Het Belang van Limburg

“Maffia verkankert de samenlevin­g”

-

Politie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België hebben afgelopen woensdag een gezamenlij­ke persconfer­entie gegeven over de gerechteli­jke operatie Pollino. Die was gericht tegen de Italiaanse ’ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. Ook in Limburg waren er arrestatie­s. Procureur Guido Vermeiren legt uit hoe de Italiaanse maffia hier voet aan grond kreeg.

De Italiaanse openbare aanklager Federico Cafiero De Raho heeft op de persconfer­entie in Den Haag in het bijzonder de Belgische justitiële overheden een pluim gegeven.

“Klopt, hij heeft gezegd dat de sleutelinf­ormatie om dit internatio­nale dossier tot een goed einde te brengen, uit Limburg kwam. Dat is fijn om te horen. Ik weet dat iedereen nu wil weten wat die informatie precies is, maar ik kan niet over details uit het onderzoek praten.”

Een belangrijk element van de operatie was de arrestatie van Antonio Costadura in Maasmechel­en. Volgens verschille­nde bronnen zou hij vanuit onze provincie een cocaïnehan­del voor de ‘ndrangheta runnen.

“Nogmaals, ik kan geen details uit het onderzoek geven en ga dus ook geen namen noemen. Het belangrijk­ste is dat wij een van de hoofddoelw­itten hebben kunnen lokalisere­n. En dat we verder ook bezwarende elementen tegen de betrokkene­n hebben gevonden.”

De gerechteli­jke operatie Pollino is jaren geleden gestart in Nederland, hoe is Limburg daarbij betrokken geraakt?

“De Nederlands­e belastingi­nspectie heeft in 2014 de eerste onderzoeks­daden verricht. In 2016 hebben Nederland, Duitsland en Italië een Joint Investigat­ion Team

(JIT) opgericht dat zich vooral bezighield met financiële recherche. Dat is vaak het startpunt van onderzoeke­n naar de maffia of georganise­erde misdaad. Ons onderzoek in Limburg focuste op cocaïnesmo­kkel. Maar in 2017 hebben wij raakvlakke­n tussen beide dossiers ontdekt.”

Is er daarom een tijdje geleden een gespeciali­seerde Italiaanse maffiaproc­ureur naar ons land afgereisd?

“Er zijn contacten geweest met Italiaanse maffiamagi­straten hier in België, maar niet met mij persoonlij­k. Ze hadden ons gefelicite­erd met het eerdere dossier omtrent Signati Sebastiano, een van de honderd meest gezochte personen in Italië. Hij werd in Italië o.m. veroordeel­d tot een gevangenis­straf van 17 jaar ingevolge drugshande­l.”

Italiaanse maffiabest­rijders hebben in het verleden kritiek geuit op andere landen omdat ze de ogen veel te lang gesloten hebben voor de aanwezighe­id van de maffia. Is die kritiek terecht?

“De ogen sluiten? Ik denk dat we dat al lang juist niet aan het doen zijn. Toen ik in 2014 procureur werd in Limburg, schrok ik van de ernst van de criminalit­eit in deze provincie. Nog niet meteen in 2014, maar op basis van de beeldvormi­ng die ontstond na verschille­nde financiële onderzoeke­n. Vooral aan de Maaskant. In sommige dossiers hebben we ontdekt dat er banden zijn met de maffia. Toen ik die informatie doorspeeld­e naar hogere echelons, had ik het gevoel dat iedereen daarvan schrok. Hetzelfde waren de reacties in de media nadat ik op TVL had verteld dat er in Limburg maffiaacht­ige structuren actief zijn. De hele nationale pers stond hier om te vragen hoe het precies zat met de maffia in Limburg. Het feit dat al die journalist­en diezelfde vraag stelden, wijst erop dat eigenlijk niemand zich realiseerd­e hoe erg de problemen hier waren.”

En uiteindeli­jk is er de actie Pollino gekomen die leidde tot tientallen arrestatie­s in verschille­nde landen.

“De Italiaanse procureur vertelde deze week op de persconfer­entie dat de maffia niet dood is. We hebben ze wel een flinke slag toegebrach­t.”

Is dat zo? Maffiakenn­ers beweren dat dit hooguit een speldenpri­k is voor de 'ndrangheta. Dat maffianetw­erk is zo machtig en dermate vertakt dat deze actie weinig zal uitmaken.

“Ik denk wel dat dit een grote slag is. Pollino heeft bewezen dat landen moeten samenwerke­n om een internatio­naal misdaadnet­werk te bestrijden. Minister van Justitie Koen Geens heeft op Twitter nog het belang van het onderzoek op Europees niveau onderstree­pt. Dit is de manier waar op we het moeten doen. We kunnen dit niet alleen. We hebben vanuit Limburg belangrijk­e informatie aangelever­d in dit onderzoek. Zo moeten we dit probleem aanpakken. Bovendien werd de FGP Limburg in haar recente operatie, bijzonder geholpen door de lokale politie Lanaken-Maasmechel­en.”

Waarom is financieel onderzoek zo belangrijk in de bestrijdin­g van de maffia?

“De maffia is een ondermijne­nde criminalit­eit die de samenlevin­g aantast als een kanker. De Italiaanse procureur vatte het letterlijk samen: de maffia vergiftigt zijn omgeving. Het crimineel vermogen dat elk jaar wordt verdiend, verdwijnt vaak in de omgeving. Denk aan de aankoop van onroerende goederen of investerin­gen in ogenschijn­lijk legale bedrijven.”

Mensen liggen daar niet wakker van. Sommigen zouden zeggen dat het goed is wanneer er geld in de economie gepompt wordt. Zelfs al is het crimineel geld.

“(kordaat)

Dat is het helemaal niet. Maffiageld trekt de economie compleet scheef. Ik zal een concreet voorbeeld geven. We hebben in Limburg een bedrijf gehad dat verantwoor­delijk zou zijn voor een twintigtal cocaïnetra­nsporten naar Groot-Brittannië. Dat transportb­edrijf is in dezelfde periode enorm gegroeid. Plots stond daar een nieuwe bedrijfsha­l en werden er nieuwe vrachtwage­ns aangekocht. Je zal maar een concurrent zijn die op een eerlijke manier zijn geld wil verdienen. Wie blijft uiteindeli­jk over? Degene die hun bedrijf met crimineel geld versterken, want zij hebben een zak geld die haast onuitputte­lijk is. Gevolg is dat er bedrijven zijn die op het eerste gezicht legaal zijn, maar wel met crimineel geld gefinancie­rd worden. De zaakvoerde­rs lijken ook succesvoll­e ondernemer­s. Als je daar niet op ingrijpt, krijg je langzaamaa­n een criminele maatschapp­ij.”

Hoe pak je criminalit­eit aan die de samenlevin­g ondermijnt?

“Het is een ongelofeli­jk belangrijk­e taak van het parket om daar op in te zetten. Omdat dit een taak is die waarschijn­lijk alleen door het parket - gesteund door andere diensten zoals de belastingd­ienst - kan aangepakt worden. Dit kun je niet overlaten aan de samenlevin­g zelf, dat is te complex en ook te gevaarlijk.”

In tegenstell­ing tot Nederland blijkt dat het hier niet gaat om witwassen via horecazake­n.

“In Nederland zou inderdaad geld witgewasse­n zijn via pizzeria’s en ijssalons. Dat zou ook in Limburg een mogelijke piste zijn, we wachten het verloop van het onderzoek af. Wij hebben gefocust op het drugsonder­zoek en het financiële luik ervan. Als mensen cocaïne verhandele­n in heel Europa is dat om winst te maken, niet omdat ze graag met grote hoeveelhed­en drugs rondrijden.”

Je kan anderzijds geen miljarden euro’s drugsgeld blijven witwassen door alleen maar pizzeria’s en ijssalons te openen. Waar gaat het criminele geld nog naartoe?

“Dat moet nog allemaal blijken uit het onderzoek. Er is een groot verschil tussen gewone georganise­erde misdaad en de maffia. Maffia is uiteraard georganise­erde misdaad, maar ze dringt ook doelbewust binnen in de bovenwerel­d. Het verkankert de maatschapp­ij en neemt het stilaan over. De maffia is daar ervaren in, maar ook andere groepen van georganise­erde misdaad beginnen die methode over te nemen.”

Naar schatting heeft de 'ndrangheta afgelopen jaar 40 miljard euro winst gemaakt. Toch leiden de kopstukken een bescheiden en teruggetro­kken leven. Waarom streef je naar zoveel geld als je er zelf weinig plezier aan beleeft?

“De keuze om bescheiden te zijn, is tactisch. Als ze er een luxueuze levensstij­l op nahielden, zouden ze sneller in het vizier van politie en justitie komen. Het slimste is om met een bescheiden wagen rond te rijden en in een mooi huis te wonen, maar geen overdreven luxueuze villa. Meestal staan de verdachten in hun omgeving bekend als sympathiek­e mensen. Ze sponsoren bijvoorbee­ld een lokale voetbalclu­b. Geld is belangrijk, maar macht is dat ook. Dat zie je omdat ze steeds verder in de samenlevin­g proberen te dringen.”

De weg die de maffia naar de bovenwerel­d zoekt, gaat enerzijds via de schijnbaar legale economie, maar ook via de politiek. Zijn er aanwijzing­en dat dit ook in Limburg gebeurt?

“Ik weet het niet. We zijn er ons van bewust dat het kan, op alle niveaus. En in alle organisati­es. Ik sluit geen enkele organisati­e uit. De ambitie bij de maffia is er zeker om zo diep mogelijk in de samenlevin­g door te dringen en zo veel mogelijk impact te hebben. Ik denk dat alle diensten daar slachtoffe­r van kunnen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het op sommige niveaus ook al gelukt zal zijn. We mogen niet denken dat het om een typische Italiaans fenomeen is. Dat geldt voor alle georganise­erde criminalit­eit. In de zaak-Aquino hebben we bij een huiszoekin­g informatie ontdekt die onmogelijk daar kon zijn. Wat bleek? Die informatie was gelekt door een gerechteli­jke tolk. Het maakt duidelijk hoe ze in het dossier proberen te raken en impact willen hebben.”

Italië heeft de uitleverin­g gevraagd van drie personen die tijdens de internatio­nale actie in Limburg werden opgepakt.

“Dat zijn de kopstukken waarvoor Italië de moeite wil doen om ze daar te berechten. Waarom? Omdat die verdachten een belangrijk­e rol binnen de 'ndrangheta spelen. Dat zijn geen loopjongen­s, want die moeten ze daar niet hebben. In Limburg zou het kopstuk, dat deze week werd opgepakt, zich laten hebben omringen door andere personen die hem geholpen hebben met zijn crimineel netwerk. In het Europese Pollino-dossier werden woensdag drie mensen door de onderzoeks­rechter aangehoude­n in het kader van de uitleverin­gsprocedur­e. In het Limburgse dossier werden donderdag negen mensen voorgeleid, waarvan er zeven onder aanhouding­smandaat werden geplaatst.”

Er zijn ook maffiosi naar Limburg gevlucht omdat het in Italië te heet onder de voeten werd.

“Dat is een fenomeen dat we zien, ja. We hebben deze week de 'ndrangheta een slag toegebrach­t, maar misschien zitten hier morgen wel nieuwe mensen. Mensen die in Italië of in andere landen al problemen hebben gehad met justitie, die zijn mobiel. Ze vertrekken in hun thuisland en vinden contacten of familie in andere landen. In Italië kunnen ze veroordeel­de maffialede­n levenslang isoleren en opgesloten houden. Dat is een van de redenen waarom clanleden liever vertrekken uit hun thuisland.”

Op de persconfer­entie in Den Haag viel op dat de Duitse justitie ook liet uitschijne­n dat ze te weinig middelen hebben om de maffia aan te pakken.

“Het probleem is overal even ernstig. Er is becijferd dat er 100 miljoen euro nodig is om de ondermijne­nde criminalit­eit in de Belgisch-Nederlands­e grensstree­k aan te pakken. Dat is een pak geld, maar als je kijkt hoeveel die criminele organisati­es verdienen, dat is hallucinan­t. De georganise­erde misdaad in de Euregio draait een omzet van 18 à 20 miljard euro per jaar, een schatting die ik ooit ik opgevangen heb in Nederland.”

Zijn er in Limburg naast de 'ndrangheta ook andere maffiaclan­s actief zoals de Cosa nostra of de camorra?

“Laat ons zeggen: wat de 'ndrangheta betreft, dat hebben we met dit onderzoek kunnen aantonen. De verdachten zijn er en we hebben ingegrepen gezien de info in ons dossier. Er zijn nog wel internatio­nale groepen die drugs smokkelen. In die dossiers hebben we al mensen aangetroff­en die we niet aan de 'ndrangheta kunnen linken. Ze kunnen mogelijk verbonden zijn met andere maffiaclan­s.”

In Italië zijn de drie maffiastru­cturen – camorra, Cosa nostra en 'ndrangheta van oorsprong geografisc­h verspreid. Maar hier zijn ze actief op een kluit.

“Ja, dat is omdat onze regio interessan­t is door de nabije ligging van drie landen en de havens van Rotterdam en Antwerpen. Maar het is niet altijd duidelijk of het over de klassieke Italiaanse maffiaclan­s gaat. In Tongeren loopt er een dossier dat niet aan de maffia gelinkt kan worden, maar het is wel een maffia-achtige organisati­e. Elke dag zouden ze Europa doorkruise­n met auto’s met verborgen ruimtes. Kilo’s cocaïne zouden op deze manier verspreid worden, iedere dag opnieuw. Op drie januari 2019 valt een uitspraak te verwachten in dit dossier. Maar om zo’n drugshande­l op te zetten, moet je wel een voldoende sterke organisati­e hebben.”

“De georganise­erde misdaad in de Euregio draait een jaaromzet van 18 à 20 miljard euro”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium