Het Belang van Limburg

“Nu slapen we wel in ons eigen bed”

Kersthuis opent weer de deuren in Kozen

- Saul PAULS ASENSIO

Het kersthuis van Marc en Ria Willems uit Kozen opent voor de zesde keer al de deuren voor het publiek. Het pronkstuk van vorig jaar, de mechanisch­e Kerstman, slaapt deze keer niet meer in hun bed: “De Kerstman heeft een eigen bed gekregen, zodat wij niet meer op de zetel moeten slapen.”

De collectie van meer dan 300 Kerstmanne­n en andere poppen werd flink uitgebreid. “Elk jaar proberen we iets nieuws aan te bieden”, zegt Marc Willems. “In de tuin kunnen bezoekers verschille­nde nieuwe herten en kerstlicht­en vinden, en binnen hebben we een volledig nieuwe kamer met drie mechanisch­e ijsberen ingericht, waarvan een die kan zingen.”

Het pronkstuk van vorig jaar wordt nu een beetje minder in de kijker gezet. “Vorig jaar lag de mechanisch­e Kerstman in onze slaapkamer. Dat zag er mooi uit, maar het was wel ten nadele van onze nachtrust. Wij sliepen toen op de zetel en op onze leeftijd is dat niet ideaal.”

Het is al het zesde jaar op rij dat Ria en Marc hun kersthuis openen voor het grote publiek. “Elk jaar hebben wij meer bezoekers”, zegt Marc. “Vorig jaar kregen we zelfs toen we al gesloten waren nog telefoontj­es van mensen die hier een kijkje wilden komen nemen.”

Goed doel

De voorbereid­ing van het kersthuis begint al in augustus. “Dit is voor ons een hobby. We vinden het leuk dat de mensen ons bezoeken en hier iets komen eten en drinken”, zegt Ria. Een deel van de opbrengst gaat dit jaar naar het goede doel: ‘Stal ter Kozen’, een mobiele zorgboerde­rij en hippisch centrum waar verschille­nde therapeuti­sche activiteit­en worden georganise­erd.

 ??  ?? Het kersthuis bezoeken kan op 8, 9, 15, 16, 22 en 23 december, telkens van 18 tot 21 uur.
Het kersthuis bezoeken kan op 8, 9, 15, 16, 22 en 23 december, telkens van 18 tot 21 uur.
 ??  ?? Marc en Ria zijn al van in augustus bezig met hun kersthuis. Elk jaar komen er wel wat nieuwighed­en bij.
Marc en Ria zijn al van in augustus bezig met hun kersthuis. Elk jaar komen er wel wat nieuwighed­en bij.
 ?? FOTO SPA ??
FOTO SPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium