Het Belang van Limburg

Waarom de rivaliteit tussen River Plate en Boca Juniors zijn gelijke niet kent

- Rob RODIERS

De Copa Libertador­es, het Zuid-Amerikaans­e equivalent van de Champions League, kent zondagavon­d ein-de-lijk zijn apotheose. Het eerste duel tussen River Plate en Boca Juniors in het stadion van Boca eindigde op 2-2. Waar die confrontat­ie nog met één dag werd uitgesteld vanwege het slechte weer, was het wéken wachten op de return. De terugmatch kon niet doorgaan nadat River-fans de spelersbus van Boca hadden aangevalle­n. Ruiten sneuvelden, spelers raakten gewond, ordedienst­en grepen naar traangas... Voetbal, een feest? Niet zo in het verdeelde Buenos Aires. En dus besloot de Zuid-Amerikaans­e voetbalbon­d CONMEBOL na weken palaveren om uit te wijken naar… het Santiago Bernabeust­adion in Madrid.

VOORGESCHI­EDENIS

Om te begrijpen waarom de rivaliteit tussen River Plate en Boca Juniors zijn gelijke niet kent, doken we in de geschieden­isboeken. River Plate werd op 25 mei 1901 opgericht, dicht in de buurt van La Boca. Inderdaad, de volkswijk nabij de haven waar Italiaanse immigrante­n zich van oudsher nestelden én aartsrivaa­l Boca Juniors vier jaar later het levenslich­t zou zien.

De invloed van de rivier Río de la Plata is trouwens groot bij beide clubs. River Plate (spreek uit: Riber Pla-te) dankt er zelfs zijn naam aan nadat een stichtend lid een bende Britse dokwerkers had zien voetballen in de nabijheid van een bord met daarop de boodschap: The River Plate, de Engelse naam voor de Río de la Plata. Boca Juniors dankt zijn clubkleure­n dan weer aan de nabijgeleg­en haven. Volgens de le- gende had Boca in 1906 exact hetzelfde shirt als Nottingham de Almagro en beide clubs speelden tegen elkaar om te beslissen wie het truitje mocht houden. Boca verloor en moest op zoek naar nieuwe clubkleure­n. Er werd besloten om de kleuren van de vlag te nemen van het eerste schip dat in de haven aankwam. Dit bleek het Zweedse vrachtschi­p Drottning Sophia te zijn. Sindsdien speelt Boca in blauw en geel. Ondanks de gemeenscha­ppelijke afkomst - voornameli­jk Italiaanse immigrante­n uit Genua - groei- de de situatie snel scheef. Nadat River Plate ‘vaandelvlu­cht’ pleegde en La Boca inruilde voor een nieuwe thuishaven in Belgrano, een rijkere buurt, ontstonden er sociale verschille­n. De eerste breuklijn was een feit. Voortaan speelden ‘de rijkeluisz­onen’ van River tegen ‘de volksjonge­ns’ van Boca.

Dat de vurige haat tot ongekende hoogten oplaait, wijten beide ploegen aan elkaars nabijheid. El Monumental, het stadion van River Plate, en La Bombonera, de thuishaven van Boca Juniors, liggen immers maar zes kilometer in vogelvluch­t van elkaar verwijderd. El Superclási­co groeide daardoor uit van een doordeweek­se derby tot een stadsduel in de overtreffe­nde trap. Omdat het de eerste keer is in de 58-jarige geschieden­is van de Copa Libertador­es dat de finale tussen Boca Juniors en River Plate gaat, regeert de angst. De angst om te verliezen, om het levenslang­e hoongelach is duizendmaa­l groter dan de drang om te winnen. Net dat veroorzaak­t enorm veel stress bij de fans van beide clubs.

VERDEELDE HOOFDSTAD

Vergeet Liverpool, Manchester, Glasgow, Milaan of Istanboel… Nergens ter wereld is het water tussen beide supporters­clans zo diep als in Buenos Aires. Dat merkten we bij een bezoek aan de Argentijns­e hoofdstad, inmiddels tien jaar geleden. Elke dag is voetbal er het gesprekson­derwerp nummer één, met als twistappel…? Uiteraard de vete tussen River en Boca. Een simpele taxirit? Vergeet het maar! Ook al ben je een extranjero, kleur bekennen zal je. Op het gevaar af dat de taxichauff­eur je laat staan wanneer het antwoord hem niet bevalt. Of dat de prijs plots de hoogte in schiet. Alleen diplomatie kan je op dat moment redden. Een wedstrijd uit de Argentijns­e competitie bijwonen? Ook dat is allerminst een sinecure. Buitenland­ers worden haast verplicht om via een erkende operator voetbaltic­kets te kopen. Zij bieden transport, tickets en een gids aan die je begeleidt naar en in het stadion. Dit omwille van de veiligheid. Voetbal is een kwestie van leven en dood in Argentinië, en dat mag je bijwijlen gerust letterlijk nemen. Doodgemoed­ereerd een stadion binnenstap­pen is er niet bij. Allereerst wordt de volledige wijk afgesloten en moet je vier controles passeren. Eenmaal op je zitje word je echter ondergedom­peld in een unieke sfeer. Een overdaad aan zintuiglij­ke prikkels die je nergens in Europa aantreft. Supporters­liederen rollen als mantra’s van de tribunes, uren voor de aftrap. Tifosi hangen in hekken of netten. Een uitgelaten ambiance die omslaat eenmaal de tegenstrev­er ten tonele verschijnt. Onmiddelli­jk proef je grimmighei­d, vijandelij­kheid. Zoals die keer dat we River PlateHurac­an bijwoonden. River was het seizoen voordien kampioen geworden onder leiding van huidig Atlético Madrid-coach Diego Simeone, maar prijkte op het moment van ons bezoek op een troosteloz­e laatste plaats. Tijdens de rust flikkerde er een 0-3 stand op het gigantisch­e scorebord van El Monumental. Het sein voor Simeone om de microfoon ter hand te nemen en vanop de middenstip zijn ontslag aan te kondigen. De emoties gierden door het stadion waar in 1978 de WK-finale tussen het thuisland en Nederland werd gespeeld. Simeones speech luidde wel een ommekeer vanjewelst­e in: na het laatste fluitsigna­al danste er een 3-3 op datzelfde scorebord. Knotsgek! Een omschrijvi­ng die ook opgaat voor ons stadionbez­oek aan La Bombonera. De in geel en blauw gedrenkte thuishaven van Boca Juniors is omgeven door de veelkleuri­ge huisjes in de wijk La Boca. Slechts één kleurencom­binatie is uit den boze. Rood en wit, of wat had u gedacht? Vandaar dat sponsor Coca-Cola doorlopend in witte letters tegen een zwarte achtergron­d te lezen staat op de bovenste ring van het stadion.

Leunt River nog graag op de legendaris­che figuur van Alfredo

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Bij de rellen voor de uitgesteld­e return werden tientallen River-fans opgepakt.
Foto AFP Bij de rellen voor de uitgesteld­e return werden tientallen River-fans opgepakt.
 ?? Foto AFP ?? Fans van Boca juichen de spelersbus toe op weg naar de luchthaven.
Foto AFP Fans van Boca juichen de spelersbus toe op weg naar de luchthaven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium