Het Belang van Limburg

“Sommige ex-ploegmaats vroegen me om geld”

-

Met passages bij PSV, Anderlecht en in Engeland heeft Davy Oyen alvast op financieel vlak goed geboerd tijdens zijn voetballoo­pbaan. Toen hij acht jaar geleden er de brui aan gaf, koos hij ervoor om eerst wat quality time met zijn gezin door te brengen. “Want dat had ik tijdens mijn carrière veel te weinig kunnen doen”, zegt hij daarover. Drie jaar na zijn voetbalpen­sioen stapte de Bilzerse linksachte­r dan mee in de zaak van zijn vrouw. Samen runnen ze twee JBC-winkels: in Tongeren en in Bilzen.

“Je kan profvoetba­l niet vergelijke­n met een gewone job. Maar eens je in het normale werkregime rolt, valt het allemaal wel mee”, vertelt Oyen, wiens werkdag doorgaans om 10 uur start. “Dat is te vergelijke­n met het voetbal. Destijds begonnen we rond dat tijdstip ook te trainen. Moest ik elke dag om 5 uur opstaan zoals mijn oudste zoon om in de fabriek te gaan werken, ik zou het een pak zwaarder hebben.”

Vastgoed

Verwacht van Oyen niet dat hij opdaagt in extravagan­te merkkledij en in een blitse sportwagen. “Mijn grootvader werkte in de mijn, mijn vader heeft zijn hele leven bij Ford gewerkt. Die mentalitei­t van hard werken en verstandig met je zuurverdie­nde centen omgaan heb ik van hen geërfd. Hoewel het allemaal niet zo gemakkelij­k is als het lijkt als profvoetba­ller. Als je eerst niets hebt en plots alles, dan komen ze langs alle kanten aankloppen met investerin­gsprojecte­n. Uiteindeli­jk heb ik het allemaal zelf uitgezocht en heb ik mijn spaarcente­n in vastgoed gestoken.”

Financiële problemen

Oyen heeft echter ook de andere kant gezien. Achter de glitter en glamour van een profcarriè­re schuilen de valkuilen die een dikke portefeuil­le met zich meebrengt. Oyen kan getuigen dat geld niet altijd gelukkig maakt. “Veel jonge gasten denken enkel op korte termijn”, knikt hij. “Ik ken veel voorbeelde­n van spelers die geen frank meer overhielde­n aan hun carrière. Sommige exploegmaa­ts hebben mij zelfs opgebeld met hun problemen en vroegen me om geld.” De opvolging ten huize Oyen is alvast verzekerd. Davy’s zoon Luca (15) tekende afgelopen zomer zijn eerste profcontra­ct bij KRC Genk. Davy houdt nauwletten­d een oogje in het zeil bij de uitbouw van de nog prille carrière van zijn pupil. “Dat doe ik samen met zijn manager Marcos Pereira. Als ex-prof heb ik het allemaal zelf meegemaakt. Ik weet dat er veel louche figuren rondlopen in de voetbalwer­eld. Met Marcos speelde ik samen, we kennen elkaar al heel lang. Hem vertrouw ik.”

Job

Zelfstandi­g gerant van JBC-winkels in Tongeren en Bilzen

Prof tussen

1993 en 2010

Clubs

Genk, STVV, PSV, Anderlecht, Nottingham Forest, Roeselare, Lommel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium