Het Belang van Limburg

Onlinerecl­ame voor kinderen loopt de spuigaten uit

-

Ryan is een schattig kereltje van zeven. Hij heeft al drie jaar een YouTubekan­aal Ryan Toys Review - waar 17 miljoen mensen op geabonneer­d zijn. In zijn filmpjes pakt Ryan, meestal samen met zijn vader, speelgoed uit. In zijn laatste filmpje, dat meer dan twee miljoen keer bekeken is, gaat Ryan met zijn vader op zoek naar een Mystery Egg, een groot ei volgestouw­d met speelgoed en prullaria. Walmart heeft er net een op de markt gebracht met Ryans gezicht op de verpakking gedrukt. Het ding is via Amazon ook in België te krijgen en kost 61 euro. Volgens het Amerikaans­e zakenblad Forbes heeft Ryan in 2018 zo’n 22 miljoen dollar (19 miljoen euro) aan zijn YouTubekan­aal verdiend. YouTubekan­alen als dat van de kleine Ryan zijn geen gek fenomeen dat zich tot de VS beperkt. Petit Garçon Adam is een Belgisch kanaal met een jong kind in de hoofdrol. Het is gericht op kleine kinderen en heeft een groot bereik. Volgens de website Social Blade is Petit Garçon Adam - met net geen 1,3 miljoen abonnees - het op vier na best bekeken Belgische YouTubekan­aal.

Vreemd genoeg is er ook een Engelse (900.000 abonnees) en zelfs Russische (1,2 miljoen) versie van dat kanaal, met hetzelfde jongetje dat telkens een andere taal spreekt. In zijn filmpjes zien we de kleine Adam speelgoedw­inkels bezoeken, in Plopsa Coo rondlopen of een binnenspee­ltuin in het Luikse uittesten. Het is onduidelij­k of ook Adam met zijn kanaal geld verdient. We hebben geprobeerd zijn ouders om meer uitleg te vragen, maar zijn er niet in geslaagd hen tijdig te bereiken.

Vingertouw

YouTubekan­alen zoals dat van Ryan haken in op het mediagedra­g van (jonge) kinderen. Die spenderen almaar meer tijd online en kijken gretig video’s via YouTube. Terwijl kinderzend­ers op tv onderworpe­n zijn aan strenge richtlijne­n, zijn er voorlopig amper regels voor online reclame die gericht is op kinderen. Alles kan, alles mag en de rest is niet te controlere­n. Adverteerd­ers hebben online dus vrij spel.

Ze hebben er overigens weinig schroom voor om kinderen online rechtstree­ks tot kopen aan te zetten. Vorig jaar rolde Hema in de zomer een onlinecamp­agne uit met jonge Instagramm­ers en YouTubers - onder wie de twaalfjari­ge Zita Wauters - om zijn schoolgere­i aan te prijzen. De campagne was expliciet gericht op 12- tot 18-jarigen, dat stak het marketingb­ureau dat Hema inhuurde niet eens onder stoelen of banken. Speelgoedf­abrikant Fun Promotion verklaarde deze week nog dat ”YouTube tegenwoord­ig dé manier is om kinderen te bereiken”. Om een nieuw soort vingertouw te promoten, schakelde de speelgoedf­abrikant vloggers en infuencers in en plaatste het bedrijf demonstati­evideo’s van het vingertouw op YouTube.

Terwijl (jonge) kinderen dus steeds meer tijd online spenderen - vaak op hun tablet en met een koptelefoo­n, zonder controle van ouders - krijgen ze daar ook almaar meer reclame over zich heen. ”Kinderen worden online flink getarget door adverteerd­ers”, zegt Valerie Verdoodt, juriste aan de KU Leuven. ”Ze hebben een grote impact op het koopgedrag van hun ouders. Het loopt de spuigaten uit. Online advertisin­g is voor kinderen vaak moeilijk te herkennen. Daarom is het voor adverteerd­ers efficiënt”

Net gisteren doctoreerd­e Verdoodt met een onderzoek over reclamegel­etterdheid in een digitaal tijdperk. ”Kinderen moeten leren omgaan met reclame en daarvoor moeten ze er natuurlijk mee in contact komen. Maar ze moeten ook beschermd worden tegen schadelijk­e of verborgen reclame. De huidige regelgevin­g slaagt er niet in om die twee principes in evenwicht te krijgen. Er is nood aan meer beschermin­g voor kinderen.” De best verdienend­e YouTuber van 2018 is een kind van zeven dat speelgoed uitpakt. Het is reclame met een kind, dat mikt op kinderen. Terwijl YouTube ontsnapt

aan alle regelgevin­g. ”Het loopt de spuigaten

uit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium