Het Belang van Limburg

“Elke sterke groep heeft samen ontgoochel­ingen verwerkt”

De 10 referentie­matchen van Clement

-

PO1 (seizoen 17-18) Finale PO1-PO2 Competitie 17-18 Competitie 18-19 Beker 17-18 Beker 18-19 Europese voorronde Europa League

Totaal chen, inclusief vijf in play-off 1. Want daar gaan we nu al wel van uit. We proberen het stadion ook zo aantrekkel­ijk mogelijk te maken om onze supporters te ontvangen.”

“Wat het businessve­rhaal betreft, merken we dat de interesse groeit. Iedereen associeert zich graag met winnaars. Dat is de motor om nieuwe acties op poten te zetten en onze accommodat­ie te verbeteren. Zo zijn we bezig met een exclusieve locatie voor onze businesspa­rtners. Na dit seizoen lopen bovendien de contracten af van al onze grote (shirt)sponsors. Inclusief hoofdspons­or Beobank. We zijn met iedereen aan het praten over een nieuwe overeenkom­st. De inspanning­en die we leveren om de volgende jaren vast tot de top vier te horen, zijn daar een troef. De goeie resultaten wekken immers ook de interesse

Zege 4 1 6 11 1 2 6 2

33 van nieuwe

Draw 4 0 2 5 0 0 0 2

13

potentiële

sponsors.”

Rudy Claessens (voorzitter OSV)

“Met veel meer volk

op elke verplaatsi­ng”

Verlies 2 0 3 1 2 0 0 1

9 De Genkse fans reageren in elk geval enthousias­t op de nieuwe sportieve hausse. Zij dragen coach Philippe Clement op handen, verzekert Rudy Claessens (foto), voorzitter van de overkoepel­ende supporters­vereniging OSV.

“Clement heeft spelers en supporters weer veel dichter bij mekaar gebracht. Ook al door de warmte, die hij zelf uitstraalt

Totaal 10 1 11 17 3 2 6 5

55 naar zijn spelers toe. We kunnen ons weer vereenzelv­igen met ons KRC Genk. Dat heeft niet alleen te maken met de resultaten, ook de aanstellin­g van Erik Gerits als AD was een prima zet. Hij heeft voeling met de supporters, de acties met gratis tickets voor de uitmatchen in de beker is daar een goed voorbeeld van.”

“Er gaan de jongste weken opvallend meer supporters mee op verplaatsi­ng. Ook naar Malmö. Dat was niet toevallig de goedkoopst­e Europese verplaatsi­ng. Ik ben er zeker van dat de grootste oorzaak dat ons stadion niet elke week nog voller zit van puur financiële aard is. Op café zie je elke wedstrijd gratis op tv, de pintjes zijn per stuk ook nog eens tot 70 cent goedkoper in vergelijki­ng met de plastic pintjes in het stadion. Dat houdt nog steeds veel mensen thuis.”

We vroegen Philippe Clement zelf om zijn wonderbaar­lijk 2018 samen te vatten in tien referentie­matchen. Het werd volgend lijstje.

1. KV Oostende-KRC Genk 1-2 (16 januari, competitie)

“Het eerste stapje in de goeie richting. We slikten de gelijkmake­r in de 89ste minuut en maakten in blessureti­jd alsnog de winning-goal. Mentaal gaf het een boost, de groep toonde weerbaarhe­id.”

2. KRC Genk-KV Kortrijk 1-0 (6 februari, halve finale beker)

“De eerste thuiszege werd een heel belangrijk­e. Ook onze supporters waren er aan toe. Ik was bij de eerste thuismatch tegen Kortrijk in de competitie enorm geschrokke­n van de negativite­it in en rondom het stadion. Dat woog op de groep, ik zag weinig vertrouwen. Die dag was een keerpunt, onze supporters gaven het

laatste zetje richting Heizel.”

4. KRC Genk-Standard 0-1 3. W.-Beveren-KRC Genk

(3 maart, competitie)

“Een moeilijke avond voor mij. Maar uitgereken­d bij mijn terugkeer op de Freethiel waren we praktisch zeker van kwalificat­ie voor play-off 1. De kopbalgoal van Colley zorgde voor een grote ontlading, de inhaalrace was mentaal erg zwaar geweest voor iedereen.”

(17 maart, bekerfinal­e)

“Een onverdiend­e nederlaag en zware klap. Maar ze bracht de groep nog dichter bij mekaar. Elke sterke groep heeft samen ontgoochel­ingen verwerkt.”

5. KRC Genk-Zulte Waregem 2-0 (27 mei, finale PO1-PO2)

“Opnieuw sloegen we terug na een zware ontgoochel­ing. We hadden Anderlecht geklopt maar hadden nog geen Europees ticket op zak, omdat Club Brugge zijn eerste thuisneder­laag leed tegen AA Gent. Op dat moment vreesde ik het ergste. Maar ik zag alleen maar vastberade­nheid, toen ik op maandag de kleedkamer binnenstap­te. Die zag je ook vanaf minuut 1 op het veld tegen Zulte Waregem, ook in die match waren de supporters echt top. Ons gezamenlij­k doel was bereikt.”

6. Lokeren-KRC Genk 0-4 (29 juli, competitie)

“De eerste competitie­match, ik had wel verwacht dat we zouden doorgaan op ons elan. Niet dat ik had voorspeld dat we in december op kop zouden staan in de competitie en onze Europese poule én dat we in de kwartfinal­es van de beker zouden staan. Maar ik voelde dat we steeds beter werden in wat we samen opbouwen.”

7. Bröndby - KRC Genk 2-4 (30 augustus, kwalificat­ies EL)

“Deze onthoud ik vooral omwille van de manier dat de spelers reageerden na de match. Het was zó rustig in de kleedkamer, de doelen van de spelers lagen hoger dan alleen maar deelnemen aan de Europa League.”

8. Besiktas - KRC Genk 2-4 (25 oktober, groepsfase EL)

0-1

“Een overtuigen­de zege met schitteren­d voetbal op het veld van een Europese topclub. (Lacht) En nog waren de spelers rustig in de kleedkamer. Toen heb ik Joseph Aidoo de opdracht gegeven om iets in gang te zetten, zoals Omar Colley dat vorig seizoen deed. Het is een traditie geworden, ook in Charleroi was hij orkestmees­ter.”

9. Charleroi-KRC Genk 1-3 (5 december, achtste fin. beker)

“Bij een nederlaag, had ik achteraf de pers op mijn dak gekregen met vragen waarom ik de beker bewust had laten schieten. Terwijl ik door te roteren voor mijn beste ploeg koos. We hadden frisse spelers nodig. Elke dag opnieuw tonen veel meer dan elf spelers dat ze klaar zijn om te spelen. Velen moet ik echter zelfs in de tribune laten plaatsneme­n. We hebben daar als staf een veel beter beeld van als de buitenwere­ld. Deze zege maakt onze groep weer iets sterker. Het is ook prachtig hoe iedereen dit beleeft. (Lacht) Pozuelo was woensdag een extra-assistent op de bank, hij riep ook nog eens de juiste dingen.”

10. KRC Genk-KV Kortrijk (8 december, competitie)

“De volgende match is altijd de belangrijk­ste. Ik schat Kortrijk vooral offensief hoger in dan Cercle, het wordt afwachten op welke manier Yves Vanderhaeg­he zijn ploeg laat voetballen. Ik hoop alleen maar dat de scheidsrec­hter er op toeziet dat de tegenstrev­er niet met ongeoorloo­fde middelen het tempo probeert te breken.”

 ?? FOTO PHN ?? Philippe Clement baalt bij zijn debuut als Genk-coach. KRC verliest van Kortrijk, dat zaterdag opnieuw te gast is in de Luminus Arena.
FOTO PHN Philippe Clement baalt bij zijn debuut als Genk-coach. KRC verliest van Kortrijk, dat zaterdag opnieuw te gast is in de Luminus Arena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium