Het Belang van Limburg

“Jemen verdient onze warmste aandacht en hulp”

-

Zowel Unicef, Oxfam als het Rode Kruis Vlaanderen ijveren in het kader van de Warmste Week voor hulp aan Jemen. Met de broodnodig­e fondsen die er deze maand wordt ingezameld, kan er alleszins ingezet worden op de vele noden. Zo kan voedsel bedeeld worden, medicijnen geleverd en de toegang tot proper drinkwater verbeterd. Daarnaast kan men ook de oorlogstra­uma’s helpen verwerken en op z’n minst een deel van de kinderen het recht op onderwijs verlenen.

Ook de Europese Unie verhoogde pas haar ontwikkeli­ngshulp met 30 miljoen euro, wat de teller dit jaar op 71 miljoen euro brengt. Met dit geld wordt er voorzien in levensredd­ende hulp zoals water, voedsel of onderdak. Daarnaast voorzag onze Unie dit jaar 118 miljoen euro humanitair­e steun. Op deze manier wil men ook aandacht besteden aan de infrastruc­tuur van de gezondheid­szorg, voedselzek­erheid en micro-financieri­ng. Maar meer is en blijft nodig. Naast humanitair­e en ontwikkeli­ngshulp is ook politieke actie vereist. Alleen moeten we vaststelle­n dat we niet slagen in dit opzet. Het is al langer duidelijk dat we niet hoeven te rekenen op de Amerikanen, maar ook aan het Europese front kan het beter. Een politieke oplossing blijkt verder weg dan ooit en Europa moet de druk op de betrokken partijen verhogen om schot in de zaak te krijgen. Niet alleen om de partijen aan tafel te krijgen en het geweld te stoppen, maar ook om de huidige blokkade volledig op te heffen zodat de levensnood­zakelijke goederen tot bij de slachtoffe­rs kunnen raken. Daarnaast is er nog altijd geen grondig en onafhankel­ijk onderzoek gevoerd en is het dus onmogelijk om een duidelijk beeld te krijgen van de begane oorlogsmis­daden. Bovendien werd tot op heden geen allesomvat­tende Europese strategie voor Jemen uitgewerkt.

Maar het meest zorgwekken­de is het uitblijven van een wapenembar­go tegen Saoedi-Arabië en zijn coalitie. De rol van het koninkrijk blijft nochtans onverander­d en het zet de aanvallen en oorlogsmis­daden op onschuldig­e burgers rustig voort zonder dat er ook maar iemand in het Westen naar kraait. Duitsland zette dan wel de uitvoer van wapens stop, een echt Europees antwoord blijft ook op dit punt uit.

Dat de Warmste Week voor het grootste deel in het teken staat van Jemen is een mooi, warm en menselijk gebaar. We kunnen hen misschien geen fonkelend eindejaar bezorgen, maar de giften kunnen wel echt een verschil maken. Nu is het alleen nog wachten op eenzelfde warme gift van Europa. Humanitair­e en ontwikkeli­ngssteun is noodzakeli­jk, maar met geld alleen kan je helaas geen vrede kopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium