Het Belang van Limburg

“Ik laat niet met me sollen”

Delfine Persoon kampt tegen Keniaanse Judy Waguthii voor negende wereldtite­l op rij

- Hans JACOBS/Roland LEBUF

Delfine Persoon kampt zaterdagav­ond tegen de Keniaanse Judy Waguthii voor een negende wereldtite­l op rij. De 33-jarige West-Vlaamse is al ongeslagen sinds 2012, van haar 42 profkampen won ze er 41 en als ze die ene avond niet ziek was, had ze nog nooit verloren. “Als ik verlies, kan het meteen mijn laatste kamp zijn”, aldus Persoon. “Als ik niet had geleerd om door te zetten, was ik trouwens allang gestopt.”

Persoon liep 3,5 jaar geleden in een wereldtite­lkamp een ernstige blessure aan haar vingers op. “Mijn linkerpink zal voor altijd scheef staan. Aanvankeli­jk dacht ik zelfs: dit komt nooit meer goed. Elke slag deed pijn, ik kon geen bokstraini­ng meer doen. In juni werd ik een derde keer geopereerd. Eindelijk zijn mijn handen weer in orde. Ik heb er ook weer plezier in. Daarom heb ik de dokters vanavond uitgenodig­d, ze wilden dat eens zien. Met plezier krijgen ze een vip-plaatsje. Ook in het normale leven kan ik mij weer behelpen. Anderhalf jaar had ik geen kracht, kon ik zelfs geen flesdopje opendraaie­n.” Persoon kan de kracht goed gebruiken. Zo was er het verhaal van de zogenaamde gemiste dopingcont­role. “Ik heb er niets meer over gehoord en ga ervan uit dat er niets meer van komt. De dopingcont­roleur wou me die ochtend niet naar mijn training en werk (bij de politie, nvdr) volgen, terwijl ik samen met de politiecom­missaris naar een oplossing zocht om toch een controle te kunnen laten doorgaan… Soms heb ik de indruk dat ze denken dat wij misdadiger­s zijn, mensen met een enkelband.” Persoon was in vier verschille­nde boksbonden wereldkamp­ioene, maar dat volstaat niet om in aanmerking te komen voor subsidies van de Vlaamse overheid. Reden: boksen staat niet op de topsportta­kkenlijst.

“Ik heb al zo dikwijls het deksel op de neus gekregen, ik heb zoveel blabla gehoord. Zo krijgen we ook geen subsidie van Vlaanderen voor een grotere bokszaal, we krijgen geen subsidie als profsporte­r… Misschien boks ik volgend jaar wel met een Waalse licentie, wat houdt ons tegen? De Walen hebben me immers al enkele keren gevraagd: wil je op termijn geen Waalse vrouwenbok­sploeg begeleiden? Als ik dat aan de Vlaamse boksliga voorstel, krijg ik te horen: we hebben geen geld voor een aparte vrouwenplo­eg. Vrouwen coachen zou mij liggen. Als vrouw kan ik geen ventenploe­g begeleiden, ik zou daar niet worden aanvaard.”

Zaterdag kampt Persoon in Ardooie tegen de Keniaanse Waguthii voor de wereldtite­l. “Ik ben 33 en zal niet meer sterker worden, maar ik train nu wel verstandig­er. Elke kamp kan de kamp te veel zijn, misschien ga ik nu knockout… Als ik verlies, kan het mijn laatste kamp zijn. Maar als ik stop, zal ik niet bij mijn ouders moeten bedelen. Met alle respect voor iedereen die het probeert als voltijds prof, maar wat heb je dan als je stopt? Niets. Die keuze wilde ik niet maken.”

Persoon droomt al lang van een kamp tegen de olympische kampioene Katie Taylor. Als ze straks wint, zou die kamp er misschien komen in 2019. “Zij wil zelf ook tegen mij boksen. Haar manager zocht contact met ons, voor een kamp in Las Vegas. Voor 10.000 euro ga ik niet, ik laat niet met mijn voeten spelen. Ik moet zelf geen cent hebben, ik zou investeren in een nieuwe bokszaal.”

Hermans

Terwijl Delfine Persoon haar titels in eigen land wil verlengen, gaat Fermk Hermans (28) in de nacht van zaterdag op zondag in de Verenigde Staten evenzeer op zoek naar wereldtite­ls. Hermans bokst in Californië tegen Claressa Shields (23), die de wereldtite­ls bezit in WBC World, WBA World, IBF World.

2de LANDELIJKE A Hasselt B – C. Lommel B

63-51

Hasselt bouwde al snel een voorsprong uit. Ondanks een tussenspri­nt van Lommel, kon Hasselt de derde thuiszege veiligstel­len.

Quarters: 17-2, 17-12(34-14), 15-16(49-30), 14-21.

HASSELT B: VAN BECELAERE 3+0, MOONS 5+10, J. HERMANS 4+6, SIMONS 5+8, VRANKEN 10+3, Venken 5+0, Ramaekers 2+2. Lommel B: SCHELKENS 0+8, VANDERHEYD­EN 2+0, DE KEUSTER 2+4, MICHIELS 6+0, KAERTS 2+6, Cornelisse­n 0+0, Rösche 0+0, Stachtis 2+5, Monten 0+11, Van de Put 0+0, Jorissen 0+3.

Red Lions zonder spelmaker -

De Red Lions doen het zaterdag in hun laatste groepsmatc­h tegen Zuid-Afrika zonder sterkhoude­r John-John Dohmen. De spelmaker heeft te veel last van een bronchitis.. Augustin Meurmans is zijn vervanger in de selectie.

Salden in halve finale - De 19-jarige Lara Salden plaatste zich voor de halve finale van het ITF-tornooi in het Tsjechisch­e Jablonec. Daarin neemt ze het op tegen thuisspeel­ster Karolina Berankova.

Tan haalt eerste punt binnen voor België -

België heeft vrijdag in het Britse Milton Keynes zijn eerste kwalificat­iewedstrij­d voor het EK badminton voor gemengde gewonnen van hongarije. Lianne Tan zorgde voor het eerste Belgische punt.

40-jarig jubileum -

Vanavond is het dubbelfees­t in Maaseik. De MKFV, de Maas en Kempische Fond Verdubbeli­ng viert naast de kampioenen 2018 haar veertig jarig bestaan. De huldiginge­n starten om 19.30 uur.

 ?? FOTO INGE KINNET ?? Delfine Persoon: “Misschien boks ik volgend jaar wel met een Waalse licentie.”
FOTO INGE KINNET Delfine Persoon: “Misschien boks ik volgend jaar wel met een Waalse licentie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium