Het Belang van Limburg

“We wilden iets terugdoen voor België” Zeven jaar na inzameling instrument­en komen Zuid-Afrikaanse orkesten naar hier

- Zahra BOUFKER

Drie schoolorke­sten uit ZuidAfrika treden dit weekend op in Houthalen-Helchteren. De kinderen kregen hun muziekinst­rumenten zeven jaar geleden na een inzamelact­ie in basisschoo­l De Schakel. De Houthalens­e Sigrid Ceunen, toen net afgestudee­rd aan het muziekcons­ervatorium, bracht de instrument­en naar Zuid-Afrika. Ze bleef er plakken, maar kwam nu met een groep van vijftig kinderen even terug. “Want we willen iets terug doen”, klinkt het.

“We willen vooral iets terug doen voor de mensen hier in Houthalen en omstreken die de instrument­en toen voor Zuid-Afrika hebben ingezameld”, zegt Sigrid Ceunen. “Ik ben ondertusse­n getrouwd in Zuid-Afrika. Maar het voelt goed om terug in Houthalen te zijn. We zijn hier met kinderen van drie verschille­nde scholen. Voor hen is het een avontuur om dit te mogen meemaken.”

“Muziek is belangrijk voor iedere kind en je krijgt een ervaring die je nergens anders kunt opdoen”, zegt Ronan Lin (16), eén van de Zuid-Afrikaanse jongeren die percussie speelt en zingt in het koor. “Het is zo mooi om te zien hoe de Turkse gemeenscha­p ons met open armen opvangt. Als je reist ben je vaak een vreemde in een ander land, maar daar merken we hier in Houthalen niets van.” “Ik heb dankzij het instrument­enproject in België muziek leren ma-

We zijn hier met kinderen van drie verschille­nde scholen. Voor hen is het een avontuur om dit te mogen meemaken

Sigrid CEUNEN Muzikante uit Houthalen

ken”, zegt Licona Dokota (18). “Ik ben met veel goesting hier om deel te nemen aan de muziekoptr­edens om op deze manier iets terug te doen. Want ik ben enorm dankbaar voor de kans die ik destijds gekregen heb.”

Meulenberg

De vijftig jongeren worden opgevangen door de Turkse gemeenscha­p in Meulenberg. Francois Didden die, samen met nog andere vrijwillig­ers van ACLI La Baracca in Heusden-Zolder het bezoek voorbereid­de, kon zijn oren niet geloven toen de Turkse gemeenscha­p het voorstelde. “Ongelofeli­jk. Een groep van 50 jongeren een hele week opvangen en is geen sinecure. Zeker als je weet dat er niet veel budget was.” “We moeten elkaar helpen”, zegt Muhammet Yilmaz, directeur van het Imami Azam opleidings­instituut van Diyanet in de wijk Meulenberg in Houthalen. “Deze kinderen uit Zuid-Afrika komen naar ons om mooie muziek te spelen en om mensen samen te brengen en te verbinden. We zijn blij dat we deel mogen zijn van zulke mooie initiatiev­en. Organisato­r

Ieper

Gisterenav­ond vond het eerste concert plaats in cultuurcen­trum Houthalen-Oost. In het weekend volgen optredens in de kerk van Lindeman en in de St-Jozefkerk Boseinde in Neerpelt. De Limburgse trip wordt afgesloten bij de Alevieteng­emeenschap in Heusden-Zolder. De jongeren bezoeken ook de Menenpoort in Ieper waar ze een krans zullen neerleggen voor de Zuid-Afrikaanse soldaten die gesneuveld zijn in WOI

 ?? FOTO ZB ?? De vijftig jongeren verblijven in het Imami Azam opleidings­instituut in Meulenberg. “Muziek verbindt en daar hebben afkomst en religie niets mee te maken”, zegt Muhammet Yilmaz.
FOTO ZB De vijftig jongeren verblijven in het Imami Azam opleidings­instituut in Meulenberg. “Muziek verbindt en daar hebben afkomst en religie niets mee te maken”, zegt Muhammet Yilmaz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium