Het Belang van Limburg

“Een kerel met het hart op de juiste plaats”

Thierry Klutz was samen met Everts in Congo voor liefdadigh­eidsrace

-

LUIK -

“Ik ben heel triest en zeer ongerust ook.” Thierry Klutz, de rijder met wie Stefan Everts naar Congo ging, is heel erg aangeslage­n. Zijn stem hapert een paar keer, hij heeft duidelijk de krop in de keel. “Ik heb Stefan voor de race in Congo uitgenodig­d, ik heb hem het project voorgestel­d (zucht diep). We moeten nu met z’n allen de vingers kruisen.”

Ex-motorcross en -endurorijd­er Klutz had vorig jaar al eens deelgenome­n aan de liefdadigh­eidsrace in Lubumbashi, een streek waar er enorm veel armoede heerst. Dit jaar vroeg hij Everts om mee te gaan. En die stemde meteen toe om zich in te zetten voor het goede doel. Iets wat hij jarenlang ook gedaan had met Everts & friends, zijn liefdadigh­eidsrace die 410.000 euro opbracht.

Goed hart

Klutz en Everts beleefden enkele prachtige dagen in Congo. “We werden er door 80 schoolkind­eren ontvangen, ze zongen zelfs de Brabançonn­e voor ons”, aldus Klutz. “Het was een goed georganise­erde, maar knotsgekke race. In de laatste ronde viel ik zonder benzine. Stefan reed vlak achter mij en is gestopt om me een halve liter benzine te geven. Ik ben dan gaan bijtanken, maar op één kilometer van de finish stond Stefan stil. Mijn beurt om hem benzine te geven. We hebben dan besloten om samen als winnaars over de meet te rijden. Hand in hand.” Klutz leerde er ook de mens Everts beter kennen. “Een kerel met het hart op de juiste plaats. Na de race stelde hij voor om zijn uitrusting te veilen, want er waren toch wel wat hoge pieten uit de regio aanwezig. Het bracht eventjes 5.000 euro op.”

De opbrengst - ze gaven ook nog hun 350 euro prijzengel­d weg - ging integraal naar Mikembo, een Congolese liefdadigh­eidsorgani­satie die zich inzet voor kinderen en onderwijs. Met die 5.350 euro kan een volledig schooljaar voor 25 kinderen gefinancie­rd worden.

Triest en ongerust

“Het was zo’n geweldig avontuur. En dan drie weken later zo’n slecht nieuws krijgen”, zucht de Luikenaar. “Dat maakt me heel triest. Ongerust ook, want ik weet van ginds wat malaria kan aanrichten. Stefan had nochtans preventief medicatie genomen. Ik weet ook niet hoe erg het met hem gesteld is nu, ik krijg zijn vrouw - begrijpeli­jk niet aan de lijn. Ik hoop echt dat Stefan zich hier doorslaat.”

 ?? FOTO RR ?? Stefan Everts en Thierry Klutz komen samen over de finishlijn in Lubumbashi.
FOTO RR Stefan Everts en Thierry Klutz komen samen over de finishlijn in Lubumbashi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium