Het Belang van Limburg

“Invloed van ontginning op ondergrond is niet onderzocht”

N-VA bezorgd over uitbreidin­g cementgroe­ve Eben-Emael

- Eddy VANDOREN

De uitbreidin­g van de CBR-cementgroe­ven in Eben-Emael staat maandag op de gemeentera­ad in Riemst. N-VA heeft immers vragen bij de plannen. “Wij willen dat CBR onderzoekt welke invloed de verdere ontginning zal hebben op de stabilitei­t van de ondergrond in Riemst”, zegt raadslid Jan Peumans (N-VA). Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) zegt dat onrust niet nodig is.

Op dit ogenblik liggen de uitbreidin­gsplannen ter inzage bij de gemeente Bassenge (waartoe Eben-Emael behoort). Het openbaar onderzoek over de exploitati­e van de groeve ‘Romont’ in Eben-Emael loopt nog tot 17 december. Dit gaat over de onteigenin­g van de resterende 23,6 ha grond, onderdeel van fase 2 in de verdere ontginning van het gebied. De oorspronke­lijke vergunning voor die fase werd afgeleverd in 2004. Peumans ging de plannen inkijken en stelde vast dat cementreus CBR nagenoeg 24 hectare extra grond wil aansnijden - weliswaar binnen de grenzen van het Waalse Gewest - om de exploitati­e van de groeve te garanderen tot 2026. Jaarlijks produceert het bedrijf 1,5 miljoen ton aan cement. De beoogde uitbreidin­g werd aangevraag­d door de intercommu­nale Société Provincial­e d’Industrial­isation (SPI) die zowat 60 percelen - hoofdzakel­ijk landbouwgr­ond - wil onteigenen.

Onderzoek

“Maar gezien de verschille­nde verzakking­en in en rond Zussen in de afgelopen jaren, vinden wij dat er bedachtzaa­m omgegaan moet worden met het verder ontginnen langs onze gemeentegr­enzen”, zegt Peumans. “De gemeente Riemst moet vragen dat CBR onderzoekt welke invloed de verdere ontginning zal hebben op de stabilitei­t van de ondergrond in Riemst. Bijkomend kan dit onderzoek ook de gevolgen toetsen van andere factoren die met de ontginning gepaard gaan, zoals geurhinder en geluidsove­rlast.” Op de plannen van CBR staat ook het oorspronke­lijke ontginning­sgebied aangeduid, zoals dat in Jan PEUMANS

N-VA Riemst 1974 werd vastgelegd. “Hieruit blijkt dat er nog verdere uitbreidin­g mogelijk is in de richting van de dorpen Zichen en Zussen aan de westelijke kant van de groeve, en tot aan het kanaal in Kanne langs het noorden”, zegt Peumans. “Dat gaat over zo’n 220 ha in het Vlaamse Gewest. Daar is nooit een vergunning voor afgelverd, maar het staat nu al vast dat we een uitbreidin­g op Limburgs grondgebie­d nooit zullen toelaten.”

Geen explosieve­n meer

“Er is ook helemaal geen sprake van een uitbreidin­g naar Vlaanderen”, luidt het bij CBR. “Daarvoor bestaat er geen ontginning­sbesluit. Voor het lopende onderzoek over de onteigenin­g van 24 ha hebben we zopas nog overleg gehad met de gemeente Riemst. Er is afgesproke­n dat de gemeente Riemst haar inwoners per brief zal informeren over de ware toedracht van de uitbreidin­g.” Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) bevestigt: “Volgende week bezorgen wij de betrokken inwoners de nodige informatie, maar onrust is niet nodig. Ook hebben we afgesproke­n dat CBR de hinder voortaan tot een minimum zal beperken. Zo zal de ontginning niet meer met explosieve­n, maar met speciale machines gebeuren, terwijl de breekinsta­llaties op veilige afstand ingericht worden waar ze geen stofhinder veroorzake­n, ook omdat ze van beregening­sinstallat­ies worden voorzien. In februari ten slotte organiseer­t CBR op ons verzoek een algemene informatie­vergaderin­g voor onze inwoners om de toekomstpl­annen toe te lichten.”

Gezien de verzakking­en in en rond Zussen de afgelopen jaren, vinden wij dat er bedachtzaa­m omgegaan moet worden met het verder ontginnen langs onze gemeentegr­enzen

 ?? FOTO EVA ?? De cementgroe­ve ligt op Waals grondgebie­d en ook de huidige uitbreidin­g ligt in Wallonië, vlak op de taalgrens.
FOTO EVA De cementgroe­ve ligt op Waals grondgebie­d en ook de huidige uitbreidin­g ligt in Wallonië, vlak op de taalgrens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium