Het Belang van Limburg

“Limburgse politie heeft te weinig financiële speurders”

- Door Roel Damiaans en Nancy Vandebroek

Een belangrijk onderdeel in de bestrijdin­g van georganise­erde misdaad zoals de maffia is de financiële recherche. Maar om alle lopende dossiers te kunnen afwerken heeft de Limburgse politie te weinig financiële speurders ter beschikkin­g. Hoofdoorza­ak is het voetbaldos­sier Propere Handen dat quasi alle mankracht opslorpt. “Dat is een groot probleem, op dit moment liggen sommige grote dossiers daardoor nu al maanden stil”, zegt de Limburgse procureur Guido Vermeiren.

Het is niet de eerste keer dat de Limburgse Vermeiren de kat de bel aanbindt. Maar het personeels­gebrek is op dit moment wel stuitend. “Het weegt echt op onze impact die we willen hebben in de onderzoeke­n naar de georganise­erde criminalit­eit. Mijn principe is dat misdaad niet mag lonen. Nog te veel mensen doen het omdat het gemakkelij­ker is om op die manier geld te verdienen dan te gaan werken. Als we dat kunnen voorkomen en streng aanpakken, zullen minder mensen uit zuiver opportunis­tische overweging­en in de misdaad stappen. Financieel onderzoek is daarin heel belangrijk. Maar sinds de start van het voetbaldos­sier, zeker in de periode dat alles nog onder embargo stond en slechts een kleine groep wist wat dat onderzoek inhield, waren alle financiële speurders bezet. Daardoor zijn we in de problemen gekomen. We hebben dossiers liggen die dringend behandeld moeten worden, maar er is geen volk om aan te werken. Dat is een probleem, want dat weegt op dossiers.”

Succesvoll­e FGP

Procureur Vermeiren heeft het probleem al aangekaart op hoger niveau. “Twee keer per maand heb ik een vergaderin­g met de verantwoor­delijken van de secties op het parket. Elke keer hoor ik de financiële sectie hetzelfde vragen: ‘Procureur, wanneer gaat er eindelijk volk bijkomen?’. Er komt mogelijk een oplossing. Hopelijk snel, want het is hoogdringe­nd.”

Het Limburgse parket behelpt zich momenteel door op tijdelijke basis speurders van de lokale recherche in te schakelen. “Laat het duidelijk zijn dat dit slechts een tijdelijke oplossing is, want het is niet de juiste manier van werken. De FGP in Limburg beschikt over een bijzonder goed systeem om informatie aan elkaar te linken, misschien wel het beste systeem van ons land. Daardoor kunnen we snel onderzoeks­pistes zien en efficiënt werken. De samenwerki­ng tussen de politiedie­nsten is ook flink verbeterd. Op die manier kunnen we het blijven bolwerken. Maar we botsen ook op onze grenzen, zeker bij onze financiële onderzoeke­n. De Limburgse federale gerechteli­jke politie (FGP) is het slachtoffe­r geworden van zijn eigen succes. De afgelopen jaren hebben we hier heel grote dossiers gedraaid zoals de zaak-Aquino, de operatie Stone (3,5 ton cocaïne in marmerblok­ken) en het federale dossier Vivum dat ging over internatio­nale drugshande­l en leidde tot de vondst van een paar labo’s voor de aanmaak van synthetisc­he drugs. Ook nu lopen hier grote onderzoeke­n zoals Propere Handen of het maffiaonde­rzoek Pollino, maar wij krijgen er geen man extra voor.”

Hoeveel mankracht er te weinig is, daar kan procureur Vermeiren geen getal op kleven. “Ik weet alleen dat er geen capaciteit is als wij capaciteit vragen. Voor het voetbaldos­sier komen er wel twee speurders bij, maar die zijn tijdelijk overgeheve­ld van andere FGP’s. Deze ondersteun­ing wordt erg gewaardeer­d. ”

Weekendwer­k

Hoeveel mankracht er te weinig is, daar kan procureur Vermeiren geen getal op kleven. “Daar kan ik geen getal op kleven. Dat is een vraag voor de FGP van Limburg. Ik weet alleen dat er geen capaciteit is als wij capaciteit vragen. Voor het voetbaldos­sier komen er wel twee speurders bij, maar die zijn tijdelijk overgeheve­ld van andere FGP’s.”

“We hebben dossiers waar wij al maanden vragen om het financieel onderzoek voort te zetten, maar waar geen volk voor is. Dat is een probleem. Noch FGP, noch het parket in Limburg heeft een kader dat aangepast is om de grenscrimi­naliteit, maffiastru­cturen en andere georganise­erde misdaad te bestrijden. Dat komt omdat die vorm van criminalit­eit tot enkele jaren geleden niet duidelijk was. Als zo’n problemati­ek plots opduikt, heb je mensen nodig die daarop kunnen werken. De massale drugsdumpi­ngs, het grote aantal cannabispl­antages, de aanwezighe­id van vele motorbende­s en nu ook de Italiaanse maffia bewijzen dat er in Limburg van alles gebeurt. Ik vraag of mensen ’s avonds laat of tijdens de weekends willen werken, maar dat kan ik niet structuree­l blijven doen. Er moet een oplossing komen voor dit probleem.”

 ?? Foto AFP ?? Ook de Duitse politie voerde deze week razzia’s uit.
Foto AFP Ook de Duitse politie voerde deze week razzia’s uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium