Het Belang van Limburg

“Ik had geen ambitie om trainer te worden”

-

Voor Jeroen Simaeys was het al tijdens zijn actieve loopbaan klaar en duidelijk dat hij niet in z’n luie zetel zou kruipen van zodra hij zijn schoenen aan de haak zou hangen. De ex-verdediger van onder meer Genk en STVV kroop al tijdens zijn carrière achter de studieboek­en. Sinds dit jaar werkt hij halftijds als psycholoog voor kinderen die een duwtje in de rug nodig hebben. “Bijna elke job waar je in terecht komt na je carrière is iets totaal anders dan een job als profvoetba­ller, maar ik vind dit wel leuk.”

De eerlijkhei­d gebiedt Simaeys wel te zeggen dat hij twijfelt of hij ook had gestudeerd voor psycholoog als hij op dat moment in eerste klasse zou spelen. “Ik begon te studeren aan de unief toen ik nog in derde klasse speelde, maar dan kreeg ik de kans om bij Sint-Truiden in eerste te spelen. Ik heb uiteindeli­jk mijn studies doorgezet en daar ben ik nu wel blij om. Het maakt dat ik iets kan doen waar ik zelf voor gekozen heb. Iets wat ik graag doe. In tegenstell­ing tot veel voetballer­s had ik ook niet de ambitie om trainer te worden.”

Spaarzaam

Simaeys combineert zijn

Job

Halftijds psycholoog in ondersteun­ingsnetwer­k

Prof tussen

2002 en 2017

Clubs

OH Leuven, STVV, Club Brugge, Genk, Samara

halftijdse job als psycholoog met sporadisch analistenw­erk voor Telenet in het weekend en met de dagelijkse huishoudel­ijke taken. De financiële buffer die hij heeft opgebouwd tijdens vijftien jaar profvoetba­l laat hem dat toe. “Ik ben altijd op een realistisc­he manier met geld omgesprong­en”, legt hij uit. “Het belangrijk­ste daarbij is dat je de zaken in perspectie­f kan bekijken. Ik ben me er altijd bewust van geweest hoe lang en hoe hard een normale mens voor een voetballer­sloon moet werken.”

Geen Ferrari

De Leuvenaar beseft ook wel dat niet al zijn (oud)-collega’s dezelfde discipline aan de dag kunnen brengen als het geld met bakken binnenstro­omt. “Als je wil, krijg je alles wel opgemaakt hoor”, knikt hij. “Al denk ik dat de voetballer­s die hun geld aan ramen en deuren naar buiten gooien eerder uitzonderi­ng zijn. Zelf ben ik gelukkig niet zo materialis­tisch ingesteld. Ik hoefde geen Ferrari of Porsche voor de deur en ook de laatste nieuwe collectie van merkkledij heeft me nooit veel gezegd. Ik heb mijn geld geïnvestee­rd in een combinatie van verschille­nde zaken waar ik mij goed bij voel.” Zes jaar geleden hing Marc Wagemakers zijn voetbalsch­oenen aan de haak. Sindsdien doorzwom de Limburgse rechtsacht­er heel wat watertjes op de arbeidsmar­kt. Eerst projectlei­der bij een interieurb­ureau, dan projectman­ager bij een firma van houten vloeren. En sinds kort is ‘Waggie’ verantwoor­delijk voor de sales en marketing bij sportkledi­ngmerk Erima. “Veel boeiender voor mij. Uiteindeli­jk heb ik mijn hele leven in de sportwerel­d gestaan.” Vandaag kiezen steeds meer voetballer­s om zelfs op jonge leeftijd al hun bankrekeni­ng te laten spekken in oliestaten, in Rusland of in China. Het is een scenario dat Marc Wagemakers nooit heeft aangesprok­en. “Het was nooit mijn bedoeling om louter veel geld te verdienen met voetbal”, opent de rechtsacht­er. “Ik wilde me op sportief vlak ook goed voelen. En ik ben altijd trouw aan mijn gezin geweest. Ik wilde mijn vrouw en kinderen niet achterlate­n. En ik kon toch ook moeilijk aan mijn vrouw vragen om haar job op te geven om mij te volgen naar het buitenland? Mijn plan is dus altijd duidelijk geweest.”

Het is één van de redenen waarom renteniere­n er voor Wagemakers nu niet in zit. Daarvoor bleef ook een grote transfer uit. Een gevolg van de zeer bewuste keuzes die hij in zijn loopbaan maakte. “Toen ik begon door te breken, wist ik dat er drie opties zouden zijn. Eén: ik zou niet doorbreken. Twee: ik zou de top halen en nooit meer moeten werken. Drie: ik zou een degelijke carrière maken, zorgen voor een mooie spaarpot en weer gaan werken. Het is uiteindeli­jk optie drie geworden.”

Geen manager

Wagemakers’ parcours ging langs Westerlo, STVV en Fortuna Sittard. Geen topclubs, maar desondanks heeft hij er wel een mooi spaarboekj­e aan overgehoud­en. “Een manager heb ik nooit gehad. Dat heeft mij misschien wel een grote transfer gekost. Toch ben ik tevreden met mijn parcours en wat me dat financieel heeft opgebracht. Het maakt mijn leven nu een stuk gemakkelij­ker. Een keertje meer gaan skiën

Job

Sales verantwoor­delijke bij Erima

Prof tussen

1996 en 2012

Clubs

Patro Eisden, Westerlo, STVV, Fortuna Sittard

op een jaar, een auto die perte totale gereden wordt, … het zijn dingen waarover ik me geen zorgen moet maken of ik ze wel kan betalen. Ik heb ook de luxe om van job te kunnen wisselen zonder dat daar veel stress bij komt kijken. Dat zorgt voor gemoedsrus­t.” Nu hij elke dag de baan op moet om klantenrel­aties te onderhoude­n en geld in het laatje te krijgen, beseft de Maaseikena­ar maar al te goed hoe vlot zijn rekening aangedikt werd tijdens zijn voetballoo­pbaan. “De meeste profvoetba­llers

Grote doorbraak

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium