Het Belang van Limburg

“Voor ons was voetbal nog een hobby”

-

Job

Stiers & Velkeneers in Sint-Truiden

Prof tussen

1983 en 2001

Clubs

STVV, Beveren, Club Luik

Veel veranderde er niet voor Roland Velkeneers toen hij zijn voetbalcar­rière stopzette en hij zich op de arbeidsmar­kt stortte. “Tijdens mijn carrière ging ik al werken hoor”, opent de legendaris­che oud-doelman van STVV. “En vervolgens trainden we om 18 uur. Wij bij STVV waren geen profs.”

De tijd dat spelers ’s morgens op de club aankomen en hun werkdag er in de late namiddag opzit, heeft Velkeneers dus nooit meegemaakt. “In mijn periode bij STVV werkte Marc Wilmots op het landbouwbe­drijf van zijn ouders, sommigen werkten zelfs in de bouw. Voetbal was toen nog een beetje een hobby. Een mooie bijverdien­ste ook. Ik mag niet klagen. Een buitenverb­lijf heb ik er wel niet aan overgehoud­en, nee. Een tuinhuisje misschien.” (schatert)

Stoppen op 35

Tijdens zijn voetballoo­pbaan was Velkeneers al in de financiële wereld actief. Het hoeft dus niet te verbazen dat de Truienaar na zijn carrière zijn eigen boekhoudka­ntoor oprichtte. Niemand die dus beter geplaatst is om zijn licht te laten schijnen over de RSZ-heisa. Velkeneers houdt er een logische redenering op na. “De carrière van een profvoetba­ller is inderdaad korter”, zegt hij. “Maar als hij stopt op z’n 35ste is hij nog een jonge snaak op de arbeidsmar­kt. Een oud-profvoetba­ller vindt door zijn bekendheid trouwens gemakkelij­ker werk. Of er is een sponsor bij wie hij aan de slag kan.”

Als het van Velkeneers afhangt, wordt de RSZ-korting voor het profvoetba­l vandaag nog afgeschaft. “Iedereen gelijk voor de wet”, klinkt het. “De overheid heeft destijds die regeling ingevoerd om ons land competitie­f te houden met andere landen. Maar de budgetten in het voetbal zijn intussen wel enorm geëvolueer­d door tv-gelden en verhoogde transferso­mmen. Daar is geen rekening meer mee gehouden. Er wordt nu genoeg verdiend in de voetbalwer­eld om die RSZ te kunnen betalen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium