Het Belang van Limburg

“Wij zijn de opa’s van de ploeg”

David Vandecaute­r (37) en Bart Vanhees (37) denken nog niet aan stoppen

- Dirk VUERSTAEK

FC Helson kan voor zijn tweede avontuur in het nationaal voetbal rekenen op de ervaring van voetballer­s als Bart Vanhees en David Vandecaute­r. De twee 37-jarigen zijn voorlopig nog niet weg te denken uit het basiselfta­l van trainer Geert Persoons en ondanks hun leeftijd tonen ze nog week na week de juiste wedstrijdm­entaliteit.

“Ja”, lacht Vandecaute­r, “we zijn zowat de opa’s van de ploeg, maar zo voelt het helemaal niet. Ik geniet nog van ieder moment dat ik op de mat sta. Ook op training”, vertelt Vandecaute­r, die op zijn zestiende zijn debuut maakte bij Lierse en op zijn 21ste een stek in de eerste ploeg afdwong. “Meer dan twintig jaar ervaring”, beseft hij. “Een hele tijd, maar zolang ik ervan geniet, wil ik doorgaan. Voetbal is het leukste wat er is en daar wil ik niet te vroeg mee stoppen.” Vandecaute­r woont in Molenstede bij Diest en maakt deel uit van een samengeste­ld gezin. “Ik heb een administra­tieve functie bij IPPE, een bedrijf in Genk. Na het werk kan ik rechtstree­ks naar de training in Helchteren. Ik sta op geen enkel moment in de file.”

Ondanks de leeftijd denkt David nog niet na over een eventuele opdracht in het voetbal na zijn sportieve carrière. “Ik ben daar totaal niet mee bezig. Eerst zelf nog wat voetballen. Om te beginnen zondag tegen Racing Mechelen. Een wedstrijd die we absoluut moeten winnen en daar gaan we ook alles aan doen. De drie punten zouden de gemoedsrus­t tijdens de winterstop positief beïnvloede­n. We staan nu op een mooie plaats in het klassement, maar daar mogen we ons niet blind op staren, want alles zit dicht bij mekaar. Het komt erop aan regelmatig punten te sprokkelen, al blijf ik ervan overtuigd dat we ons met dit Helson gaan redden. Eerst de drie punten thuishoude­n tegen Racing Mechelen en dan ervoor zorgen dat we het dipje dat we kenden in de heenronde, beperken in de terugronde. Dan zie ik ons nooit in de problemen komen”, klinkt het verzekerd.

Opvolging verzekerd

Bart Vanhees kan ermee lachen als er gesproken wordt over de twee opa’s van de ploeg. “We zijn inderdaad niet meer zo jong”, beseft hij. “Maar we kunnen nog mee en ik beleef nog altijd plezier aan het voetbal. Zeker in deze leuke club en met de fijne groep. En als het gevoel zo blijft, ga ik er zeker nog mee door.” Vanhees is naast het voetbal bij Helson ook actief als jeugdtrain­er van de U13 van AsNiel United, waar zijn zoon Tiaga speelt. “Ik geef op maandag- en woensdagav­ond training, op dinsdag- en donderdaga­vond trainen we in Helson.”

Vanhees heeft in het recente verleden wel al werk gemaakt van een carrière na het voetbal. “Maar ik heb die trainersop­leiding on hold gezet, omdat het te druk werd.” Vanhees maakte twee seizoenen geleden de degradatie van Helson mee uit de nationale reeks, maar is ervan overtuigd dat het nu niet zo’n vaart zal lopen.

“Helson gaat zich redden”,

klinkt het. “Dan moet wel Racing Mechelen voor de bijl. Winnen we, dan hebben we na de heenronde een puntentota­al van 22 punten en hebben we het als promovendu­s niet slecht gedaan”, besluit Vanhees, die bij Racing Genk nog deel uitmaakte van de A-kern en op zijn achttiende debuteerde in het eerste elftal van Geel.

HELSON:

Zowel Mo Riyani als Nico Prévot zijn geschorst. Jarrit Agten en Mustafa Kayademir komen terug uit schorsing.

DE KERN: Coenen, Briers, Van Hoegee, Vanhees, Vanvoorden, Vandecaute­r, Tambak, Agten, Clabots, Remans, Daniels, Atakan, Kayademir, Geerts.

 ?? FOTO DD ?? David Vandecaute­r (achter) en Bart Vanhees (6) in actie tegen Lyra-Lierse: “We zijn niet meer zo jong, maar kunnen wel nog mee.”
FOTO DD David Vandecaute­r (achter) en Bart Vanhees (6) in actie tegen Lyra-Lierse: “We zijn niet meer zo jong, maar kunnen wel nog mee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium