Het Belang van Limburg

“Maar ik ben niet de beste keeper”

THES-doelman BERND BRUGHMANS: minst gepasseerd en meeste clean sheets

- Kristof JACOBS

Met amper elf tegengoals in veertien competitie­wedstrijde­n en de meeste clean sheets (zes) in eerste amateur ogen de statistiek­en van THES-doelman Bernd Brughmans indrukwekk­end. De 32-jarige Broechemna­ar wil daar tegen Seraing graag een verlengstu­k aan breien. “Die ploeg staat onder zijn waarde gerangschi­kt, ik heb er een beetje schrik voor”, waarschuwt hij.

Brughmans kwam in de zomer van 2017 over van Zwarte Leeuw en heeft nog geen seconde spijt van zijn overstap.

“Het is schitteren­d wat we in dat anderhalf jaar gepresteer­d hebben”, lacht hij de tanden bloot. “Ik beleef hier al die tijd een sprookje. Vooral wat dit seizoen aan het gebeuren is, is formidabel. Vorig jaar was de titel het enige doel, maar dat we het nu zo goed zouden doen, is buiten alle verwachtin­gen. Ik had in de zware maand november een terugval verwacht, maar die is er ook tegen de topploegen niet gekomen.” Mede dankzij heel wat knappe reddingen is Brughmans op papier de beste keeper in eerste amateur.

“Maar die knappe resultaten kwamen er ook dankzij een prima verdedigin­g”, blijft hij bescheiden. “En ik ben dan wel de minst geklopte keeper uit de reeks, maar niet de beste. Er zijn er die technisch veel beter zijn. Op dat vlak ben ik een laatbloeie­r, want mijn eerste echte technische keeperstra­iningen kreeg ik pas op mijn twintigste van Lucien Huth, voormalig keeperstra­iner van Michel Preud’homme bij Benfica. Die heeft mij als eerste geschoold.” Brughmans begon aan dit seizoen met Sven Van Der Jeugt als keeperstra­iner, maar toen die naar de beloften van Anderlecht trok werd hij vervangen door Niels Hermans.

Losbol

“In het begin had ik een beetje schrik en toen bleek dat Niels even oud is als mij, had ik mijn twijfels”, zegt een eerlijke Brughmans. “Maar die heeft hij heel snel weggenomen, want het blijkt de beste trainer die ik me nu kan wensen. Hij is super gedreven, duldt weinig verslappin­g en geeft moderne trainingen. Hij wil ook niet alleen het slechte eruit halen, hij wil wat goed is ook verbeteren. Net als mij doet hij veel opzoekings­werk over de tegenstand­ers en daar plukken we de vruchten van. Ik haal een hoger niveau dan vorig jaar en dat is grotendeel­s zijn verdienste. En ik heb geluk met mijn vrouw, die begrijpt wat het is om samen te zijn met een voetballer. Vroeger was ik een losbol en zij heeft me wat kunnen intomen zodat ik er honderd procent voor leef (lacht).”

Naast zijn keeperswer­k Brughmans momenteel UEFA B-trainerscu­rsus. “Met mijn getuigschr­ift C kon ik al keeperstra­iner worden, maar ik vond het veld interessan­t en daarom heb ik doorgedaan”, zegt de vader in spe. “Ik ben zo graag met voetbal bezig, dat ik ook al denk aan het leven na mijn actieve carrière.” Zaterdagav­ond ontvangt THES Seraing. “Ik heb een beetje schrik voor onderschat­ting, want iedereen denkt dat THES de nummer dertien makkelijk gaat kloppen. Maar ze staan onder hun waarde gerangschi­kt. Normaal is onze spelersgro­ep ervaren genoeg om het niet te licht op te vatten. We willen onze laatste thuismatch van een schitteren­d 2018 winnen.”

Ik ben een laatbloeie­r. Pas op mijn twintigste kreeg ik mijn eerste technische keeperstra­iningen

Bernd BRUGHMANS

THES:

volgt

een

Battista is geschorst, Spruyt en N. Hulsmans geraken wellicht speelklaar. Moutawakil is weer fit en wordt in de ploeg verwacht.

DE KERN: Brughmans, Spruyt (?), Vanaken, Christiaen­s, N. Hulsmans (?), Moutawakil, Deferm, Reykers, Kerckhofs, Jeunen, Stefani, Van Aerschot, Brouwers, Oris, Convents, Bens, D. Hulsmans.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Bernd Brughmans: “Ik beleef hier een sprookje.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Bernd Brughmans: “Ik beleef hier een sprookje.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium