Het Belang van Limburg

Reportage

- Door Valerie Droeven en Dominique Deckmyn

Beterschap

Er is beterschap op komst, belooft Ivo Belet, Europarlem­entariër voor CD&V. Want er is net een update van de audiovisue­le mediaricht­lijnen goedgekeur­d. ”Lidstaten zijn wel pas in 2020 verplicht om die toe te passen. Maar dan mogen platformen als YouTube geen schadelijk­e reclame - voor tabak of alcohol, bijvoorbee­ld - meer aan minderjari­gen tonen. En product placement (de meest voorkomend­e vorm van verborgen reclame, nvdr.) is dan ook online verboden”, zegt Belet.

Al zullen die regels niet alle problemen oplossen, toch gelooft ook Verdoodt dat ze de situatie zullen verbeteren. ”Videoplatf­ormen dragen dan eindelijk zelf ook een verantwoor­delijkheid. YouTube moet er dan zelf voor zorgen dat de prerolls vóór video’s die gericht zijn op kinderen (de reclamecli­ps die Youtube zelf verkoopt, nvdr.) aan de regels voldoen. Als vloggers rechtstree­ks door adverteerd­ers betaald zijn om ín hun filmpjes producten aan te prijzen, wordt het ingewikkel­der. YouTube zal dat niet zelf monitoren. Maar als er klachten komen en er zijn inbreuken, moet YouTube ingrijpen - want anders riskeert het bedrijf een boete.”

Verdoodt maakt overigens nog een interessan­te bedenking bij het fenomeen van jonge influencer­s zoals Ryan. ”Wat moeten we denken van zijn ouders? Zij maken de filmpjes en verdienen fors geld aan hun kind. Het is een vorm van digitale kinderarbe­id. Hoog tijd om ook dat van naderbij te onderzoeke­n.”

 ?? FOTO HBVL ?? De zevenjarig­e Ryan pakt in zijn filmpjes speelgoed uit. In 2018 zou zijn familie al zo’n 19 miljoen euro aan zijn YouTubekan­aal hebben verdiend.
FOTO HBVL De zevenjarig­e Ryan pakt in zijn filmpjes speelgoed uit. In 2018 zou zijn familie al zo’n 19 miljoen euro aan zijn YouTubekan­aal hebben verdiend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium