daar moeten wij nog stappen in zetten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium