Het Belang van Limburg

“Dat ga ik straks voelen”

Jan Smolders met een goal, twee assists en een schot onderkant lat

- Jos CASTERMANS

Niets liet in een gelijkopga­and eerste halfuur vermoeden dat Achel de derby tegen Herkol met zulke ruime cijfers zou winnen. Maar toen Jan Smolders de 0-1 op het bord kopte, stuikte de thuisploeg in mekaar en halfweg stond het zowaar al 0-3. De reactie van Herkol na de herneming was maar slapjes en Achel had geen moeite om de ruststand te verdubbele­n: 0-6 !

Herkol zit duidelijk in een dipje. Dat was vorig weekend in Mechelen a/d Maas al merkbaar. Het team van coach van Kessel kan de blessures van rechtsacht­er Janssen en spits Vanbeuren - en tel daar ook nog de verdedigen­d ingestelde Craeghs bij - blijkbaar moeilijk opvangen. “Toch heeft de ref de match in z’n plooi gelegd”, vond van Kessel. Hij bedoelde een fase na vijf minuten waarin Timmermans de doorbreken­de Baerts onderuit haalde. “Duidelijk binnen de zestien. Zuiver penalty, maar hij legt hem erbuiten. Toen stond het nog 0-0 en kon je een andere wedstrijd krijgen.”

Maar van Kessel wees niet alleen naar de ref. Hij had ook oog voor de uitermate zwakke prestatie van zijn ploeg. “Onze eerste 25 minuten waren goed, maar wat we daarna lieten zien, sloeg nergens meer op. We konden het blijkbaar niet opbrengen om kort op de man te spelen. Achel heeft ons goed uit gecounterd. Zij kregen daar ook de ruimte voor.” De draaischij­f vooraan bij Achel was Jan Smolders. Hij mag dan van zichzelf wel beweren dat hij geen snelheid en dribbel meer heeft, een bal bijhouden, een actie maken en op het juiste moment de perfecte pass geven kan hij nog als de beste. Verrassend was wel dat Smolders niet centraal in de aanval, maar op links speelde. “Jan moest tussen de lijnen spelen, in steun van de diepe spits (Van Den Dungen)”, lichtte coach Lenaerts zijn ingreep toe.” Smolders: “Normaal speelt Janssen rechtsacht­er bij Herkol. Maar hij is geblesseer­d en wij wisten dat die positie nu iets minder bezet was. Mijn tegenstand­er mocht wat opbouwen.”

Hoe dan ook, met de openingstr­effer, twee assists en een schot onderkant lat liet Smolders zien dat hij nog bijlange niet versleten is. “In een derby kan je altijd iets meer. Maar morgen loop ik niet meer zo makkelijk als vandaag. Toch wel, dat voel ik.” En over de match concludeer­de hij: “In het begin had elke ploeg enkele kansjes. Herkol was vooral gevaarlijk op lange ballen. Maar éénmaal de 0-1 op het bord, was het met hen gedaan.” Achel-coach Lenaerts: “Het helpt je een stuk vooruit als je eerst kan scoren. Of Herkol een penalty had moeten krijgen, kan ik niet beoordelen vanwaar ik zat. Met zulke cijfers een buur kloppen is altijd mooi. Maar vooral: dit zijn nuttige punten. We hadden ze dringend nodig.” HERKOL: Franken, Bollen, Thijs, Leekens, J. Jansen, S. Plessers, Baerts, J. Meeus, Melis, K. Plessers, Daniels.

ACHEL: Brecko, Wertelaers, Timmermans (84’ Lemmens), N. Vandebroek, Wielockx, Smolders (84’ Hermans), Van Der Wiel, Geers, Huibers (77’ Bekaert), J. Vandebroek, Van Den Dungen.

DOELPUNTEN: 30’ Smolders 0-1, 35’ J. Vandebroek 0-2, 45’ Van Den Dungen 0-3, 70’ Wielockx 0-4, 82’ Van Den Dungen 0-5, 90’ Hermans 0-6. GELE KAARTEN: Timmermans, Huibers, J. Jansen. SCHEIDSREC­HTER: Hoogmarten­s. TOESCHOUWE­RS: 230. (jc) Bekijk de video op www.hbvl.be/fclimburg

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Melis tikt de bal met zijn rechter weg voor de neus van Wielockx.
Foto RAYMOND LEMMENS Melis tikt de bal met zijn rechter weg voor de neus van Wielockx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium